Soframızda tahin pekmez
Tahinin öncelikle bir susam ezmesi olduğunu söyleyebilirim. Kabukları soyulmuş ve kızartılmış susamların ezilmesi ile meydana geliyor ve Kuzey Afrika, Yunanistan, İran, Türkiye gibi ülkelerin yanı sıra Orta Doğu ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyada tüketiliyor. Tahin çok çeşitli mutfak kültürlerinde farklı şekillerde kullanılıyor. Türkiye'de çoğunlukla pekmeze eklenerek kahvaltılarda kullanılan tahini ben bugün, közlenmiş patlıcan ile, kek ile ve Nazilli'nin meşhur lezzeti olan pide ile beraber işliyorum.
Tahinle pekmez ikilisi sevmeyen yoktur. Tahini geleneksel olarak pekmezle tüketiriz ki bu ikili çok iyi bir enerji kaynağıdır. Salata soslarına ekleyerek hem salatalarınıza lezzet, hem de sağlığınıza sağlık katabilirsiniz. Bozulmaya, çürümeye ve kokuşmaya karşı da çok dayanıklı bir besin olan tahin, oldukça fazla yağa sahiptir ve en iyi muhafaza şekli buzdolabıdır.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: İlk olarak yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Sonra sırasıyla yağ ,süt, tahin, un, kabartma tozu, vanilya ekleyip tekrar çırpıyoruz. Kek kalıbını yağlayıp susam serpiyoruz. Ardından güzelce çırptığımız kek hamurunu kalıbımıza döküp önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişiriyoruz. Küçük bir kasede tahin ve pekmezi karıştırıyoruz. Tahin ve pekmez karışımını kekimizin üstüne dökerek servis ediyoruz.
TAHİN PEKMEZLİ PİDE
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kuru mayayı yarım bardak ılık suyun içine koyup içerisine 1 tatlı kaşığı pekmez ilave edip beklemeye alıyoruz. 3 su bardağı unu derin bir yoğurma kabına döküyoruz. İçine maya, yumurta akı ve 1 çay kaşığından az tuz ekliyoruz. Yoğurmaya başlıyoruz. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Üzerine temiz bez kapatıp dinlendiriyoruz. Diğer yandan da bir tavada tereyağını eritiyoruz. İçine tahini koyup iyice karıştırıyoruz. Beklettiğimiz hamuru küçük parçalara ayırarak bezeler oluşturuyoruz. Bu bezeleri merdaneyle açıyoruz. Üzerine tahinli pekmezli karışımı sürüyoruz. Fırına koymadan önce 10 dakika üstü kapalı şekilde dinlendiriyoruz. Ardından 200 derecede ısıtılan fırında 20 - 25 dakika kadar pişiriyoruz.
TAHİN NASIL ELDE EDİLİR?
Tahin tamamen doğal işlemlerle üretilir ve herhangi bir katkı maddesi içermez. Sağlık için sayısız faydaları olan tahinin üretimi iki türlü yapılır. Birincisi susam taneleri kepeği ile ezilerek, diğeri ise susamın kepeğinden ayrılarak ezilmesi ile yapılır. Tahinin faydalarından tam olarak yararlanabilmek için kepekli tahin tüketilmesi gerekmektedir. Besin olarak kullanıma uygun susam tohumları elendikten, soyulduktan ve kabukları ayrıldıktan sonra 150-200 derece arası bir sıcaklıkta kavrulur. Ardından bu tohumlar oda sıcaklığında bekletildikten sonra ezilir ve tahin elde edilir. Susamdan tahin elde etmek belli aşamalar gerektiren, ayrıntılı bir iştir. Olgunlaşan susam tohumları, zamanı geldiğinde kendi kendine patlayarak işlenmeye hazır hale gelir.
EN SON HABERLER
- 1 Volkan Demirel ile Zeynep Demirel’in 13 yıllık evliliği bitiyor mu? Volkan Demirel’den boşanma açıklaması geldi!
- 2 Sinan Akçıl Avrupa’nın göbeğinde İsrail’e ayar verdi: Fransız polisi bile alkışladı
- 3 Yüzük döndü yüzler güldü! Jennifer Lopez ile Ben Affleck çiftinin evlilikleri çıkmaza girmişti ama…
- 4 Yeşilçam’ın unutulmaz karakteri Keloğlan’ın yıldızı Rüştü Asyalı ne yapıyor? Rüştü Asyalı bakın şimdi ne halde!
- 5 “Ufak tefek dokunuşlar var” diyen Gökçe Bahadır’ın estetiksiz hali hayal kırıklığı yarattı! Gökçe de tam bir estetik harikası çıktı!
- 6 Bahar dizisinin Umay’ı Alisa Sezen Sever meğer… Alisa Sezen Sever hakkındaki bu gerçek herkesi şoke etti!
- 7 Hayatının dönüm noktası evliliğiymiş
- 8 Sinan Akçıl Avrupa’nın göbeğinde İsrail’e ayar verdi: Fransız polisi bile alkışladı
- 9 Meydanlarda 19 Mayıs heyecanı
- 10 ‘Söz daha iyi biri olacağım’