Giriş Tarihi: 15.2.2022 15:15 Son Güncelleme: 15.2.2022 16:00

Yalıköy köftesi tescillendi

Ordu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden olan “Yalıköy köftesi”, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle coğrafi işaret aldı.Ordu Büyükşehir Belediyesi, 1960’lı yıllarda Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy Mahallesi’nde yapımına başlanan ve sonrasında il genelinde satışa sunulan Yalıköy köftesine coğrafi işaret belgesi aldı.Yalıköy köftesiyle ilgili 'Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün' başlığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru kabul edildi. Yapılan değerlendirme sonrası Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 1 Şubat 2022 tarihli ve 118 sayılı Resmi...

Ordu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden olan “Yalıköy köftesi”, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle coğrafi işaret aldı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, 1960’lı yıllarda Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy Mahallesi’nde yapımına başlanan ve sonrasında il genelinde satışa sunulan Yalıköy köftesine coğrafi işaret belgesi aldı.
Yalıköy köftesiyle ilgili "Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün" başlığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru kabul edildi. Yapılan değerlendirme sonrası Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 1 Şubat 2022 tarihli ve 118 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.
Coğrafi işaret aldı
İl genelinde yetiştirilen veya üretilen ürünlerin pazar değerinin artırılmasında coğrafi işaretin önemli bir unsur olduğunun altını çizen Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, “1960’lı yıllardan beri Fatsa ilçemizin Yalıköy Mahallesi başta olmak üzere ilimizde yapılan ve oldukça ilgi gören Yalıköy köftemiz ilimizdeki coğrafi işaretli ürünler listesinde eklendi. Coğrafi işaret ile özellikle il dışından gelen yolcuların ve turistlerin uğrak noktası olan Yalıköy Mahallemizde severek tüketilen Yalıköy köftesinin tanınırlığı ve pazar değeri daha da artacak” dedi.
Sırada yeni ürünler var
Coğrafi işaretli ürünlerin sayısını arttırmak ve pazar değerini yükseltmek amacıyla çalışmaların sürdüğünü dile getiren Ultav, “Kentin gastronomi alanında markası haline gelen Ordu Tostu, 24 Mayıs 2021 tarihinde mahreç işaretli ürün olarak tescillendi. Ayrıca yeni coğrafi ürünler için başvurusunu yaptığımız melocan (diken ucu) kavurması, Ordu Taflan Turşusu ve Mesudiye Kuru ekmeği (golit) ise inceleme aşamasında” şeklinde konuştu.
Başkan Güler’e teşekkür ettiler
Yalıköy köftesi üretimi ve satışını gerçekleştiren esnaflar da ürünlerinin coğrafi işaret alması nedeniyle mutluluklarını dile getirdi. Yalıköy köftesi üretimi yapan Halit Yılmaz, “Büyükşehir Belediyemizden Yalıköy köftesine coğrafi işaret alınması için çalışma yapan personeller bizi ziyaret etti. Ürünümüze coğrafi işaret tescili yapılması için bizler de onlara elimizden gelen desteği verdik. Yalıköy köftesinin tescillendiğini öğrendik. Çok sevinçliyiz. Yalıköy köftemizi en doğal ve en kaliteli haliyle koruyarak halkımıza sunacağız. Bu değerli çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ediyorum” dedi.
Coğrafi işaretli ürün sayısı 7’ye çıktı
Yalıköy köftesiyle birlikte il genelinde coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 7’ye çıktı. Daha önce Kabataş helvası, Perşembe ceviz helvası, Ordu yayla pancarı (dürme) turşusu, Akkuş şeker fasulyesi, Ordu kivisi ve Ordu tostu coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenmişti.
Yalıköy köftesi nasıl hazırlanır?
Kemik, kıkırdak ve sinirlerden temizlenen sığır eti, 10-15 cm’lik küpler şeklinde doğranır. 1 gün bekletilmiş bayat ekmek küçük doğranır ve etle karıştırılarak çekilir, geniş bir kaba konur ve ortasında bir çukur açılır. Köfte baharı, kimyon, karabiber, tuz, kırmızı acı ve tatlı toz biber ve küçük doğranan sarımsak açılan çukura konur ve tüm bileşenler iyice karışıncaya kadar yoğrulur. Ele yapışmayacak kıvama gelen köfte harcından parçalar alınarak el ile elips şeklinde köfteler yapılır. Her bir köftenin yaklaşık 35-40 g ağırlığında, 6-7 cm uzunluğunda ve 2,5-3 cm kalınlığında olması sağlanır. Hazırlanan köfteler 1-2 saat dinlendirildikten sonra kızgın yağda ortalama 5-6 dakika (etin rengin kahverengi olana kadar) kızartılır. Pişmiş köfteler yaklaşık 30-35 g ağırlığında, 5-6 cm uzunluğunda ve 2-2,5 cm kalınlığındadır. Tercihe göre kızartma yağına coğrafi sınırda yetişen fındıklardan elde edilen fındık yağı da yüzde 5-10 oranında eklenebilir. Kızartılan Yalıköy köfteleri servis tabağına konur ve soğan, domates, yeşilbiber ve maruldan oluşan salatayla birlikte servise sunulur.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Ordu Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Ordu Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

ORDU HAVA DURUMU

15 Mayıs 2024 Çarşamba

16 º

16 º / 9 º
Sağanak Yağışlı
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.