Bursa'nın kestanesine Bandırma rakip oldu
Üreticilerin 'dağların ekmeği' adını verdiği kestane, turfanda olarak Bandırma'da hasat edilmeye başlandı. Yoğun bir el emeğiyle toplanan ürün, kestane kebabı üretimi için Bursa'ya gönderiliyor
BURSA'YA ŞEKERLİK İSTANBUL'A KEBAPLIK
Mahalle çevresinde halen çok sayıda yabani kestane ağacı olduğunu ifade eden Öz, şunları kaydetti: "İsteğimiz, aşılamaya müsait çok sayıda yabani ağacımız var bunlara izin verilsin. Köyümüz 140 hane ve hemen hemen tamamı buradan gelir elde ediyor. Fiyatlardan memnunuz, 5-6 lira arasında gidiyor. Bursa'dan, İstanbul'dan alıcılar geliyor. Bursa'ya şekerlik, İstanbul'a kebaplık ürün veriyoruz. Ürün bol, pazarlama sıkıntımız da yok. Ürünümüz, kestane şekerine çok uygun. Çok güzel sarı rengi veriyor." Öz, yılda ortalama 40 ton ürün aldıklarını dile getirerek, Türkiye'de kestane hasadının ilk Çakılköy'de başladığını, turfanda olduğu için ilgi gördüğünü bildirdi. Bursa'da kestane hasadının yaklaşık 10 gün sonra başlayacağı bilgisini veren Öz, "Biz yere döküleni günlük topluyoruz. Kestanenin dışı dikenli olduğu için eldivenle topluyoruz. Buradan topladığımız kestaneleri traktörlerle mahalle meydanına götürüyoruz. Sonra kalburlarla eleme yapıyoruz ve satıyoruz" diye konuştu.
EVDE KESTANE KEBAP NASIL YAPILIR?
Çakılköy Mahallesi Muhtarı Engin Öz evde fırında yapılacak kestane kebabın tarifini verdi: "İki şişe maden suyunu bir litre suya dökün. Bir kilogram kestaneyi bunun içinde en az 6 saat bekletin. Ardından fırına sürün. Ağızları açılıp kızarınca çıkarın."
EN SON HABERLER
- 1 Üniversiteliye barınma desteği
- 2 Şehit Yazıcıoğlu’nun adı Bursa’da yaşatılacak
- 3 Bir gün değil her gün koruyoruz
- 4 Hem ‘tarihi’ hem ‘hayati’ dönüşüm
- 5 BURSASU, satışta zirveye yürüyor
- 6 Üniversitelilere her alanda tam destek
- 7 Bursa kent mobilyalarıyla güzelleşiyor
- 8 Metroda okuyan kazanıyor
- 9 Minik yüreklerin büyük sevgisi
- 10 İznik Gölü’ne hayat verecek bir proje daha