Son Güncelleme: Cumartesi 13.06.2009
Estonyalılar için Türk yemekleri
Tasarımcı Gönül Paksoy, yemekleriyle de ünlü. Her yıl dostları için özel bir davet veren ve iki yemek kitabı olan Paksoy, şimdilerde Estonya için Türk mutfağını tanıtan bir kitap hazırlıyor
- Estonya için hazırladığınız kitaptan söz eder misiniz?
- Estonya Cumhurbaşkanı'nın eşinin bir projesi bu. İstenen şey Türk mutfağını tanıtmak. Başka ülkeler için de yapacaklar. Aslında büyükelçinin yapmasını istiyorlar. O da 'Biraz daha profesyonel olmalı,' diye düşünüyor. Onun üzerine bana teklif etti. Bu çok yorucu bir şey, kendi yemek kitabımı yapmak gibi değil. Onlarca kitap taradım. Doğru dürüst kaynak çok yok. Tarifler rastgele yapılmış. Mutfağı fakirleştiren tarifler çok. Oradan çıkarak bir şey yakalamaya çalışıyorsunuz. Onun için de böyle denemek zorunda kalıyorum.
TÜRKİYE TURİZMİNİ DE HESABA KATMIŞ
- Neler var kitapta?
- Yörelerden örnekler de vermek istedim. Çünkü sadece İstanbul mutfağı değil Türk mutfağı. Eylülde teslim etmem gerekiyor. Türk mutfak kültürünün tarihçesini de büyükelçi yazıyor. Burada bizden istenen 60 tane fotoğraflı yemek ve onu tamamlayacak, verebildiğimiz kadar fotoğrafsız tarif. Ama seçmek o kadar zor ki. Aylardır o tarifleri çıkarıyorum. Estonya'ya gittim. Çeşitli mevsimlerde neler var baktım. Kitaptakilerin bir kısmı orada da uygulanabilecek yemekler. Tabii bizde genel olarak çok fazla koyun ve kuzu kullanılır. Orada böyle bir et yok. Ama belki domuzla ya da danayla yapabilirler bazı yemekleri. Orada bulgur, dövme gibi malzemeler satılıyor. Ben kitaptaki bazı yemekleri o ülkeyle bizim aramızdaki ticaret hacmini genişletsin diye de koydum. Bulgur satılıyorsa başka bir şey de satılabilir sonuçta. Mesela bir baldo pirinç yok. Ben kitapta bir tarifi verirken 'Baldo pirinç' diyeceğim ki onu arasınlar. Veya Türkiye'ye geldiklerinde alışveriş etme şansları olsun. Beğendikleri bir tarifi nerede yiyebileceklerini araştırsınlar...
KİTAP ESTONYA'DA NOEL'DE ÇIKACAK
- Onların kriterleri var mıydı?
- Dünyanın hemen hiçbir yerinde tek başına zeytinyağlı yemek yapmıyorlar pek. Ama Türk mutfağında çok zengin zeytinyağlılar var. İstedikleri zaten biraz da vejetaryenlerin de yiyebileceği şeyler olmasıydı. Çünkü onlar Türkiye'de hep kebap var sanıyorlar. Çok kebap koymadım zaten. Diğer yemekleri daha çok tanıtmak istedim.
- Kitaptaki yemeklerden örnek verir misiniz?
- Fırında hamsi, taraklı pilav, midye dolma, uskumru dolması. Denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz. Çok lezzetli deniz ürünleri var. Onları da biraz anlatmak istedim. Ekonomi ve turizm açısından da Türkiye'ye katkı sağlasın istiyorum. Ben bazı şeyleri tatmak için bir yere gitmeyi isteyebilirim. Onlara da onu hissettirmek istiyorum. Noel'de çıkacak bu kitap. Önce kendi dillerinde sonra da İngilizce. Kitap çıkacağı zaman yapılacak tanıtım programında, bu yemekleri yiyebilecekleri noktaları da anlatmak istiyorum. O kokteylde yemeklerden de yapacağız.
- Mesela?
- Kiraz yaprağı dolması, kabak tatlısı, su böreği, içli köfte gibi. Oradaki etle içli köfte olmaz. Ama orada yapılamıyor diye Türk mutfağını küçültmek, fakirleştirmek de istemedim. Bunlara hep dikkat ettim seçim yaparken.
EN SON HABERLER
- 1 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 2 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 3 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var
- 4 Bu okullarda anne-baba adayları eğitiliyor
- 5 Boğaz’da kürek keyfi kabus olmasın
- 6 Aykırı bir ikon
- 7 Evde akıllı cihazlara yer açın güvenliği de ihmal etmeyin
- 8 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 9 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 10 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut