Pazartesi 13.05.2013 00:00

İnegöl'de bal bereketi

Doğal bitki örtüsü ve çiçek zenginliği ile kaliteli bal konusunda Bursa'nın ilçeleri arasında önde gelen İnegöl'de bal mevsimi açıldı.

Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, İnegöl'de geçen yıl 150 ton olan rekoltenin bu yıl 200 tonu aşacağını söyledi.
Hoca köyündeki üretim tesisinde basın toplantısı düzenleyen Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, "Bu sene kış mevsiminden zararlı çıkmadığımızı söyleyebiliriz. Bahar da güzel geçti. Arıcılar gayet memnun. Hava şartlarına bakıldığında bal mevsiminin iyi geçeceği tahmin ediliyor. İnegöl'de arıcılık çok güzel yerlere geldi. İnegöl'de son zamanlarda arıcılığa çok önem veriliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bize büyük katkıları var. Birliğin yüz üyesi var. Nisan ayında Bursa'da yapılan kursa iştirakin az olduğunu gördüm. Bu bizi üzdü. Arıcılık konusunda daha güzel yere gelebiliriz, ama arıcılarımızın bu tür kurslara katılması gerekiyor. İnegöl'de üreticilerin daha bilinçli şekilde bu mesleği yapmalarını istiyoruz" dedi.
İnegöl'de 13 bin kovan olduğunu anlatan Soylu, "100 kişi arıcılık yapıyor. Ama rakamlara bakıldığında bu oran çok düşük. İnegöl'ün ormanları aracılığa çok elverişli. İnegöl balının çok kaliteli olduğunu herkes biliyor. Akasya, kestane, kekik, ada çayı bitkileri balın kalitesini artırıyor. Bitki örtümüzün zenginliği İnegöl'ü bal konusunda diğer bölgelere göre öne geçiriyor. Türkiye genelinde kovan başına ürün miktarı 15-16 kilogram. Ama İnegöl'de bu yıl bu rakamı geçeriz diye tahmin ediyorum. Geçtiğimiz yıl İnegöl'de rekolte 150 tondu. Bu yıl 200 tonu geçmeyi bekliyoruz" diye konuştu.
İnegöl arıcısının asla hile yapmadığını vurgulayan Soylu, "Hileli balı da herkes yapamaz. O da bir beceridir. İnegöl'de balda hile yapan yoktur. Kalite olarak da İnegöl Bursa genelinde birinci sırada. Bal alırken etiketleri kontrol etmeniz lazım. Bal tahlil edilmeden anlaşılması zor olan bir ürün. Bakanlığımızın talimatı üzerine önümüzdeki yıl balda sıkı denetimler yapılacak. Balın gerçek olduğunun en basit göstergesi, kaşıkla alındığında balın kopmaması. Koparsa kaliteli değildir. Balın buzdolabında veya evde kaldığı zaman kesinlikle donması lazım. Donmaz da şekerlenirse kaliteli değildir. Donan bal 42 derecelik ısıyla tekrar eski haline dönüşür. Bozulmuş bal ise eski haline dönmez" ifadelerini kullandı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.