Yöresel tatlarla bezenmiş Ayvalık
Ege kıyıları müdavimlerinin uğrak yerlerinden biri olan Ayvalık; yöresel mekanları, meze, balık ve yenilebilir otlarıyla konuklarına farklı lezzetler sunuyor
FARKLI LEZZETLER
Nihal Hanım yörenin, balıkçılarından da çok tarif öğrenmiş. Ayna'nın mönüsünde de yer alan kara pilav, bunlardan biri. İtalyanların risotto'sunu andıran pilav, kalamarın mürekkebiyle hazırlanıyor. Yöre halkından öğrendiği ve bugün Ayvalık'ta rastlanılmayan bir diğer lezzet ise; kirli gelin peyniri. Tatlı lor, tuzla kaplanıp üç-dört hafta bekletiliyor. Böylece peynir sertleşiyor, dışı kabuk bağlıyor. Kabuğunu kesiyorsunuz, içi sütlü kahve renginde oluyor. Kokusu eski peynirinkine benziyor. Parmesan gibi makarnaların üzerine kullanılabiliyor. Ayvalık'ta yenilebilir otların deniz mahsulleriyle de arası iyi. Arapsaçını kuzu etinin yanı sıra ahtapotla beraber de görebilirsiniz. Cunda Adası'ndaki Bay Nihat Lale Restaurant'ta olduğu gibi... Midilli kökenli Ahmet Nihat Bekit'in restoranının ünü, Ayvalık sınırlarını aşalı çok oluyor. Hatta restoranın 2009 yılından beri Ankara'da da bir şubesi var. Mekanın sahibi Ahmet Nihat Bekit'in oğlu Volkan Bey, binanın 1800'lerin ikinci yarısından kalma olduğunu ve bir dönem Gümrük Binası olarak kullanıldığını söylüyor. Bay Nihat 1978'den beri burada hizmet veriyor.
MEZELERİYLE ÜNLÜ
Bay Nihat'ın yörenin yenilebilir otları, kabuklu deniz mahsulleri ve peynirleriyle yaptığı mezeleri, restoranın ününün tesadüfi olmadığının kanıtı. Turpotu, hardalotu, arapsaçı, ebegümeci, labada, kazayağı ve dağ kekiğiyle hazırlanan ot mücveri; kaşarlı kidonya, akivades, yoğurt soslu kızarmış dilbalığı ve yanında zeytinyağlı, limonlu ve sarımsaklı domates sosuyla karışık ot tabağını; ahtapotlu arapsaçı, tarçınlı kefalakiyi mutlaka tadın. Vişne reçeli ve Kozak Yaylası'ndan çamfıstığıyla sunulan, koyun sütünden yapılmış taze lorun tadına bakın. Otlardan deniz mahsullerine, balıktan peynire, tüm malzemeleri yöreden. Lezzetlerinin arkasında ayrıca bağlılık da yatıyor. Ayvalık'ta Talatpaşa Caddesi'ne çıkan dar bir sokakta yer alan Paşa Çorba'da yörenin en beğenilen mekanlarından. Restoran sabah 6'da açılıyor; öğlene kadar işkembeden mercimeğe, sekiz çeşit çorba servis ediliyor. Öğlen 12'ye doğru ise tepsiler haşlama yabani kuşkonmaz, hindibağ, dana etli arapsaçı, tavuklu akkızın da aralarında olduğu 20 çeşit tencere yemeğiyle doluyor.
NEREDE YEMELİ?
NEREDE KONAKLAMALI?
EN SON HABERLER
- 1 İdo Tatlıses'in ablası Melek Zübeyde ikizleri öpmeye doyamadı! 'Minik Tatlısesler'e hala ziyareti! Yasemin Şefkatli paylaştı...
- 2 Güzel oyuncu ile ünlü yönetmenin 11 yıllık evliliği meğer geçen yıl sessiz sedasız bitmiş! "Evlenmek kadar boşanmak da zor"
- 3 Burcu Biricik doğacak kızının adını doğum gününde açıkladı! 35. yaşını karnı burnunda kutlayan Burcu Biricik bakın kızına hangi ismi verdi...
- 4 Güzel şarkıcı Emel Müftüoğlu'nun kızı çıktı! İlk defa duyanlar şaştı kaldı! İşte Emel Müftüoğlu'nun şarkıcı kızı...
- 5 Dilan Polat cezaevinde kendini yaraladı! Avukatından dikkat çeken hamle! Dilan Polat tahliye mi olacak?
- 6 Eşi kendisinden ünlü çıktı! Yargı'nın Eren Komiser'i Uğur Aslan'ın 24 yıllık eşi öyle bir isim ki çok şaşıracaksınız!
- 7 Yargı'nın Ceylin'i Pınar Deniz'in ablası Huri çıktı! "Çabuk ablamın güzelliğine bakın" Sosyal medya Huri Deniz'i konuştu!
- 8 61 yaşındaki Serpil Çakmaklı yıllar sonra ortaya çıktı! Serpil Çakmaklı eski eşi Yalçın Dümer ve kızı hakkında şok gerçeği açıkladı! “Bu saatten sonra değişmez…”
- 9 Naim ile Nadire fena yakalandı! Dizi aşkı gerçek oldu! Mert Turak ile Cemre Melis Çınar'ın sürpriz aşkından ilk kare...
- 10 18 yaşında yarıştığı programda sunucu oldu