Son Güncelleme: Pazartesi 12.04.2021 12:45
Muş’ta baharın müjdecisi “Çiriş” otu geçim kaynağı oldu
Muş’ta havaların ısınmasıyla dağlık alanlarda yetişmeye başlayan ‘Çiriş’ otu bir yandan vatandaşın geçim kaynağı olurken bir yandan da sofraları süslemeye başladı.Kentin yüksek kesimlerden doğal olarak yetişen çiriş bitkisi, yörede sofraların asırlık lezzetlerinin başında geliyor. Merkeze bağlı 35 kilometre mesafedeki Kozma Dağı ve Şenyayla bölgesine aileleriyle birlikte akın eden vatandaşlar, burada hem güzel havanın tadını çıkarıyor hem de çiriş bitkisi topluyor.Ailesiyle birlikte yemeklerde kullanmak için çiriş topladığını ifade eden vatandaşlardan Nevzat Subaşı, “Çiriş yemeklerde kullanılıyor. Aynı zamanda satılarak para...
Kentin yüksek kesimlerden doğal olarak yetişen çiriş bitkisi, yörede sofraların asırlık lezzetlerinin başında geliyor. Merkeze bağlı 35 kilometre mesafedeki Kozma Dağı ve Şenyayla bölgesine aileleriyle birlikte akın eden vatandaşlar, burada hem güzel havanın tadını çıkarıyor hem de çiriş bitkisi topluyor.
Ailesiyle birlikte yemeklerde kullanmak için çiriş topladığını ifade eden vatandaşlardan Nevzat Subaşı, “Çiriş yemeklerde kullanılıyor. Aynı zamanda satılarak para kazanılıyor. Çiriş bitkisi her yıl mart ve nisan aylarında yetişiyor. Bitkinin doyurucu ve besleyici özelliğini biliyoruz. Bu bitki yöremizde ‘yerli ıspanak ve güllük’ olarak da adlandırılıyor. Yöremizin doğal ortamında yetişen bitkiler her zaman halk tarafından toplanıp sofralarına konuluyor. Bizde yöre halkı olarak bu ürünleri tüketiyoruz ve hiçbir zararını görmüyoruz. Tamamen doğal ortamda yetişip hiçbir şekilde insan emeği geçmiyor. Tamamen doğal ve bazen de şifalı bitki olarak ta adlanıyoruz” dedi.
Vatandaşlardan Mahmut Aksu ise çiriş bitkisinden çok çeşitte yemek yapıldığını ve şifalı bitki olduğunu belirterek, “Çiriş, yüksek kesimlerde karların erimesiyle kendiliğinden yeşeriyor. Ailemle birlikte sabah saatlerinde buraya geldik ve şu anda bitkiyi toplamaya devam ediyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 50 kilo topladık. Ancak toplaması çok zahmetli bir bitkidir. Her yıl nisan ayı başında başlayarak bir aylık ömrü var. Bu bitki çorba, börek ve yumurta ile tüketiliyor” diye konuştu.
MUS HAVA DURUMU
2 Mayıs 2024 Perşembe20 º
20 º / 11 ºEN SON HABERLER
- 1 Muş'ta besiciler, ilkbaharın gelişiyle yeşeren meralarda küçükbaş hayvanlarını otlatmaya başladı
- 2 Muş’ta “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” başladı
- 3 Muş Ovasında laleler yeşermeye başladı
- 4 Muş'ta çam ağaçları toprakla buluşturuldu
- 5 Muş'ta yüzde 100 hibeyle 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı
- 6 Muş'ta jandarma ekipleri dronla bayram denetimi yaptı
- 7 Muş'ta Ramazan Bayramı töreni düzenlendi
- 8 Muş ovası baharla birlikte meralar koyun ve kuzuların sesiyle şenlendi
- 9 Muş Ovası’nda çiftçiler şeker pancarı ekimi için tarlaya indi
- 10 Muş’ta ‘kar kaplanları’ iftarını 2 bin 500 rakımda kar üstünde sofra kurarak açtı