Giriş Tarihi: 9.06.2025 16:41

Muş'ta köylülerin 'yayla mesaisi' başladı

Muş’ta köylülerin ’yayla mesaisi’ başladı

Tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden Muş'ta, yaz aylarında özellikle hayvancılıktan daha iyi verim almak amacıyla yaylalara çıkan köylülerin 'yayla mesaisi' başladı.

Hayvancılıktan daha iyi verim almak amacıyla Kırköy, yaylasına çıkan köylülerin kalacakları sürede ihtiyaç duyacakları erzak ve diğer malzemeleri traktörlerle yaylaya ulaştırıyor. Konaklamak için gerekli olan malzemeleri traktörler ve pikaplarla taşıyan besicilerden Sakine Öner,koyun, keçi, kuzu ve oğlaklardan oluşan sürüleriyle 8 kilometre uzaklıktaki Kırköy yaylasına çıktıklarını söyledi. Bu yıl havaların yağışlı geçmesi nedeniyle birkaç gün gecikmeli olarak yaylaya çıktıklarını aktaran Öner, kalacakları sürede ihtiyaç duyacakları erzak ve diğer malzemeleri traktör ve pikaplarla taşıdıklarını belirtti.

Binlerce hayvanlarla yeni yaylaya çıktıklarını belirten Öner şöyle konuştu: "Bugün itibariyle zorlu yolculuğumuz başladı. Geçimimiz hayvancılıkla sağlıyoruz. Burada yaklaşık 2 ay kalıyoruz. Havaların yağışlı geçmesi sonucu geçen seneye göre geç çıktık. Özellikle geceleri çok soğuk. Diğer vatandaşlarda bir iki güne kadar gelecekler. Yağışlardan dolayı yayla evlerimizin bazı bölümleri tahrip oldu. Şu anda temizliği ve onarımı yapıyoruz.Eşyalarımızın büyük bir kısmını yerleştirdik.Burada kaldığımız sürece, peynir ve tereyağı üretiyoruz. Bu nedenle hayvanlara iyi bakmamız lazım. Köyde hayvancılık yapan herkes geliyor. Yeşilliği güzel suyu bol hayvanlarımız burada rahat ediyor."

Yaylada mesailerinin erken saatlerde başladığını ve hava kararana kadar sürdüğünü anlatan Öner, "Hayvanları doğal ortamlarda beslemek için yaylaya çıkıyoruz.Odun ateşinde yemek pişiriyoruz. Yeri geldiğinde su taşıyoruz, Çamaşır yıkıyoruz.Tandırda ekmek pişiriyoruz. Bir yandan da çocuklara bakıyoruz ve çobanlara yemek hazırlıyoruz. Günde iki kez koyunları sağıyoruz. Yaylada yaşamak çok zor ama mecburuz. Kışlık ihtiyacımız olan yağımızı, sütümüzü, peynirimizi, karşılıyoruz. Yaylada işlerin büyük bölümünü biz kadınlar yapıyoruz" dedi.

Besici Tekin Öner ise, "köylüler olarak bugün itibariyle yaylaya çıkmaya başladıklarını belirterek", su ve yeşilliği çok güzel. Günde iki defa sağım yapılacak hayvanlardan elde edilecek sütlerden peynir üretilecek. Yeni geldik ve yerleşmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 2 ay kaldıktan sonra tekrar köyümüze döneceğiz. Her sene olduğu gibi bu sene de Haziran'ın başında yaylaya çıkmışız. Burada hayvanların otlak yerleri güzel olduğu için geliyoruz.Yaylada kaldığımız sürece Peynir yapıyoruz, salamura yapıyoruz, mandara peyniri veriyoruz. Geçim kaynağımız hayvancılıktır "diye konuştu.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Mus Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Mus Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

MUS HAVA DURUMU

7 Temmuz 2025 Pazartesi

32 º

32 º / 16 º
Parçalı Bulutlu