Türkiye’yi doyuran oksijeni bol zeytini lezzetli Balıkesir
Sabah Yazarlar Kulübü’nün bu ayki durağı Balıkesir’di. Türkiye’nin en bereketli topraklarına sahip olan, dünyanın en iyi zeytin ve zeytinyağının üretildiği, Cunda, Ayvalık ve Kaz Dağları’yla yerli-yabancı turistleri buluşturan Balıkesir; geleceğin en gözde şehri olmaya aday
Her yanı zeytin ağaçlarıyla süslü Balıkesir; tarımı, sanayisi, turizmiyle de muhteşem bir şehir... İzmirİstanbul otoyolunun da geçtiği Balıkesir; Ege'nin en zengin şehirleri arasında... Balıkesir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, bizleri ilk olarak 1980'de kurulan ve şehir halkına temiz, katkısız ekmek sunan fabrikayı gezdirdi. Minik öğrencilerin karşıladığı ekmek fabrikasında; günde 35-40 bin ekmek üretiliyor; bu kapasite 100 bine kadar çıkabiliyormuş. Son sistem makinalara sahip olan fabrika, hijyen açısından de en son teknolojilerle donatılmış.
DUALARLA ANDIK
Şehirdeki ikinci durağımız Best Trafo'ydu. 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin en kısa sürede hizmete gireceğini belirten Başkan Kafaoğlu; birçok ünlü firmanın Balıkesir'de fabrika açmak için kolları sıvadığını belirtti. Sanayisi hızla gelişen şehir, Türkiye'nin en önemli bor tesislerine sahip. 1 milyar dolarlık ihracatın yüzde 70'i Balıkesir'te işleniyor. Özellikle küçükbaş hayvancılık ve tarımı ile Türkiye'nin en bereketli topraklarına sahip olan Balıkesir gezimiz sırasında, Özgün Zeytincilik Fabrikası'nı da gezme şansımız oldu. Fabrika sorumlusu, zeytin ve zeytinyağı üretimi hakkında bizlere bilgiler verdi. Fabrikayı gezerken en iyi zeytinin yetişmesi için gerekli şartların Girit ve Toskana Vadisi'den sonra Ayvalık ilçesinde olduğunu öğrendik. Poyrazı, denizi ve toprağın ph'ından ötürü zeytin en iyi bu bölgede yetişiyormuş. Ayvalık'ta 2 milyon zeytin ağacı varmış. Gezimiz sırasında 276 kiloluk top mermiyi kaldıran Seyit Onbaşı'nın Havran ilçesindeki anıtı ve mezarını da ziyaret ettik. Seyit Onbaşı, Çanakkale Savaşı'nda mekanizması bozulan bir topun mermisini sırtına alarak namluya sürmüş, İngiliz zırhlısını vurarak savaşın seyrini değiştirmişti. Torunu, bizlere büyük dedesinin nasıl savaştığını anlattı. Şehrin en önemli beldelerinden Ayvalık ve Cunda Adası'nı 'emeklilerin şehri' olarak anabiliriz. Baharın gelmesiyle tüm doğanın uyandığı Cunda'da balık yiyerek kahvemizi yudumladık. Şevketibostan, deniz börülcesi gibi otlardan yapılmış nefis lezzetleri de tatmadan geçmedik. Şeytan Sofrası'nın eşsiz manzarasında da keyifli dakikalar geçirdik. Yemek yazarımız İdil'le (Çimrin) ve arkadaşım Ömer'le (Karahan) yemek takımı olarak şehir merkezinde turladık. Şehirdeki hayvancılığın gelişmesinden dolayı çok özel etlerden yapılan tirite, et çorbasına, tatlı olarak ise höşmerime ve lor tatlısına bayıldım.
EN SON HABERLER
- 1 Hepsi grubu kızlarından Cemre Kemer ikinci kez anne oldu!
- 2 Demet Akalın, Zuhal Topal'la 10 yıldır neden küs olduğunu açıkladı! Bir dönem yedikleri içtikleri ayrı gitmiyordu...
- 3 Ceyda Düvenci ile büyük bir aşkla evlenmişti... 90'ların yakışıklısı Kaan Girgin'e yıllar acımadı! Son hali üzdü...
- 4 Bahar'ın yıldızı Demet Evgar'ın makyajsız haline yorum yağdı "Çilleri yok muymuş?"
- 5 Seda Bakan eşini evliliğe bakın nasıl ikna etmiş! Ali Erel ile 2014 yılında dünya evine girmişti...
- 6 Sihirli Annem'in Perihan'ı usta oyuncu Gül Onat yaşadığı zor günleri ilk kez anlattı: "Hep ölümü bekledim... Can düşmanım bile bu hastalığa yakalanmasın’’
- 7 9. kez burun ameliyatı olan Murat Dalkılıç'ın son hali üzdü! Bu sen olamazsın!
- 8 Bir dönemin en güzel kadınıydı! Brooke Shields şimdi tanınmaz halde...
- 9 "Hadi artık evlenin" Yasmin Erbil sevgilisi Yiğit Poyraz'la spor salonundan pozlarını paylaştı!
- 10 Kızılcık Şerbeti'nin Doğa'sı Sıla Türkoğlu'nun "estetiğim yok" dedi eski fotoğraflar ortalığa saçıldı! Sosyal medyanın diline düştü!