Yaz sofralarına özel tarıfler
TÜRLÜ YAZIN YAPILIR
Yaz sofralarını çok seviyorum. Herkesin bir arada olması ve sofranın bereketi; yaz yemekleri hazırlama hevesimi ikiye katlıyor.
Güveçte etli türlü yaparken en dikkat ettiğim şey, kullanacağım sebzelerin mevsiminde olmasıdır. Domatesin en etli ve en kırmızı, biberlerin ise kütür kütür olduğu, patlıcan ile kabağın tezgahlarda en taze haliyle bulunabildiği mevsim geldiğinde, benim için türlü sezonu açılmış oluyor.
Ekmek kadayıfı, evimizde sıkça yapabildiğimiz bir tatlı değil. Nedense yapılışı çok zor gibi geliyor. Aslında evde de lezzeti ekmek kadayıfları yapılabilir.
Ekmek kadayıfı yapmanın, diğer tatlılardan bir farkı vardır. Ekmek kadayıfının şerbeti, karamelize edilerek hazırlanır.
Yani ekmek kadayıfı yerken aldığımız karamel tadı, tamamen şerbetten kaynaklanır.
Ben bu kez, misafirlerim için bu tatlıyı vişneyle hazırladım. Hem görüntüsü, hem de lezzetiyle yaz tatlıları arasında fark yaratan bu tarifimi denemenizi öneririm.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr'den ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle...
YAPILIŞI: Etleri tencereye alıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Yağ ve salça ilave edip biraz kavuruyoruz. Bir su bardağı su ekleyerek etleri pişmeye bırakıyoruz. Sebzelerin tümünü kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. Güvecin içine ilk olarak fasulyeyi, üzerine patatesi, sırasıyla kabak, patlıcan ve biberi diziyoruz. Bu sebzelerin üzerlerine doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Arpacık soğan ve sarımsakları da koyduktan sonra, üzerine etleri yerleştirip tuz ve baharatları ilave ediyoruz. Sonra kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
VİŞNELİ EKMEK KADAYIFI
YAPILIŞI: Hazır aldığımız ekmek kadayıfını tepsiye alıyoruz. Üzerine ılık suyu döküp beş dakika bekletiyoruz. Bu sürenin sonunda, kadayıfın yumuşaması için tepsimizin bir ucundan tutup bir karış yukarıya kaldırıyoruz. Bir elimizle kadayıfın üzerine bastırıyoruz. Çekmiş olan suyun fazlasını tepsiden döküyoruz. Bir tencere içerisine suyu, vişne suyunu ve toz şekeri döküp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca yarısını ekmek kadayıfının üzerine döküyoruz. Tepsiyi ocağın üzerine alıp ekmek kadayıfımızı kısık ateşte çevire çevire pişiriyoruz. Kadayıfın tam ortasını, şerbeti dökmeden önce artı şeklinde 10 santim kesiyoruz. Bunu şerbetin ortaya doğru geçişini sağlamak için yapıyoruz. Kadayıfımız kaynamaya devam ederken şerbetin tamamını yavaş yavaş ilave ediyoruz. Kenarlara gelen şerbeti, kaşık ya da kepçeyle ekmek kadayıfının üzerine döküyoruz. Şerbetini çekene kadar bu işlemi devam ettiriyoruz. Pişmesine yakın vişne tanelerini de üzerine döküyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Yargı’nın Tuğçe’si Merve Ateş o sahneyi anlattı: Rüya olmasını istedim, çok ağladım!
- 2 "Hello 40" Yeni yaşını kutlayan Aslı Enver’e arkadaşlarından mesaj yağdı! Eda Ece'den Aslı Enver'e "Annelerin en süperi, en iyi dost"
- 3 "E küçüklükten belliymiş" Kızılcık Şerbeti'nin Kıvılcım'ı güzel oyuncu Evrim Alasya'nın çocukluk karesi sosyal medyaya damga vurdu!
- 4 Arabian Travel Market Dubai Fuarı’nın yıldızı Bozdağ Film Platoları oldu! Burak Özçivit ile Özge Törer'e büyük ilgi...
- 5 Sır gibi saklıyor! Ebru Gündeş’in kız kardeşi Aslıhan Gündeş Akça'yı görenler “Ebru’nun ikizi mi?” diyor!
- 6 Tatlıses'in keşfi Azeri kızı Günel estetiğin dibine vurmuştu... Annesi güzelliğiyle kızını solladı! Tam bir esmer güzeli...
- 7 İbrahim Erkal aramızdan ayrılalı 7 yıl oldu… Eşi Filiz Erkal'dan paylaşımlar peş peşe geldi! Sadece 12 gün görebildiği kızı Elif Su kocaman oldu!
- 8 Serenay Sarıkaya'nın babasına bakın! Annesi Ümran Seyhan yasak aşkla manşetlerden düşmezken o gözlerden uzak
- 9 31 yaşındaki Serenay Sarıkaya bu sefer şaşırttı! İşte Serenay Sarıkaya’nın boyu…
- 10 Sibel Can'ın küçük oğlu Emir şimdilerin yakışıklı çapkını! Emir Aksüt ablası Melisa Ural'ın paylaşımına damga vurdu!