Giriş Tarihi: 25.02.2021 10:49 Son Güncelleme: 25.02.2021 10:50

Ergenekon Destanı kime, hangi Türk devletine aittir? Ergenekon Destanı nedir? (Kısaca özeti)

Ergenekon Destanı kime, hangi Türk devletine aittir? Ergenekon Destanı nedir? Kısaca özeti

Tarihin en eski uluslarından birisi olan Türk ulusu, dünya üzerinde sayısız devlet kurmuştur. Binlerce yıl öncesine dayanan tarihi ile Türk ulusunun yaptıkları da destanlara konu olmuştur. Bu destanların birçoğu Türkler'in İslamiyet'i kabul etmeden önceki destanlar olmakla birlikte bir kısmı da İslamiyet'in kabulünden sonraki destanlardır. En önemli Türk destanlarından birisi de Ergenekon Efsanesi olarak da adlandırılan Ergenekon Destanı'dır. Peki, Ergenekon Destanı nedir, kime ve hangi devlete aittir? Ergenekon Destanı kısa özeti ve merak edilenler haberimizde...

Dünyanın en eski uluslarından birisi olan Türk ulusu, tarih boyunca yaptıkları ile de destanlara konu olmuştur. Öyle ki, sayısız devlet kuran ve tarihin akışını birçok kez değiştiren Türkler'in destanları da meşhurdur. Türk destanlarının birçoğu İslamiyet'in kabulünden önce, bir kısmı ise İslamiyet'in kabulünden sonra yazılmıştır. İslamiyet'ten önceki Türk destanlarından birisi de Ergenekon Destanı'dır. Peki, Ergenekon Destanı konusu nedir, kaçıncı yüzyılda yazılmıştır ve kime aittir? Ergenekon Destanı neyi anlatmaktadır? Ergenekon Destanı özeti ve diğer bilgiler haberimizde.

Manas Destanı Kime Ait? Manas Destanı Hangi Devlete Aittir, Önemi ve Konusu Ne?

ERGENEKON DESTANI KİME, HANGİ DEVLETE AİTTİR?

Ergenekon Destanı, Göktürkler'e ait bir Türk destanıdır. İslamiyet'in kabulünden önce olan bir Türk destanı olan Ergenekon Destanı, Göktürkler'in yeniden doğuşunu konu almaktadır. Ergenekon Destanı başlangıçta sözlü olarak anlatılan bir destan da ancak ilk defa bu destanı yazılı hale getiren kişi Moğol Devleti'nin tarihçisi, Reşideddin adlı bir tarihçidir.

ERGENEKON DESTANI ÖZETİ

Ergenekon Destanı özeti şu şekildedir;

Moğol ilinde Oğuz Han soyundan İl Han'ın hükümdarlığı sırasında Tatarların hükümdarı Sevinç Han,Moğol ülkesine savaş açtı. İl Han'ın idaresindeki orduyu Kırgızlar ve diğer boylardan da yardım alarak yendi. İl Han'ın ülkesindeki herkesi öldürdüler. Yalnız İl Han'ın küçük oğlu Kıyan, eşi Nüküz ve yeğeni ile kaçıp kurtulmayı başardılar. Düşmanın, onları bulamayacağı bir yere gitmeye karar verdiler.

Yabani koyunların yürüdüğü bir yolu izleyerek yüksek bir dağda dar bir geçide vardılar. Bu geçitten geçerek içinde akarsular, pınarlar, çeşitli bitkiler, çayırlar, meyve ağaçları, çeşitli avların bulunduğu bir yere gelince Tanrı'ya şükrettiler ve burada kalmaya karar verdiler. Bu yere "maden yeri" anlamında "Ergene Kon" adını verdiler. Kıyan ve Nüküz'ün oğulları çoğaldı. Dört yüzyıl sonra kendileri ve sürüleri o kadar çoğaldılar ki, Ergenekon'a sığamadılar. Atalarının buraya geldiği geçidin yeri unutulmuştu. Ergenekon'un çevresindeki dağlarda geçit aradılar. Bir demirci, dağın demir kısmı eritilirse yol açılabileceğini söyledi. Demirin bulunduğu yere bir sıra odun, bir sıra kömür dizdiler ve ateşi yaktılar.

Yetmiş yere koydukları yetmiş körükle hep birden körüklediler. Demir eridi, yüklü bir deve geçecek kadar yer açıldı. İl Han'ın soyundan gelen Türkler yeniden güçlenmiş olarak eski yurtlarına döndüler, atalarının intikamını aldılar. Ergenekon'dan çıktıkları gün olan 21 Mart'ta her yıl bayram yaptılar. Bu bayramda bir demir parçasını kızdırdılar, demir kıpkırmızı olunca önce Hakan, daha sonra beyler demiri örsün üstüne koyarak dövdüler. Bugün hem özgürlük hem de bahar bayramı olarak hala kutlanmaktadır.

Genç Osman destanı nedir, hangi döneme aittir? Genç Osman destanı kısaca özeti