Anamurlu Yörükler peynir ve tereyağı üretimine başladı
Anamur’un Toros dağlarının 2 bin metre rakımlı bölgelerinde yaşamını sürdüren Sarı keçili Yörükleri peynir tereyağı, yoğurt, çökelek üretimine başladılar.
Kısa süre önce Silifke ve Anamur kıyı şeridinden yaylalara göç eden Yörükler Koyun ve keçilerinden elde ettikleri keçi derisinden yapılan tuluk içinde ayran dövme ve yağ çıkarma geleneğini asırlardır sürdürüyorlar.
Yörükler, tuluk içine koydukları 15-20 kilogram yoğurdu saatlerce sopayla döverek yağını çıkararak tereyağı elde ediyorlar. Yoğurt suyunu da kaynatıp çökelek yapıyorlar. Hayvanlardan elde ettiği sütten peynir, tereyağı, çökelek, ayran, yoğurt gibi birçok ürün elde ediyorlar.
Yörüklerim sahip olduğu küçükbaş hayvanlar doğal olarak dağda yayılarak doğal besleniyorlar. Tüm ürünlerde doğal olarak üretiliyor, ürünleri tüketenler ise memnuniyetlerini saklamıyorlar. Beğenip memnun kalıyor. Üretilen peynir. Tereyağı ve çökelek ürünlerini vatandaşlar yaylalara bizzat gelerek alıyorlar.
MERSİN İLÇELERİ
- Akdeniz
- Tarsus
- Mut
- Aydıncık
- Bozyazı
- Yenişehir
- Toroslar
- Erdemli
- Gülnar
- Çamlıyayla
- Mezitli
- Anamur
- Silifke
EN SON HABERLER
- 1 Tarsus'ta bıçaklanarak öldürülen kişinin zanlılarından 8'i tutuklandı
- 2 Tarsus'ta fabrikada çalışan 57 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 3 Anamur’dan Kıbrıs’a seferler başlıyor
- 4 Anamur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türkiye 3'ncüsü oldu
- 5 Tarsus “Tarım Kampüsü” tarımın geleceğine yön verecek
- 6 Tarsus’ta köprü altında sıkışan otobüs, vinç yardımıyla çıkartıldı
- 7 AK Parti Milletvekili Kıratlı: Pamukluk Barajı yıllık ekonomiye yaklaşık 2 milyar TL katkı sunacak
- 8 Mersin Çamlıyayla’da kaçak tütün operasyonu
- 9 Kültür ve Edebiyat Gönüllüleri 'Şehrimi Geziyorum' programında buluştu
- 10 Motosikletli Trafik Polisi Timleri ile trafik denetimleri daha da etkinleşecek