Cuma 24.07.2010

Diyar diyar ekmek keyfi

Her yemeğe kardeşlik eden ekmek, dünyanın pek çok ülkesinde geleneklerle yeniden şekilleniyor. Akdeniz Bölgesi'nde beyaz ekmek öne çıkarken, Kuzey'e doğru gidildikçe besin değeri daha yüksek ve doygunluk hissini arttıran ekmekler dikkat çekiyor

Her sofranın baş tacıdır, ekmek... Hemen her ülkenin kültüründe ve dilinde kendine yer bulur. Maya; kardeşi bira gibi alkollü bir içeceğe dönüşürken, ekmek ise fırına girip alkolünü buharlaştırır. 'Tuz, un, su, maya' gibi son derece basit bir tarife sahip olsa da, dünyanın her yöresinde farklı malzemelerle buluşup, yeni geleneklerle yoğrulur.
AKDENİZ'DE BEYAZ EKMEK
Dünya mutfağı spesiyalitelerinin tümü gibi, ekmek de bulunduğu coğrafyaya ve kültürel öğelere göre değişiklik gösterir. Akdeniz ülkelerinde beyaz ekmek öne çıkarken, Kuzey'e doğru gidildikçe besin değeri yüksek, doygunluk hissi veren ekmekler dikkat çeker.
İTALYA'DA FOCCACIA
İtalya'nın olmazsa olmaz klasiklerinden pizzanın atası da sayılan ekmek, bölgelerin geç dönemde birleşmesi nedeniyle büyük çeşitlilik gösterir. Genelde Akdeniz kültürünün bir yansıması olarak içine biraz da zeytinyağı katılan ve neredeyse her zaman domates sosu ve zeytinyağı ile servis edilen ekmeklerin en ünlüsü 'foccacia' hem biçim, hem de doku olarak pizzaya benzer; zeytinyağının yanı sıra kekik, nane gibi otlarla da çeşnilenir.
FRANSA'DA FRANSIZ BAGETİ
Peynir ve şarabın en iyi arkadaşı, klasik Fransız bageti ise büyüklüğüne, yapılış şekline ve sunuluşlarına göre 'Baguette', 'Flute' ve 'Ficelle' gibi farklı isimler alır. Akdeniz'in güneyindeki ekmekler Türkiye'dekilere benzer.
AFRİKA'DA BAZLAMA
Fas, Tunus ve Cezayir'de sacda pişirilen ince lavaşlar ve iki santimetre kalınlığında yuvarlak bazlamalar, sulu yemeklere eşlik eder.
ORTADOĞU'NUN CHALLAH'I
Lübnan'a doğru geçer geçmez, geleneksel lavaş kavramı sandviçle birleşir. Lübnan mutfağının rafine Akdenizli yüzü, incecik lavaşın ya da bizim pideye benzer ekmeklerin zeytinyağı, domates, salatalık ve kaşkaval peyniriyle bütünleşmesiyle yeniden yorumlanır. İsrail'in hem Aşkenazi hem de Seferad kültür ve geleneklerini yansıtan Ortadoğulu mutfağında ise, örgüye benzer 'challah' adı verilen çıtır kabuklu ve yumuşak içli, yumurtalı ekmek özellikle dikkat çeker. Fırında pişirilen bu ekmekler, bal veya üzümle de tatlandırılabilir.
ALMANYA'DA ÇAVDAR
Alman mutfağının temel taşlarından olan hamur işleri sahnesi, 500'ü aşkın ekmek ve binden fazla küçük ekmekle şenlenir. Dünyanın en çok ekmek tüketen ülkelerinden biri olan Almanya'nın en önemli spesyalitesi, kare biçimli, sıkı ve hafifçe tatlı, ağızlara layık çavdar ekmeği 'Pumpernickel'dir.
FİNLİLER'İN ESMER EKMEĞİ
İskandinavya'nın nev-i şahsına münhasır ülkesi Finlandiya'nın ekmek geleneği ise hem Almanya hem de Rusya'dan etkilenir. Genelde esmer ekmek tüketilen bu ülkelerden Finlandiya'nın yuvarlak, ekşi mayalı çavdar ekmeği herkesin sevgilisidir.
MEKSİKA'DA PAN DULCE
Orta ve Güney Amerika'nın ekmekleri de sıcakkanlı atmosferi yansıtır. Meksikalılar, 'fajita' ve 'taco' gibi spesyaliteleri için genelde mısır unundan yapılan tortilladan vazgeçemez ama sabahları tüketilen tatlı ekmek 'pan dulce' de kahvenin en iyi eşlikçisi kabul edilir.
PERU'DA BİSCOCHOS
Biraz güneye Peru'ya doğru indiğinizde ise patatesten yapılan özel ekmekler, tereyağı ve sıcak çikolata ile tadılması tavsiye edilen 'bizcochos' sizi bekler. Yani ekmek şekil ve tat değiştirse de dünyanın vazgeçilmezidir. (DQ dergisinden alınmıştır.)

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.