Giriş Tarihi: 22.12.2015 10:35

Taşeron işçilere kadro müjdesi!

Kamuda çalışan taşeron işçileri mutlu edecek haber geldi.

Tüm taşeron işçilerin gözü Bakan Faruk Çelik'in taşeron işçilere kadroya alınacağı müjdesine çevrilmişti ki Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan Taşeron işçilerin kadro surunu çözümü konusunda son dakika açıklaması geldi.

Kamuda çalışan taşeron işçilerin gözü kulağı Bakanlar Kurulu'nda. Asıl işi yapan taşeronlara kadro için süreç başladı.

Taşeronlara yönelik liste Hazine, Devlet Personel Başkanlığı, Çalışma Bakanlığı ile işçi memur sendikalarının görüşü alınarak Maliye'nin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Asıl iş ve yardımcı iş tanımları açık bir şekilde tanımlanacak.

Hangi işlerin asıl iş, hangilerinin yardımcı iş olduğu kurumlar bazında tek tek tespit edilecek. Bakanlar Kurulu, önümüzdeki günlerde taşeron işçilerle ilgili bu listeyi açıklayacak. Ardından da kamuda asıl işi yapan taşeron işçilere kadro için yasal düzenleme gerçekleştirilecek.

Kamuda yaklaşık 700 bini aşkın taşeron işçi bulunuyor. Bunların da yaklaşık 200 bininin asıl işlerde çalıştığı tahmin ediliyor. Yapılacak düzenleme ile 200 bin taşeron işçi kadroya kavuşacak. Hastanelerde taşeron üzerinden çalışıp asıl işi yapanlar, karayollarında yol işçileri, laboratuvar çalışanları kadroya alınacak. Taşeronların kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ortadan kaldırılacak.

TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR?

Hangi sözleşmelilerin kadroya alınacağına ilişkin listenin yeni Bakanlar Kurulu tarafından 6 ay içinde ilan edileceğini söyledi. Kamuda 750 bin civarında taşeron işçi olduğunu anımsatan Çelik, taşeron kadrolarını 'asıl işçi' ve 'yardımcı işçi' ayrımına göre yapılacağını da açıkladı.

Faruk Çelik'in açıklamalarının detayları şöyle:

"Kamu için olmaz denilen kadrolarda çalışanlar kesinlikle kadroya alınacak.

Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi yaptık. 7 Haziran'daki karmaşa içerisinde yaptığımız birçok şey açıklanamadı. Bunların hepsi, birkaç cümlelik insanların zihnini bulandıran kavramlarla karışıp gittik. Yeni bakanlar kurulunda görev alacak arkadaşlar ilk 6 ay içerisinde neşter atacak diye düşünüyorum.

"SENDİKALAR DEVREYE GİRECEK"

750 bin civarında kamuda çalışan eleman var. Bunların tümünü toparlayacak bir yasa yaptık. Mesela TRT'de hizmet alımı olacaksa, Maliye Bakanlığından alınacak vizeyle, kim ne amaçla işe başlatılmışsa o amaçla hizmetini sunacak. Taşeronla ilgili, kamunun ihtiyacı varsa, olmazsa olmazlar kadroya alınacak. Mesela, hasta bakıcı bir kardeşimiz. Hastayı ameliyattan odasına kadar götürüp ilgileniyor.

Hizmet alımı var. Hizmet alımı yapılacak işler de netleşecek. Sendikalar, ilgili bakanlıklar çalışmayı yapacaklar. "Şuradaki elemanlar asıl işçidir kadroya, şurdakiler de yardımcı işçidir" denilecek, onlara da asıl işçinin elde ettiği hakları yardımcı işçilere de verilerek alımı yapılacak. Yeni bakanlar kurulunda görev alacak arkadaşlar ilk 6 ay içerisinde neşter atacak diye düşünüyorum.

"YASASI ÇIKTI BAKANLAR KURULU KARARI BEKLENİYOR"

Yasa çıkmıştı, bir bakanlar kurulu kararı yayımlanması gerekiyor. Sosyal tarafların görüşünü alacak bir atmosfer oluşmadı ki. Seçim sonrasına kaldı. 1 Kasım sonrasına kaldı. Bu iş şimdi çözülüyor. Taşeron diye ifade ettiğimiz kişilerin durumu 6 ay içerisinde netlik kazanıyor. Tarafların katılımıyla en sağlıklı şekilde netlik kazanacak. Emeğin istismarına son verilecek. Bütün kamu kurumlarını kapsıyor. Kim hizmet alımında kim asıl kadroda olacak netleşecek.

Bugünün sorunu değil bu. İş yeri sayımız arttı. İhtiyaçların hizmet alımı şekilde karşılanması arz etti. Mesela kamuda çalışıyor, yıl sonu geliyor, 15 gün işten çıkarılıyor. Neden? Kıdem tazminatı talep etmesin diye. Artık kıdem tazminatı da alacak. 7 Haziran karmaşası içerisinde bunlar anlatılamadı. Çözüleceğini herkes bilsin.

Taşeron işçiler için ikincil düzenlemeler başladı

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz taşeron işçiler için ikincil düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti açısından anketlere bakıldığında beklentilerin üstünde bir netice olduğunu belirterek, 13 yıl gibi bir iktidar süresinin ardından bu ölçüde bir desteğin verilmesinin çok istisnai bir durum olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, "Normalde muhalefet partileri güçlenir, iktidar yıpranır ama biz çok şükür 13 yıllık bir iktidar döneminden sonra her 2 kişiden birinin oyunu alarak devam ediyoruz. Bu bizi bir rehavete sevk etmemeli. Her an diken üstünde olmamız, o sorumluluk bilincinde olmamız lazım" diye konuştu.

'ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ'

Bir soru üzerine, taşeron işçilerle ilgili ikincil düzenlemeler için çalışmalar yaptıklarını belirten Yılmaz, "Konuyla ilgili bakanlıklar, sendikalar ve tüm taraflarla birlikte çalışma yürütüyor. Bu işçilerimizden asli işlerde çalışanların bir listesini oluşturacak, bir sınıflandırma yapacaklar ve bu kardeşlerimiz kamuda istihdam edilmiş olacak. Olmayanlarla ilgili de iyileştirici adımlar devam edecek. En kısa sürede inşallah Maliye Bakanlığımız bu çalışmayı bitirdiğinde hepimiz bu net tabloyu görmüş olacağız" şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti açısından anketlere bakıldığında beklentilerin üstünde bir netice olduğunu belirterek, 13 yıl gibi bir iktidar süresinin ardından bu ölçüde bir desteğin verilmesinin çok istisnai bir durum olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, "Normalde muhalefet partileri güçlenir, iktidar yıpranır ama biz çok şükür 13 yıllık bir iktidar döneminden sonra her 2 kişiden birinin oyunu alarak devam ediyoruz. Bu bizi bir rehavete sevk etmemeli. Her an diken üstünde olmamız, o sorumluluk bilincinde olmamız lazım" diye konuştu.

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan hususlarla hükümet programı çıkaracaklarını, vaat ve reformlara ilişkin yol haritası hazırlayacaklarını anlatan Yılmaz, 3 ay, 6 ay, 1 yıl gibi periyotlarda değişik vaatleri kapsayan bir eylem planı planı oluşturulacağını ifade etti.

Seçim sürecindeki vaatlerini en kısa sürede ve etkin şekilde hayata geçirmek için tüm çalışmaları yapacaklarını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"İlk 3 ay, daha kısa vadeli, hemen yapılacak hususları kapsayacak. Bunlar idari kararlar, somut vaatler olabilir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Seçim beyannamemizde ortaya koyduğumuz vaatleri oraya taşıyıp, gerekli çalışmaları yürüteceğiz. Emeklilere, gençlere, çiftçilere, esnafa dönük somut vaatlerimizi en kısa sürede gerçekleştirme yönünde hazırlık yapacağız."

"Rakamsal bir hedef yok"

Taşeron işçelerin kadroya alınmasına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, "Kadroya alınacak işçi sayısı henüz belirlenmedi. Bu Maliye Bakanlığımızın yürüttüğü bir çalışma. Kanuni düzenlemeyi yaptık. Şu anda Maliye Bakanlığımız, sendikalarla, bakanlıklarla, ilgili tüm kesimlerle çalışma yürütüyor. Bu çalışmayı tamamlar tamamlamaz bunlar netleşmiş olacak. Henüz benim bildiğim net bir rakam yok" dedi.

Yılmaz, kadro çalışmasının 200 bin kişiyi ilgilendirdiğinin belirtilmesine karşılık, "Rakamsal bir hedef yok, böyle bir hedef koymuş değiliz. Detaylar çalışılıyor. Sonuçta çıkacak liste bu rakamı tayin edecek" diye konuştu.

Cevdet Yılmaz, bütçe konusundaki sorular üzerine, büyük ihtimalle bu yıl için geçici bütçe yapılacağını, gelecek yılın ilk aylarında da kalıcı bütçenin hazırlanacağını söyledi.

"Riskler ortadan kalktı"

Seçmenin 7 Haziran'dan sonra partilerin gösterdiği tavırları çok iyi izlediğini ifade eden Yılmaz, "Vatandaşımız, daha çok huzur ve istikrar istedi bunu da AK Parti'de gördü" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar kurulamayacağını, Türkiye'nin de bunu son 13 yılda ve daha öncesinde olumlu ve olumsuz örneklerle çok iyi gördüğünü söyledi. 1 Kasım genel seçiminin sonuçlarının ekonomiye çok olumlu yansıyacağını anlatan Yılmaz, risklerin ortadan kalktığını belirtti. Yatırımcıların daha öngörülebilir bir çerçevede hareket etme imkanına kavuştuğunun altını çizen Yılmaz, böylece üretimde, istihdamda, ihracatta ve her alanda daha olumlu bir perspektif oluşacağına işaret etti.

"OVP güncellenebilir"

OVP'de gelecek yıl için yüzde 4 büyüme hedeflediklerini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yeni ortam, hükümet ve şartlarla birlikte OVP güncellenebilir. Hükümet oluştuktan sonra bunu göreceğiz ama radikal güncellemeler de olmayacaktır. Şartlardan ve siyasi ortamın değişiminden dolayı bazı güncelleme ihtiyaçları olabilir. Bu yeni ortamda yüzde 4 büyümenin çok rahatlıkla gerçekleşebileceğine ve bunu da (yukarı yönlü revize) aşabileceğimize inanıyorum. Siyasi istikrar, reformlar, dönüşümler bir araya geldiğinde bize çok güçlü bir ekonomik perspektif sağlıyor. Küresel ortam çok olumlu olmasa bile bu tür artılarımızla, birçok ülkeden pozitif yönde ayrışacağımızı düşünüyorum."

Taşeron işçilere "100 gün" müjdesi

Naci Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda "Kişi 100 gün içinde, hangi işte çalışıyorsa kamuya alınacağını bilecek" dedi.

AK Parti'nin ekonomi politikalarına ilişkin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Naci Ağbal, bundan sonra Türkiye'nin önünde yapılacak çok iş bulunduğuna işaret ederek, kendilerinin de bunun için çok sayıda çalışma yaptığını, bunlardan bazılarının hazır olduğunu bazılarının ise üzerinde çalışılmaya devam ettiğini bildirdi.

Özellikle ilk 100 günün çok büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ağbal, seçim beyannamelerinde ne söyledilerse, bunların hükümet programında da yer alacağını ifade etti. Vaatler için yasal olarak ne gerekiyorsa, bunların süratle yapılacağını belirten Ağbal, ilk 100 günde bütçenin hazırlanacağını, Orta Vadeli Programın (OVP) revize edileceğini, hazırlanan reformların hayata geçirileceğini, vaatlerle ilgili yasal düzenlemelerin yapılacağını ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için çalışmaların hızlandırılacağını kaydetti.

- İlk 100 günde yapılacaklar

Naci Ağbal, AK Parti'nin, yoğun bir çalışmayla ilk 100 güne birçok şeyi sığdıracağını belirterek, şöyle devam etti:

"Bizim 5 reform alanımız var. Bunlardan ikisi demokratikleşme ve adalet reformu. Bu paket içinde kanunla yapılması gereken birtakım düzenlemeler var. Mesela siyasal partiler kanunu, seçim kanunu var, şeffaflıkla ilgili hazırladığımız paket var. Yargı reformu strateji belgemiz var. Bunun içinde de yasal düzenlemeler yapılması gereken konular var. Eğitim reformu var. Burada özellikle yükseköğretim reformu var. Yine kamu yönetimi ve kamu maliyesi reformları var. Gelir vergisi, vergi usul kanunu, kamu ihale kanunu tasarılarımız var. Bunlar hemen hemen bitti. Bir de seçim döneminde söylediğimiz vaatler var. İlk 100 günde yapacağımız ikinci alan burası. Mesela emekli maaşlarında yapacağımız artışı kanunla yapacağız, gençlere, çiftçilerimize birtakım vaatlerimiz var. Seçim döneminde vaat olarak ne söylediysek, bunların hepsini ilk 100 günde hayata geçireceğiz. Bunlar için gerekli olan yasal çalışmayı bu süre içinde tamamlayacağız. Özellikle ücret artışları ve sosyal destekler, bunların hepsi ilk 100 günde realize edilecek. Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda ise bakanlar kurulu kararı çalışmaları zaten bir noktaya gelinmişti, hazır. Onun son bir kez üzerinden geçilir. Sonra da asıl işlerde çalışanların kadroya geçirilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor, yasal düzenleme yapılmadan kamuya alma imkanı yok. İlk 100 gün içinde bunun da yasal düzenlemesi yapılacak ama bu kişilerin müracaatı, bunların değerlendirilmesi ve kadroya alınmaları 100 gün içine yetişebilir veya yetişmeyebilir ama bunu bir yıl içinde olacak diye söylemiyorum. Yasa 100 gün içinde çıkar, uygulaması hemen başlar. Kişi 100 gün içinde, hangi işte çalışıyorsa kamuya alınacağını bilecek."

Şimşek: Taşeron işçileri kadroya alacağız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asli işi yapan taşeron işçilerin kadroya alınacağını belirtti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir teleziyon programında gündeme ve Ak Parti'nin seçim vaatlerine dair değerlendirmelerde bulundu.

İşte Mehmet Şimşek'in açıklamalarında öne çıkanlar:

* 2016'da asgari ücret 1.300 TL olacak. Artışın bazı sektörlere olumsuz etkisi olabilir. Yükün büyük kısmı işverinin üzerinde olacak.

ASLİ İŞİ YAPAN TAŞERONA KADRO

* Taşeron işçileri kadroya alacağız ancak asli işi yapan taşeron işçileri kadroya alacağız. sağlık Bakanlığı'nda yemek işiyle uğraşanları asli işleri olmadığı için kadroya almayacağız. Güvenlik işi de Sağlık Bakanlığı'nın işi değil. Yan işlerde taşeron işçilik devam edecek ama taşeron işçilerin durumu iyileştirilecek

* Türkiye bütün dış şokların tam merkezinde.

* Milli gelir cari, reel ve satın alma gücüne göre arttı. Makyajlama asla olmaz. Kur çok oynak olduğu için satın alma gücünü baz aldık.

* Kur henüz Türkiye'deki siyasal durumu fiyatlamadı.

* Piyasalarda oynaklık var, küresel ekonomilerde sorunlar var, seçimden sonra hükümetin hemen kurulması, bu hükümetin reform yapması ve beklentilerin iyileşmesi gerekiyor.

* Rusya küçülüyor, Ortadoğu'nun hali belli. Tüm bunlara rağmen Türkiye 2015 yılı büyüme rakamını yüzde 4'ten yüzde 3'e revize etti. Yüzde 3'lük büyüme bugünkü konjonktürde iyi.

* Şu anda Doğu'da ekonomi can çekişiyor. Demokrasi şiddetle birlikte yaşayamaz.

Taşeron işçilere 2 ay içinde kadro verilecek

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz taşeron işçilere müjdeyi verdi

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, taşeron işçilere kadro ile ilgili, "Şimdi bu düzenlemenin ikincil düzenlemelerini Maliye Bakanlığımız, Çalışma Bakanlığımız ile iş birliği içerisinde yapıyor. İnşallah bunlar kısa bir süre içerisinde, bu yıl içerisinde tamamlanacak ve uygulamaya da başlamış olacağız" dedi.

2016 YILI İÇİNDE KADROYA GEÇECEKLER

Bakan şunları söyledi;

Bu konuda bir düzenleme yaptık zaten. Şimdi bu düzenlemenin ikincil düzenlemelerini Maliye Bakanlığımız, Çalışma Bakanlığımız ile iş birliği içerisinde yapıyorlar. İnşallah bunlar kısa bir süre içerisinde, bu yıl içerisinde tamamlanacak ve uygulamaya da başlamış olacağız. Birçok taşeron işçimize kamuda istihdam edilme imkanı doğmuş olacak. Çalışanlarımızın hakkını nasıl daha iyiye götürürüz diye çalışmalar yaptık. Bundan sonra da hep bu iyileştirme yönündeki çalışmalarımız devam edecek.

Bakanın sözünü ettiği tarih ise en geç Aralık ayı görülürken kamuda çalışan 750 bini aşkın taşeron işçi bulunuyor.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, HAK-İŞ Genel Kurulu'nda hitap etti... Başbakan Davutoğlu, HAK-İŞ Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Toplu sözleşme süreci devam eden taşeron işçilerin toplu sözleşmelerinin sonuçlandırılması, ivedilikle sonuçlandırılması için gereken talimatları da buradan veriyorum" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

- Emek ve sermayenin karşı karşıya getirildiği o yıllardan bu güne HAK-İŞ büyük işler ve değerler üretti. Adalet ve özgürlüklerden yana oldu. Kültürel hayatı doğrudan etkiledi.

- 1976 yılından beri sizleri yakından takip eden bir arkadaşınızım. Öğrencilik yıllarımızda HAK-İŞ gür bir sesle biz de buradayız dedi. Türkiye'nin sendikal hareketine önemli bir mühür vurdu. Eski Türkiye'nin 70'li yıllarında faaliyete geçti. Yerli işçileri ve milli işçileri savundu. HAK-İŞ'i kurmanın o dönemde ne anlama geleceğini ne zorluklarla kurulduğunu ortaya koyuyordu. Hak mücadelesinde 40.yıla ulaşan HAK-İŞ işçi haklarını savunmanın parlak örnekleriyle dolu oldu.

- Millete tepeden bakan bir anlayış eski Türkiye'de kaldı. O anlayış bir taraftan başörtülü kadınlara bakar örtünmeyeceksiniz der diğer tarafa döner ana dilinde konuşmayacaksın derdi.

- Milletimiz 3 Kasım 2002'de eski Türkiye'nin siyasi aktörlerini tarihin karanlık sayfalarına gömerek çalışkan Ak Parti kadrolarını göreve getirdi. AK Parti hükümetlerinde milletimizin ödediği vergileri faiz için değil hizmet ve yatırım için kullanıyoruz.

- 7 Haziran'dan bu yana birileri terör kartına sarıldı. Tüm teröristleri üstümüze saldılar. Barış iddiasında bulunanlara emek dünyasından sesleniyorum. Diyarbakır'da çorbacıda çalışan kardeşimiz ve oraya çorba içmeye gelen vatandaşımızı öldüler. Onların ve emekçilerimizin hakkını korumak için bir tek terörist kalmayana kadar mücadele edeceğimizi ilan ediyorum. Türkiye artık eski Türkiye değil. Kimse heveslere kapılmasın. Terörün kimliğine dayandığı ideolojiye bakmayız.

- Hakça ve adaletçe bir seferberlik başlatacağız. Hakkın adaletçe paylaşacağı bir Türkiye için çalışıyoruz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.