Çarşamba 22.05.2014

Yöresel tatlarla bezenmiş Ayvalık

Ege kıyıları müdavimlerinin uğrak yerlerinden biri olan Ayvalık; yöresel mekanları, meze, balık ve yenilebilir otlarıyla konuklarına farklı lezzetler sunuyor

Yurt içinde seyahat etmek isteyen ve tercihlerini Ege kıyılarından yana kullananların ilk duraklarından biri Ayvalık'tır. Food&Travel dergisi, okuyucular için Ayvalık'a gidip yörenin en ünlü restoranlarındaki yöresel lezzetleri tattı ve görülmesi gereken yerleri yazdı. Ege Denizi kıyısındaki birçok yer gibi Ayvalık denilince akla meze ve balık gelir ama Girit ve Midilli'den gelenlerle birlikte şekillenen Ayvalık mutfağı, meze-balığın çok ötesine uzanıyor. Hatta bu mutfağın demirbaşlarından biri, yenilebilir otlardır. Ayvalık'ın en büyük adası Cunda'da, meşhur Taş Kahve'nin arkasına saklanmış Ayna adlı mekanın sahibi ve aşçılarından Nihal Güven yöre otlarının, ev hallerini misafirlerine servis ediyor. Ayna'nın bulunduğu bina, eskiden de dükkan olarak kullanılıyormuş. Son olarak da balıkçıymış. Nihal Hanım kiraladıktan sonra yüksek giriş katını sade ve şık bir 'yeme, içme, oturma' yerine dönüştürmüş. Burada az bilinen yöresel tatları servis ediyor, kaybolan reçetelerin peşine düşüyor.
FARKLI LEZZETLER
Nihal Hanım yörenin, balıkçılarından da çok tarif öğrenmiş. Ayna'nın mönüsünde de yer alan kara pilav, bunlardan biri. İtalyanların risotto'sunu andıran pilav, kalamarın mürekkebiyle hazırlanıyor. Yöre halkından öğrendiği ve bugün Ayvalık'ta rastlanılmayan bir diğer lezzet ise; kirli gelin peyniri. Tatlı lor, tuzla kaplanıp üç-dört hafta bekletiliyor. Böylece peynir sertleşiyor, dışı kabuk bağlıyor. Kabuğunu kesiyorsunuz, içi sütlü kahve renginde oluyor. Kokusu eski peynirinkine benziyor. Parmesan gibi makarnaların üzerine kullanılabiliyor. Ayvalık'ta yenilebilir otların deniz mahsulleriyle de arası iyi. Arapsaçını kuzu etinin yanı sıra ahtapotla beraber de görebilirsiniz. Cunda Adası'ndaki Bay Nihat Lale Restaurant'ta olduğu gibi... Midilli kökenli Ahmet Nihat Bekit'in restoranının ünü, Ayvalık sınırlarını aşalı çok oluyor. Hatta restoranın 2009 yılından beri Ankara'da da bir şubesi var. Mekanın sahibi Ahmet Nihat Bekit'in oğlu Volkan Bey, binanın 1800'lerin ikinci yarısından kalma olduğunu ve bir dönem Gümrük Binası olarak kullanıldığını söylüyor. Bay Nihat 1978'den beri burada hizmet veriyor.
MEZELERİYLE ÜNLÜ
Bay Nihat'ın yörenin yenilebilir otları, kabuklu deniz mahsulleri ve peynirleriyle yaptığı mezeleri, restoranın ününün tesadüfi olmadığının kanıtı. Turpotu, hardalotu, arapsaçı, ebegümeci, labada, kazayağı ve dağ kekiğiyle hazırlanan ot mücveri; kaşarlı kidonya, akivades, yoğurt soslu kızarmış dilbalığı ve yanında zeytinyağlı, limonlu ve sarımsaklı domates sosuyla karışık ot tabağını; ahtapotlu arapsaçı, tarçınlı kefalakiyi mutlaka tadın. Vişne reçeli ve Kozak Yaylası'ndan çamfıstığıyla sunulan, koyun sütünden yapılmış taze lorun tadına bakın. Otlardan deniz mahsullerine, balıktan peynire, tüm malzemeleri yöreden. Lezzetlerinin arkasında ayrıca bağlılık da yatıyor. Ayvalık'ta Talatpaşa Caddesi'ne çıkan dar bir sokakta yer alan Paşa Çorba'da yörenin en beğenilen mekanlarından. Restoran sabah 6'da açılıyor; öğlene kadar işkembeden mercimeğe, sekiz çeşit çorba servis ediliyor. Öğlen 12'ye doğru ise tepsiler haşlama yabani kuşkonmaz, hindibağ, dana etli arapsaçı, tavuklu akkızın da aralarında olduğu 20 çeşit tencere yemeğiyle doluyor.
NEREDE YEMELİ?
Cunda Adası'ndaki Ayna: Sahibi Nihal Güven'in deyişiyle 'yeme, içme, oturma' yeri. Yerel lezzetleri yaşatma dalında sadece Ayvalık'ın değil, Türkiye'nin gözde mekanları arasında yer alyor. Pazartesi günü kapalı olan mekanda; bilindik, az bilindik, hatta unutulmuş Ayvalık yemekleri, tadı kadar sunumuyla da dikkat çekiyor.
Bay Nihat Lale Restaurant: Ayvalık'ta mezenin adresi. Bu mekana yaz aylarında gitmek istiyorsanız mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız.
Deniz Kestanesi Restaurant: Ayvalık'ta deniz kıyısında balık keyfi yapabileceğiniz, mezeleriyle de iddialı bir restoran.
Paşa Çorba: Yöreye özgü tencere yemeklerini yiyebileceğiniz, Ayvalık'ın en ünlü esnaf lokantasıdır. Etli yemekler 8,5 lira, zeytinyağlılar 6 lira, çorbalar ise 5 lira.
Cunda Meze Dünyası: Balık lokması, bebek ahtapot, sebzeli kalamar gibi yaratıcı deniz mahsullü mezeleri ile dikkat çekici.
NEREDE KONAKLAMALI?
Macaron Konağı: Dokuz odası, bahar ve yaz aylarında açıkhavada kahvaltı keyfi yapabileceğiniz güzel bir bahçesi var. Fiyatlar iki kişi için oda-kahvaltı, 240 liradan başlıyor.
Otel Sobe: Cunda Adası'nda, bir ara sokakta, 19'uncu yüzyıldan kalma bir şaraphaneden dönüştürülen, yedi odalı şirin ve romantik bir otel. Pateriça'da kendine ait bir plajı var. İki kişi konaklama oda-kahvaltı, 300 liradan başlıyor.
Sızma Han: Ayvalık'ta deniz kenarında, yüz küsur yıllık bir zeytinyağı fabrikasından dönüştürülmüş. 10 odalı otelde, iki kişi konaklama, hafta içi 170 lira, hafta sonu ise 200 lira.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.