Son Güncelleme: Çarşamba 14.11.2018
Susam sokağı lezzetleri
Bugün, hemen herkesin mutfağında bulunan susamın en pratik ve lezzetli sunumları üzerine bir yazı hazırladım size.
Susam tohumu; insanoğlunun bildiği en eski tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesin olarak bilmese de, eski Mısırlılar'ın bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeği kabul edilmektedir.
Susam tohumlarının, ilk defa yemeklere bir çeşni, tat vermek için katıldığına ve yağı çıkarılabilen ilk bitki olduğuna inanılır.
Susam; Asya, Avrupa, Anadolu ve özellikle de Hindistan'da yetişen küçük bitkiye ve bu bitkinin küçük ve sarımtırak tohumuna verilen isimdir.
Susam tohumları mekanik şekilde sıkıştırılarak susamyağı elde edilir. Zeytinyağı gibi çözücü ve yumuşatıcı özellikleri vardır. Yemek yağı olarak kullanıldığı gibi, tıp alanında da kullanılmıştır.
Susam tohumlarının kabuğunun soyulup ezilmesiyle de tahin elde edilmekte olup bu madde aynı zamanda pekmezle birlikte yenilir veya tahin helvası yapımında kullanılır.
Şekerleme ürünlerinin yanı sıra, susam tohumlarının büyük bir kısmı helva ve tahin üretimi için de kullanılmaktadır.
SUSAMLI SİMİT
YAPILIŞI: Yumurtanın akı dışında tüm malzemeleri bir kaba koyarak hamuru, şekil verecek kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz. Daha sonra hamurdan parçalar kopararak şekillendiriyoruz ve üste gelecek kısmını önce ayırdığımız yumurta akına, daha sonra ise bir tabağa koyduğumuz susama batırıyoruz ve tepsiye diziyoruz. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
MALZEMELER
KAVRULMUŞ SUSAMLI KURABİYE
YAPILIŞI: Yağsız teflon tavada susamımızı kavuruyoruz. Karıştırma kabına yumuşamış margarini, sıvı yağı, pudra şekerini ve kavurduğumuz susamı ilave edip karıştırıyoruz. Unu azar azar ekliyoruz, vanilya ve kabartma tozuyla birlikte kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. Hamurdan parçalar alıp yuvarlıyoruz. Yağlanmış ya da yağlı kağıt kullandığımız tepsimize diziyoruz. Önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
MALZEMELER
ÜZERINE:
SUSAMLI KEK
MALZEMELER
YAPILIŞI: Önce kek kalıbımızı hazırlıyoruz. Kek kalıbının her yerini bir miktar tereyağı veya margarinle yağlıyoruz. Bir büyük çay bardağı susamı kek kalıbının her tarafına dökerek yayıyoruz. Kek kalıbını bir kenarda bekletip kekimizi hazırlamaya başlıyoruz. Yumurtaları derin bir kaba kırıyoruz. Bir su bardağı şekeri ekleyip krema kıvamına gelene kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra sıvı yağ ve süt ekliyoruz ve mikserle karıştırmaya devam ediyoruz. Elediğimiz un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı ilave ederek yavaşça karıştırıyoruz. Karışımı kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış fırında 170 derecede, üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Justin Bieber’ın gözyaşlarının nedeni belli oldu! Justin Bieber’ın eşi Hailey Bieber hamile!
- 2 Ünlü oyuncu Hazal Kaya’dan imaj değişikliği! İşte Hazal Kaya’nın son hali!
- 3 Siz Songül Karlı'yı bir de makyajsız görün! Estetikli güzel Songül Karlı'nın sıfır makyaj hali sosyal medyanın diline düştü!
- 4 Çukur'un 'Kemal'i olarak gönüllere taht kurdu! Uğur Yıldıran ve Hadise yıllar önce… Bu hali bildiğiniz gibi değil!
- 5 Yargı’nın yıldızları Pınar Deniz ve Kaan Urgancıoğlu’ndan esprili paylaşım! Sosyal medyaya damga vurdular!
- 6 Aşkı Memnu'nun Adnan'ı Selçuk Yöntem'in 40 yaşındaki oyuncu kızı bakın kim çıktı! Meğer hepimiz tanıyormuşuz...
- 7 Bir döneme damga vurmuştu! Hepimiz onu Asena olarak tanıyoruz ama…
- 8 Körpecik Hülya su gibi! Seren Serengil gençlik karesini paylaştığı Hülya Avşar'a övgüler yağdırdı! "Kimseyi gormedim ben senden daha güzel"
- 9 Ünlü şarkıcı Kibariye'nin kızı Birgül’ü bakalım şimdi tanıyabilecek misiniz? “Resmen estetik mucizesi”
- 10 Kolpaçino'nun galerici Şahin'i Serkan Şengül iğne ipliğe döndü tam 65 kilo verdi! Görenler asla tanıyamadı!