Tahinli sürpriz lezzetler
TAHİNİNİN DE BİR TARİHİ VAR
Arapça kökenli tahin kelimesi, öğütülmüş susamın koyu sıvı hali anlamına gelmektedir. Tahinin tarihçesini araştırdığımızda ilk olarak Hindistan'da kullanıldığını görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde özellikle de ticaret yoluyla Uzakdoğu, Güney Asya ve Orta Doğu bölgelerine yayılmıştır. Coğrafyamıza ilk olarak Mezopotamya'daki Asurlular medeniyeti üzerinden M.Ö. 2 bin 500 civarında gelen tahin; iyileştirici özellikleri, besleyici yapısı ve sakinleştirici nitelikleriyle popüler bir gıda haline gelmiştir.
NASIL ELDE EDİLİR?
Tahin tamamen doğal işlemlerle üretilir ve herhangi bir katkı maddesi içermez. Tahin; susam taneleri kepeği ile ezilerek ya da susamın kepeğinden ayrılarak ezilmesi ile elde edilir. Besin olarak kullanıma uygun susam tohumları elendikten, soyulduktan ve kabukları ayrıldıktan sonra 150-200 derece arası bir sıcaklıkta kavrulur. Ardından bu tohumlar oda sıcaklığında bekletildikten sonra ezilir ve tahin haline gelir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ssabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
TAHİNLİ PİDECİKLER
Yapılışı: Kuru mayayı yarım bardak ılık suyun içine koyup içerisine bir tatlı kaşığı pekmez ilave edip beklemeye alıyoruz. Üç su bardağı unu derin bir yoğurma kabına döküyoruz. İçine maya, yumurta akı ve bir çay kaşığından az tuz ekliyoruz. Yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Üzerine temiz bez kapatıp dinlendiriyoruz.
Diğer yandan bir tavada tereyağını eritiyoruz. İçine tahini koyup iyice karıştırıyoruz. Beklettiğimiz hamuru küçük parçalara ayırarak bezeler oluşturuyoruz. Bu bezeleri merdaneyle açıyoruz. Üzerine tahinli karışımı sürüyoruz. Fırına koymadan önce 10 dakika üstü kapalı şekilde dinlendiriyoruz. Ardından 200 derece ısıtılan fırında 20-25 dakika kadar pişiriyoruz.
TAHİN SOSLU SALATA
Yapılışı: Turpları rendeliyoruz. 10 dakika dinlendiriyoruz. Diğer malzemelerle karıştırıp üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz.
Püf noktası
Rendelediğimiz turpları avcumuzun içinde iyice sıkmamız çok önemli. Böylece suyu ve acısı çıkacaktır.
TAHİN SOSLU KEK
Üzeri için:
Yapılışı: İlk olarak yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Sonra sırasıyla yağ, süt, tahin, un, kabartma tozu, vanilya ekleyip tekrar çırpıyoruz. Kek kalıbını yağlayıp susam serpiyoruz. Ardından güzelce çırptığımız kek hamurunu kalıbımıza döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Küçük bir kasede tahin ve pudra şekerini karıştırıyoruz. Tahin ve pudra şekeri karışımını kekimizin üstüne dökerek servis ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Oyuncu İpek Erdem anlattı: Barbie’yi silebilmek için elimden geleni yaptım!
- 2 Esra Erol’da 33 yıl sonra kavuştuğu annesine ateş püskürmüştü! Babası kızına kavuştu: Yargısız infaz yapmayın!
- 3 Real Madrid’in yıldızı Arda Güler’in pozu olay oldu! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu!
- 4 Yasemin Özilhan tam bir estetik tutkunu! Doktorlar’ın Ela'sı Yasemin Özilhan’ın eski halini görenler tanıyamıyor!
- 5 Seda Erdim ile Ümit Erdim’le ilgili dedikodular doğru çıktı! Seda Erdim ve Ümit Erdim boşandı!
- 6 Mutfak Bahane final gününe eltiler damga vurdu!
- 7 16 yıldır el ele, göz göze! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor!
- 8 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 9 Yağ aldırdığını itiraf eden Demet Akalın şimdi de karın kaslarıyla olay oldu! "Ben hep böyleydim" dedi ama inandıramadı...
- 10 Güzel şarkıcı Mahmut Tuncer'in kızı çıktı! Mahmut Tuncer'in şarkıcı kızı Gizem sesi ve güzelliğiyle hayran bırakıyor...