Larvadan, dokuma tezgâhına...
Türkiye'de bin 500 yıldan beri üretilen ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutan ipekçilik yeniden hayat buluyor. İpek böceğinin larvadan, dokuma tezgâhına kadar uzanan yolculuğu yüzlerce metre ipek tel üretilmesiyle son buluyor
120 KG DUT YAPRAĞI
Sadece bir dişinin bıraktığı 300 yumurtadan çıkan tırtılların bir aylık süreçte 120 kg kadar dut yaprağı tükettiğini ifade eden Muhtar Demir, " İpekböceği yetiştiriciliğinin önemli noktalarından biri de dut yaprağı teminidir. 100 tırtıl 30 günde yaklaşık 40 kg dut yaprağı yer. Bu nedenle dut ağaçlarının bol olduğu yerlerde yetiştiricilik yapmak en doğrusudur. Koza örecek hale gelen tırtıllar yemden kesilir ve koza örecek bir yer arar bu durumlarda tırtılların üzerine ince çalı ve dallar konulur. Pupa (koza içindeki devre) olmaya hazır tırtılların ağızlarında bulunan boru biçimli iki salgı bezi faaliyete geçerek ipek denen sıvı bir madde salgılamaya başlar. Protein yapılı bu sıvı hava ile temas ettiğinde ince tel halinde sertleşir. 3 gün içinde dıştan içe doğru bir koza örerler. Bu evreden sonra kelebek halini alıp kozayı delerek dışarıya çıkmadan önce kozaları toplamak gerekiyor. Koza örme işlemi tamamlandıktan sonra kozanın içinde de 2 kez deri değiştiren tırtıllara bu dönemde krizalit deniliyor. 18-20 gün içinde kelebek olur ve kozayı delerek dışarıya çıkarlar. Bu nedenle koza delinmeden toplamak ve güneşe çıkartmak gerekiyor. Bir koza, 800 metre ile 1200 metre arsında değişen bütün bir halde ipek telden oluşuyor.
EN SON HABERLER
- 1 Üniversiteliye barınma desteği
- 2 Şehit Yazıcıoğlu’nun adı Bursa’da yaşatılacak
- 3 Bir gün değil her gün koruyoruz
- 4 Hem ‘tarihi’ hem ‘hayati’ dönüşüm
- 5 BURSASU, satışta zirveye yürüyor
- 6 Üniversitelilere her alanda tam destek
- 7 Bursa kent mobilyalarıyla güzelleşiyor
- 8 Metroda okuyan kazanıyor
- 9 Minik yüreklerin büyük sevgisi
- 10 İznik Gölü’ne hayat verecek bir proje daha