Ekşi ekmek için dünyayı gezdi
Ekşi mayalı ekmek yapmak için Almanya, ABD, Belçika, İtalya ve Letonya gibi ülkelerde araştırma yapan Bursalı fırıncı Dilmaç, elde ettiği tariflerle kara fırında 30 çeşit ekmek üretiyor
VAKFIKEBİR EKMEĞİ BOZULMUŞ
Dilmaç, ekşi mayanın peşinde Türkiye'de de birçok ile gittiklerine değinerek, şöyle devam etti: "Trabzon'da Vakfıkebir'e gittik. Vakfıkebir ekmeği, çok bilinen ve her yerde satılan bir ekmek. Fakat Vakfıkebir ekmeği, ticari mayayla yapıldığı için tamamen bozulmuş. Gümüşhane'ye gittik. Orada da ekmeklerde, yanında biraz ekşi maya kullanılsa da ticari mayayla yapılıyor. ramalarımızın sonunda bir şey bulamayınca 'Herhalde Türkiye'de ekşi maya yok' dedik ve dünyaya açıldık. Brüksel'e gittik. İtalya'nın Altamura şehrine gittik. Altamura Belediyesi, ekmeğe sertifika vermiş. Sadece orada çıkan 'sarı durum buğdayı'yla yapılan bu ekmek, oradaki fırınlarda pişiriliyor. Bu ekmekler, 'Altamura ekmeği' diye satılıyor. O fırıncı, ekmeğin nasıl yapıldığını bize öğretti. Biz bu ekmeği Türkiye'de de yaptık. Amerika'ya da gittik. Orada da taşıma mayayla yapıyorlar bu işi. Yani dünyanın değişik ülkelerinden ekşi maya toplamışlar, kendilerine has bir mayaları yok. Şimdi niyetimiz, Kudüs'e gitmek."
EN SON HABERLER
- 1 Üniversiteliye barınma desteği
- 2 Şehit Yazıcıoğlu’nun adı Bursa’da yaşatılacak
- 3 Bir gün değil her gün koruyoruz
- 4 Hem ‘tarihi’ hem ‘hayati’ dönüşüm
- 5 BURSASU, satışta zirveye yürüyor
- 6 Üniversitelilere her alanda tam destek
- 7 Bursa kent mobilyalarıyla güzelleşiyor
- 8 Metroda okuyan kazanıyor
- 9 Minik yüreklerin büyük sevgisi
- 10 İznik Gölü’ne hayat verecek bir proje daha