Kumyaka'nın yağını dünyaya satıyorlar
Bursa'da Kumyaka'da zeytinyağı üretimi yapan Nazlıgül Ünal ve Aslıhan Yıldırım kardeşler, 300 yıllık taş değirmende yaptıkları zeytinyağını dünyaya ihraç ediyor
3 ASIRLIK TAŞTAN ÇIKARIYORLAR
Taş baskı yöntemi ile zeytinyağı üretme kararı aldıktan sonra Mudanya'daki 150 dönümlük zeytinliğe de el attıklarını ifade eden Ünal ve Yıldırım kardeşler, 6 yıl boyunca kesinlikle kimyasal gübre ve tarımsal ilaç kullanmadan sevgi ve emekle ağaçların bakımlarını yaptıklarını söyledi. Sit alanında yer alan ve tescilli bir yapı olan yağhaneyi kullanmak için izinlerin hayli uzun sürdüğünü belirten Nazlıgül Ünal, "Hazırlık aşaması sandığımızdan daha uzun sürdü. Yağhaneyi tarihi dokusuna ve nostaljik havasına sadık kalarak yeniledik. Arıtma tesisleri hijyenik koşullar baştan aşağı elden geçirildi. Ailenin tanıdığı 25 yıllık yağ ustası olan Mehmet Kaya elle toplanan zeytinleri 300 yıllık taş değirmende öğütüyor, sonra ezilmiş hamuru, elle dokunmuş olan keten torbalara dolduruyor. Üst üste konulan torbalar pres ve baskı olmadan ilk ve kuru saf zeytinyağı kendi halinde altın damla olarak sızmaya başlıyor. Daha sonra 150 yıllık tarihi küplerde dinlendiriyor" diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Üniversiteliye barınma desteği
- 2 Şehit Yazıcıoğlu’nun adı Bursa’da yaşatılacak
- 3 Bir gün değil her gün koruyoruz
- 4 Hem ‘tarihi’ hem ‘hayati’ dönüşüm
- 5 BURSASU, satışta zirveye yürüyor
- 6 Üniversitelilere her alanda tam destek
- 7 Bursa kent mobilyalarıyla güzelleşiyor
- 8 Metroda okuyan kazanıyor
- 9 Minik yüreklerin büyük sevgisi
- 10 İznik Gölü’ne hayat verecek bir proje daha