Yaz lezzetlerini kış için doğru saklama yöntemleri
Kış hazırlıkları başladı, ancak kışlık hazırlarken yiyeceklerin besin değerinden başlayarak, doğru saklama koşullarına kadar birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kışlık yiyecekler, sağlıktan ziyade tehlike saçabilir
Sebze ve meyveleri mevsimi geldiğinde dondurarak, konserveleyerek, kurutarak, turşu kurarak ya da tarhana yaparak saklayabiliriz.
Sebze ve meyveleri en bol olduğu ve ucuzladığı aylarda kışa hazırlamak gerekir. Bu da mayıs ayından ekim ayının sonuna kadar sürer. Örneğin enginar için mayıs ve haziran, bezelye için nisan ve mayıs, domates, biber, patlıcan, bamya, barbunya içinse ağustos ve eylül ayları daha uygundur. Tabi yöreye göre de bu zaman dilimleri değişim gösterebilir.
Özellikle bazı sulu sebze ve meyveler derin dondurucuda saklamaya elverişli değildir. Salatalık, kavun, karpuz, üzüm, portakal gibi sebze ve meyveler buzluktan çıkarıp çözdürdüğümüzde eski dokusu ve lezzeti bozulduğu için tüketilemez.
Öncelikle sebze ve meyveye en uygun saklama yöntemi seçilmelidir. Özellikle konserve yapımında hijyenin iyi sağlanması, kavanozların steril edilmesi, kapaklarının iyi kapanmış olması ve havasının iyi alınması gerekir. Yanlış hazırlanmış, bombe yapmış bir kavanoz ürünü zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca yiyecekleri derin dondurucuda saklarken uygun istiflemek, doğru paketlemek ve tarih etiketlendirmesi yapmak gerekir. İyi paketlenmediğinde buzdolabı yanığına ve besin kaybına neden olur. Yine derin dondurucuda sakladığımız sebzeyi çok çözdürmeden direk kaynayan tencereye atmamız vitamin kaybını en aza indirecektir. Konserve ve turşu yapımında plastik kaplar yerine cam kavanoz kullanmak önemlidir. Turşu yapımında 1 litre suya 2 yemek kaşığı kaya tuzu koymak yeterlidir. Kurutma yönteminde yiyeceği güneşte kurutmak yerine serin, kuru ve gölge bir yerde ve üzerini temiz bir bezle kapatarak kurutmak B ve C vitamini kayıplarını azaltacaktır.
Turşu ya da reçel, marmelat gibi yiyecekler özellikle fazla tuzlu, şekerli hazırlanmadığında ve aşırı tüketilmediğinde saklamak için bir yöntem olabilir.
Sebzelerden bezelye, enginar, barbunya, taze fasulye, börülce, patlıcan, yeşil ve kırmızı biber, kabak, bamya, domates, salatalık gibi sebzeler dondurma, konserve, kurutma ve turşu yöntemi ile saklanabilir. Çilek, erik, kayısı, şeftali gibi meyveler de dondurma, kurutma ya da reçel marmeladı yapılarak saklanabilir.
Derin dondurucuda sebze ve meyveleri 6 ile 8 ay gibi bir süre saklayabiliriz. Daha uzun sürelerde besin kaybı artar ve yeni mahsul ürünün piyasaya çıkma zamanı gelir. Konserveler de serin ve karanlık bir ortamda 8 ile 10 ay kadar gibi bir süre saklanabilir.
Tuzlama yöntemi ile hazırladığımız turşu probiyotikleri içermesi açısından az tuzlu hazırlanıp, uygun miktarlarda tüketildiğinde sağlığa katkıları olacaktır. Özellikle tuz kısıtlaması gereken hipertansiyonu, kalp ve böbrek sorunu olan hastalar için turşu tüketimi uygun olmayabilir.
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman'da Osman Bey’in hedefinde Mekece kalesi var
- 2 Bahar'ın Evren'i Buğra Gülsoy’un maviş oğlu annesinin kopyası! Buğra Gülsoy'un oğlu Cem'i gören hayran kaldı!
- 3 Yakışıklı oyuncu mankenler kraliçesinin oğlu çıktı! Babası da ünlü futbolcu... İşte Bahar Erdeniz'in oyuncu oğlu!
- 4 Kızılcık Şerbeti'nin fesat Nilay'ı Feyza Civelek'in annesi kendisinden ünlü çıktı! Uyuşturucu sipariş verip polislerin yanında torbacıya çıkışmıştı...
- 5 Sanat camiasından usta sanatçı Ayten Gökçer'e hüzünlü veda! "Ah Ayten ablam üç gün önce rüyamdaydın"
- 6 Kulübede aç susuz inzivaya çekilen anları tiye almıştı! Çağla Şıkel'den Yasemin Sakallıoğlu'na jet yanıt!
- 7 Şarkıcı Zara kısa sürede 9 kilo vermişti… Şarkıcı Zara'dan 'dambıl' şov
- 8 Seda Sayan ve Çağlar Ökten’in aşk yuvası göz kamaştırdı! İşte Seda Sayan’ın 4 milyon dolarlık muhteşem villası!
- 9 Minik Cadı filminin çocuk yıldızıydı! Şimdi 54 yaşında! Ünlü oyuncuyu tanıyabildiniz mi?
- 10 Kızılcık Şerbeti'nin Apo'suydu... Ölümden dönen usta oyuncu Settar Tanrıöğen ilk kez görüntülendi! İşte Settar Tanrıöğen'in son hali...