Yazdan kalma lezzetler
Yaz sebzeleriyle yapılan yemeğin lezzeti ve kokusu başkadır. Bu sebeple yazın patlıcan, domates, biber, kabak ve bamya gibi birçok sebzeyi kuruturuz. Bunları hazır olarak da alabiliriz ama en güzeli evimizde yaptığımızdır. Kurutulmuş sebze deyince hemen aklımıza; kuru biber, patlıcan dolması ya da kurutulmuş domates geliyor. Kurutulmuş sebzelerle yapılan tencere ve fırın yemekleri de muazzam oluyor. Kurutulmuş sebzelerin içine sarımsaklı süzme yoğurt ilave ederek yapılan enfes mezelerin tadından bahsetmeme bile gerek yok!
FAVORİM BİBER MEZELERİ
Kurutulmuş biberle yapılan mezeler arasında en sevdiğim, hiç şüphesiz acısıyla tanınan atom mezesi. Çoğunlukla orijinal haliyle yapmayı tercih ediyorum ama birçok restoran bu mezeyi közlenmiş patlıcanla yapıyor. İçine rendelenmiş yeşil elma koyduğunuzda, elmanın taze ve hafif ekşimsi tadı, sarımsak ve acı ile birleşiyor, ortaya mükemmel bir birleşim çıkıyor. Diğer yandan Denizli'ye has sevilen bir meze olan biber tatarı da kızarmış patatesle birlikte çok iştah açıcı oluyor. Biber tatarının üzerine bazen sarımsaklı ve sirkeli domates sos döküyorum. Yazdan kalma konserve domateslerim varsa böyle bir sos işine girişiyorum. Yaz domatesinin tadını ve kokusunu, bu mevsimde başka türlü yakalamamız mümkün değil.
ANA YEMEK DE OLUR
Kurutulmuş sebzeleri önceden haşlayıp soğan ve salça ile kavurarak bir ana yemek yapabiliriz. Hatta kuru bamyalar ve kuru kabakları da içine katarak güveçte etli türlü de pişirebiliriz. Ben en çok, fırınlanıp kurutulmuş sebzeleri tercih ediyorum. Kuru sebzeleri küçük küçük doğrayarak ilave ettiğimiz çorbaların lezzetini de söylemeden geçemeyeceğim.
İşte yaz aylarında kuruttuğumuz sebzeleri pişirme teknikleri ve enfes bir tarif...
Kurutulmuş sebzeleri pişirmek üzerine...
Neden sebzeleri kurutarak saklarız?
Besinlerin kurutularak saklanması; o gıdanın yapısında bulunan fazla suyun uçurularak, onu bozan küçük canlıların yok edilmesi yöntemidir. Yurdumuzda genellikle sebze, meyve ve balıklar kurutularak saklanır. Kurutma, geleneksel yöntemlerimizden biridir. Meyve, sebze ve diğer sulu besinler, bünyelerindeki fazla sudan dolayı uzun süre saklanamaz. Çünkü fazla su, besinleri bozan küçük canlıların üreyip yaşaması için elverişli bir ortam yaratır. Bu zararlı ortamın yok edilmesi; meyve, sebze ve diğer bazı besinlerin bileşimlerindeki fazla suyun uçurulmasıyla, yani o besinlerin kurutulmasıyla mümkündür.
YAPILIŞI: Kurutulmuş patlıcan, domates ve biberi tencerede haşlıyoruz. Yumuşadıktan sonra süzgece koyup süzülmesini bekliyoruz.
PÜF NOKTASI
İsterseniz patatesleri kızartmadan direkt fırın kabına dizebilirsiniz. Veya sos malzemesini önceden pişirmek yerine çiğ olarak koyup hepsini fırınlayabilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Kızılcık Şerbeti oyuncularına neler oluyor? Kızılcık Şerbeti'nin Alev'i Müjde Uzman'ın hastalığı endişelendirdi! "Kimse bana inanmıyor"
- 2 Bahar'ın yıldızı Demet Evgar meğer yakışıklı kardeşiyle aynı dizideymiş... Demet Evgar'ın oyuncu kardeşi bakın kim!
- 3 Oyuncu Yıldız Çağrı Atiksoy ile Berk Oktay'ın kızları doğdu! İşte bebeklerine verdikleri isim...
- 4 Bahar'ın Timur'u ters köşe yaptı! Bahar'ın Timur'u Mehmet Yılmaz Ak 'Yok artık' dedirtti!
- 5 Serenay Sarıkaya'nın eski sevgilileriyle pişti olduğu gecede kimler geldi kimler geçti...
- 6 Kuruluş Osman’da Osman Bey Bizans’a savaş açıyor
- 7 33 yaşındaki Melisa Aslı Pamuk sosyal medyada ilgi odağı oldu! Annesi güzelliğiyle kızını solladı! “Abla kardeş gibi”
- 8 Volkan Demirel ile Zeynep Demirel’in 13 yıllık evliliği bitiyor mu? Volkan Demirel’den boşanma açıklaması geldi!
- 9 Kızılcık Şerbeti'nin Fatih'i Doğukan Güngör yeni aşkıyla yakalandı! Sevgilisi bakın kim çıktı
- 10 Bahar dizisinin yıldızı Demet Evgar'ın hiç bilinmeyen çocukluk fotoğrafı ortaya çıktı! "Elimdeki bebeğimi Mavi de çok seviyor"