Perşembe 24.10.2013 00:00

Kuşcenneti'nin kıyısındaki geleneksel üretim; "Kazak fasulyesi"

Manyas Gölü'nün kıyısındaki Kocagöl köyünde, 350 yıl önce bölgede yaşayan Kazaklardan öğrenilen iri taneli fasulye, az sayıdaki çiftçi tarafından yetiştirilmeye devam ediyor.

Manyas Gölü'nün kıyısındaki Kocagöl köyünde, 350 yıl önce bölgede yaşayan Kazaklardan öğrenilen iri taneli fasulye, az sayıdaki çiftçi
tarafından yetiştirilmeye devam ediyor.
Balıkesir'in Manyas ilçesindeki Kuşcenneti'ne kıyı köy olan "Kocagöl" denilince akla "Kazak fasulyesi" geliyor. Bir marka durumunda bulunan bu iri taneli fasulyenin, damak tadına hitap eden sırrının, Manyas Gölü'nün kıyısındaki verimli toprağında gizli olduğu söyleniyor.
Şu anda hasat dönemi olan fasulyenin üç aylık ciddi bir emek sonucunda yetiştiğini anlatan üreticilerden Zeki Balkan, 40 yıldır söz konusu türden
ürettiğini belirterek, köylerinde 50 civarında ailenin, geçimlerini bu fasulyeden sağladığını ifade etti. Bu fasulyeyi, atalarından öğrendiklerini dile getiren Balkan, "Onlar da yaklaşık 350 yıl önce bölgeye gelip yerleşen, tarımla uğraşan Kazaklardan öğrenmiş. Diğerlerine oranla iri olan fasulyemizi, öncelikle Bandırma ve Gönen pazarlarında satıyoruz. İstanbul ve yurt dışına götüren firmalar da var" dedi.
79 yaşındaki üretici Hasan Balkan ise 60 yıldır bu üründen hiç vazgeçmediğini belirterek, geçen yıl 7 lira olan kilosunun bu yıl 8 liradan satıldığını, fiyatının diğerleriyle aynı olduğunu söyledi.
Yaklaşık 40 yıldır Kazak fasulyesi yetiştiren Kadir Oktay ise "Bu fasulyenin tılsımı, Kuşgölü'nün milli, verimli topraklarındadır. Kazak fasulyesi, dünyada en iyi bizim köyümüzde yetişiyor. Bir üretim geleneği haline gelen Kazak fasulyesini yetiştiren azalsa da devam ettiriliyor" diye konuştu.

"Birçok kişi bu fasulyeyi bilmez"

Kocagöl Muhtarı Recep Can, köylerinde bugün hiç Kazak yaşamadığını anlatarak, şunları kaydetti:"350 yıl önce gelip, burada fasulye üretmişler. Bizim fasulyeden farklı olunca, ilgi görmüş. Köyümüzde yaklaşık 150 dekarda bu üründen üretiliyor. Lezzeti biraz daha farklı. Birçok kişi bu fasulyeyi bilmez. Bilenler, lezzetini tanıyanlar arasında ise aranan bir üründür. Manyas'ta yetişen klasik 'horoz' denilen türe göre biraz daha tombuldur. Horoz, mühürlüdür, Kazak ise iri ve iki tarafı şişkindir."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.