Giriş Tarihi: 1.8.2020

Yöre yöre bayram lezzetleri

Bayramın ikinci günü, çoğunuzun evlerinde aileler buluştu, kurbanlar kesildi, kavurmalar pişirildi. Bu bayram sizler için Anadolu'daki bayram sofralarından seçmeler sunmaya karar vermiştim. Zengin bir mutfak kültürüne sahip Hatay'da, her bayram her evde ekşi aşı bulunur. Tekirdağ'da Hayrabolu tatlısı, bayram sofralarının geleneksel yemekleri arasındadır.
Iğdır'da, bayram günlerinde çoğu evde balık çöreği bulun. Balık şekli verilen bu çörek, bölge insanının bayramlarda olmazsa olmazı arasında yer alıyor.
Hepinize iyi bayramlar.
HAYRABOLU TATLISI
MALZEMELER
250 gr. tuzsuz peynir
1 adet yumurta
1 büyük çay bardağı irmik
1 büyük çay bardağına yakın un
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz

ŞERBETİ İÇİN:
1.5 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su


YAPILIŞI:
Peyniri ufalıyoruz. Yumurta, irmik, tuz, kabartma tozu ve unu ekleyip yoğuruyoruz. Yumuşak ve ele yapışan kıvamda hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye diziyoruz. 190-200 derecede 10-15 dakika tamamen kızarana kadar pişiriyoruz.
HATAY EKŞİ AŞI
MALZEMELER
KÖFTESİ İÇİN :
1 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı soğuk su
1 çay bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı domates ve biber salçası

ÇORBASI İÇİN :
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
Zeytin yağı
Tuz
Kuru nane
3 adet havuç
Nar ekşisi
YAPILIŞI:


Bulguru suyla ıslatıp dinlendiriyoruz. Diğer malzemeleri de ekleyip yoğuruyoruz. Misket köfteler hazırlıyoruz ve az yağda kızartıyoruz. Çorbası için; soğan, sarımsak ve havucu kavuruyoruz. Tuz ve salçaları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Suyu, nar ekşisini ve kuru naneyi ekleyip kaynatıyoruz, içine köfteleri atıp pişiriyoruz
IĞDIR BALIK ÇÖREĞİ
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
1 paket yaş maya
3 adet yumurta
1 bardak ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 fiske şeker
1 su bardağı su
Aldığı kadar un

İÇ HARCI İÇİN:
1 kilo dana kuşbaşı
2 su bardağı ceviz
1 yemek kaşığı sıvıyağı
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
YAPILIŞI:


Etleri pişirip cevizle beraber rondodan çekiyoruz ve tereyağında kavuruyoruz. Tuzu, karabiberi, kimyonu ve zerdeçalı ilave ediyoruz. Ufalanmış yaş maya, şeker, tuz ve ılık su ile birlikte geniş bir kaba alıyoruz. Ilıttığımız sütü, yumurtaları, sıvı yağı ekliyoruz, aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Yarım saat dinlendirdiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Soğuyan iç harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatıp fırın tepsisine diziyoruz.Yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiyoruz. 200 derece fırında pişiriyoruz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.