Pazartesi 12.04.2021 12:00
Son Güncelleme: Pazartesi 12.04.2021 12:45

Muş’ta baharın müjdecisi “Çiriş” otu geçim kaynağı oldu

Muş’ta havaların ısınmasıyla dağlık alanlarda yetişmeye başlayan ‘Çiriş’ otu bir yandan vatandaşın geçim kaynağı olurken bir yandan da sofraları süslemeye başladı.Kentin yüksek kesimlerden doğal olarak yetişen çiriş bitkisi, yörede sofraların asırlık lezzetlerinin başında geliyor. Merkeze bağlı 35 kilometre mesafedeki Kozma Dağı ve Şenyayla bölgesine aileleriyle birlikte akın eden vatandaşlar, burada hem güzel havanın tadını çıkarıyor hem de çiriş bitkisi topluyor.Ailesiyle birlikte yemeklerde kullanmak için çiriş topladığını ifade eden vatandaşlardan Nevzat Subaşı, “Çiriş yemeklerde kullanılıyor. Aynı zamanda satılarak para...

Muş’ta havaların ısınmasıyla dağlık alanlarda yetişmeye başlayan ‘Çiriş’ otu bir yandan vatandaşın geçim kaynağı olurken bir yandan da sofraları süslemeye başladı.
Kentin yüksek kesimlerden doğal olarak yetişen çiriş bitkisi, yörede sofraların asırlık lezzetlerinin başında geliyor. Merkeze bağlı 35 kilometre mesafedeki Kozma Dağı ve Şenyayla bölgesine aileleriyle birlikte akın eden vatandaşlar, burada hem güzel havanın tadını çıkarıyor hem de çiriş bitkisi topluyor.
Ailesiyle birlikte yemeklerde kullanmak için çiriş topladığını ifade eden vatandaşlardan Nevzat Subaşı, “Çiriş yemeklerde kullanılıyor. Aynı zamanda satılarak para kazanılıyor. Çiriş bitkisi her yıl mart ve nisan aylarında yetişiyor. Bitkinin doyurucu ve besleyici özelliğini biliyoruz. Bu bitki yöremizde ‘yerli ıspanak ve güllük’ olarak da adlandırılıyor. Yöremizin doğal ortamında yetişen bitkiler her zaman halk tarafından toplanıp sofralarına konuluyor. Bizde yöre halkı olarak bu ürünleri tüketiyoruz ve hiçbir zararını görmüyoruz. Tamamen doğal ortamda yetişip hiçbir şekilde insan emeği geçmiyor. Tamamen doğal ve bazen de şifalı bitki olarak ta adlanıyoruz” dedi.
Vatandaşlardan Mahmut Aksu ise çiriş bitkisinden çok çeşitte yemek yapıldığını ve şifalı bitki olduğunu belirterek, “Çiriş, yüksek kesimlerde karların erimesiyle kendiliğinden yeşeriyor. Ailemle birlikte sabah saatlerinde buraya geldik ve şu anda bitkiyi toplamaya devam ediyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 50 kilo topladık. Ancak toplaması çok zahmetli bir bitkidir. Her yıl nisan ayı başında başlayarak bir aylık ömrü var. Bu bitki çorba, börek ve yumurta ile tüketiliyor” diye konuştu.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Mus Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Mus Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

MUS HAVA DURUMU

2 Mayıs 2024 Perşembe

20 º

20 º / 11 º
Kuvvetli Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.