Tahta fıçı mesleğinin son ustası
Bursa’da babasından öğrendiği ahşap fıçı ustalığını 71 yıldır aralıksız devam ettiren 85 yaşındaki İsmail usta, işi öğretecek çırak bulamadığı için eski bir mesleğin daha yok olmasından korkuyor
EN SAĞLIKLISI AHŞAP FIÇI
Alkış, ahşap fıçıların, yüzyıllar boyunca insanların vazgeçilmezlerinden biri olduğunu ve sirke, turşu, zeytinyağı ve zeytin gibi ürünlerin uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağladığını söyledi. Alkış, "En sağlıklı saklama yöntemi ahşap fıçılardır. Plastik ve teneke kapların saklama ömrü en fazla 5 ya da 6 aydır. Oysa bu fıçılarda 10 yıl bozulmadan saklanabilir. Bu mesleğin bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Ancak yanımda bu mesleği öğreteceğim bir çırak çalıştıramadım" diye konuştu.
OTANTİK BİR DURUŞU VAR
Türkiye'nin dört bir yanından siparişler aldığını belirten İsmail Alkış, son yıllarda insanların dekoratif amaçlı siparişler verdiğini söyledi. Alkış "Ürettiğimiz fıçılar sadece saklama amaçlı değil. Özellikle son 5 yıldır ev ve iş yerlerine dekoratif amaçlı kullanılmak üzere siparişler alıyorum. Ahşap fıçılar insanlara eskiyi hatırlatıyor, otantik geliyor. Bu nedenle evlerinin ya da iş yerlerinin bir köşesinde bu fıçıları görmek istiyor" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Üniversiteliye barınma desteği
- 2 Şehit Yazıcıoğlu’nun adı Bursa’da yaşatılacak
- 3 Bir gün değil her gün koruyoruz
- 4 Hem ‘tarihi’ hem ‘hayati’ dönüşüm
- 5 BURSASU, satışta zirveye yürüyor
- 6 Üniversitelilere her alanda tam destek
- 7 Bursa kent mobilyalarıyla güzelleşiyor
- 8 Metroda okuyan kazanıyor
- 9 Minik yüreklerin büyük sevgisi
- 10 İznik Gölü’ne hayat verecek bir proje daha