Köylüler kurban eti pişirme geleneğini sürdürüyor
Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Akardere lköyünde Kurban Bayramında kesilen kurbanlıklar imece usulü toplanarak bir asırdır pişirilmeye devam ediyor.
Yaklaşık 6 saat meşe odunu ateşinde pişen etler, daha sonra köyün k'hyasının caminin minaresinden yaptığı anonsla etin piştiği köylülere duyuruluyor. Eline kapını tenceresini alan köylüler, caminin avlusunda kuyruk oluşturarak görevlilerin pişmiş etleri dağıtmasını bekliyor. Etler her köylüye ve köy dışından gelen misafirlere eşit bir şekilde dağıtıldıktan sonra köyün imamı etlerin bereket ve bolluk duasını yapıyor. Daha sonra kapına tenceresine etini alan vatandaşlar, akşam yemeğini yemek için evinin yolunu tutuyor.
30 yıldır köyün geleneği üstlendiğini anlatan 56 yaşında köyün aşçısı İsa Bayraktar, 12 yaşında dedelerinin yanında kurban eti pişirmeyi öğrendiğini söyledi. Bayraktar, gelen nesillere geleneği aktarmaya devam edeceğiz. Geleneği kaybetmemeye çalışacağız' dedi.
Köyün Muhtarı Erdoğan Erel, dedelerinden kalma geleneği devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi. Bu gelenek sayesinde kurban kesemeyen köylülerin de pişmiş et yediklerini açıklayan Erel, 'Çocuklarımızdan torunlarımıza kalması güzel bir gelenek. Çocuklarımız torunlarımız bu geleneğe sahip çıkarlar ve devam ettirirler' dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Üniversiteliye barınma desteği
- 2 Şehit Yazıcıoğlu’nun adı Bursa’da yaşatılacak
- 3 Bir gün değil her gün koruyoruz
- 4 Hem ‘tarihi’ hem ‘hayati’ dönüşüm
- 5 BURSASU, satışta zirveye yürüyor
- 6 Üniversitelilere her alanda tam destek
- 7 Bursa kent mobilyalarıyla güzelleşiyor
- 8 Metroda okuyan kazanıyor
- 9 Minik yüreklerin büyük sevgisi
- 10 İznik Gölü’ne hayat verecek bir proje daha