Pişmaniyenin asıl mucidi İzmitli Ermeni ustaymış
Adını İzmit'le duyuran pişmaniyenin asıl mucidi, 1600'lü yıllarda İzmit'e gelen Şekerci Agop usta olmuş. Onun gizli tarifiyse İzmitli muhasebeci İbrahim Efendi tarafından günümüze taşınmış
MAKİNALARDA ÜRETİLİYOR
Daha önce elle üretilen Pişmaniye şimdi modern makinalara teslim. Şeker ve sudan oluşan karışım bir kazanda 165 dereceye kadar kaynatılıyor. Kaynamış şeker soğutma tezgâhlarına dökülüp, şeker soğutma tezgâhlarında soğuyup yavaş yavaş macun halini alıyor. Macun halini almış şeker daha sonra beyazlatma işlemine tabi tutuluyor. Eski zamanlarda ustanın şekeri demir bir çubuğa asarak uzata uzata yaptığı beyazlatma işini, günümüzde özel beyazlatma makineleri yapıyor. Bu işlem bittiğinde şeker büyük bir sakıza benziyor. Diğer yandan un ve yağdan oluşan ve bir kazanda 7-8 saat pişen özel hamur, pişmaniyenin çekileceği büyük tepsiye belli bir miktar yayılıyor. Halka haline getirilmiş ve hamur ile karıştırılmış şeker çekilerek açılmaya başlanıyor. Son aşamada pişmaniyeyi çeken yine ustalar oluyor.
EN SON HABERLER
- 1 Üniversiteliye barınma desteği
- 2 Şehit Yazıcıoğlu’nun adı Bursa’da yaşatılacak
- 3 Bir gün değil her gün koruyoruz
- 4 Hem ‘tarihi’ hem ‘hayati’ dönüşüm
- 5 BURSASU, satışta zirveye yürüyor
- 6 Üniversitelilere her alanda tam destek
- 7 Bursa kent mobilyalarıyla güzelleşiyor
- 8 Metroda okuyan kazanıyor
- 9 Minik yüreklerin büyük sevgisi
- 10 İznik Gölü’ne hayat verecek bir proje daha