Son Güncelleme: Cumartesi 15.08.2009
Katkısız yoğurtlara raflarda yer açılıyor
Raf ömrü uzun ve lezzeti suni yoğurtlardan hoşlanmayanların seçenekleri var. Büyük market zincirlerinde pek satılmasa da, tamamen katkısız, geleneksel lezzetteki bazı küçük yoğurt markaları küçük market ve bakkallarda bulunabiliyor
Silivri - Arslan
Bilen bilir, Silivri'nin yoğurdu çok meşhurdur. Arslan Süt Ürünleri de bu lezzeti kendi yoğurtlarında korumuş. Yoğurdu, Silivri çevresindeki köylerden topladıkları inek sütüyle yapıyorlar. Yapımında sadece süt ve ev tipi maya kullanıyorlar. Klasik yoğurdun yanı sıra toprak çömlekte sundukları daha kıvamlı ve kalın kaymaklı özel bir yoğurtları da var. Klasik, daha hafif olan yoğurdunun tadı hafif mayhoş ama son derece lezzetli. Çömlek yoğurdu ise daha tatlımsı. Doğuda İzmit, batıda da Edirne sınırına kadar dağıtım yapabiliyorlar. İsmar marketler zinciri, Beyoğlu'nda Mekaş Gıda, Güngören'de Bizmar, Beşiktaş Mezeevi, Balmumcu'da Barbaros Market gibi çok sayıda küçük markette ve pek çok restoranda Arslan yoğurdu bulunuyor.
İtimat
Yoğurt dışında peynir, tereyağı gibi diğer süt ürünlerini de üreten İtimat'ın İstanbul, Karamürsel, Gölcük, Bursa gibi şehirlerdeki pek çok semtte kendi satış noktaları bulunuyor. Bunların dışında Demtaş, Dinçmar, Çağrı, Barem, Özkuruşlar gibi küçük marketlerde de satılıyor. Ayrıca Dominos Pizza'ya, Antalya'daki bazı restoranlara ve İstanbul'daki bazı İtalyan restoranlarına da yoğurt veriyorlar. Yoğurdu Bursa, Bilecik, Manisa gibi yörelerden topladıkları inek sütüyle yapıyorlar. Fabrikaları da Bursa'da. Klasik yoğurdun yanı sıra yarım yağlı yoğurt da üretiyorlar. Fazla yoğun olmayan yoğurt, tam ev yapımı lezzetinde. Tüm katkısız yoğurtlar gibi birkaç gün bekleyince hafif ekşiyor ama daha hoş bir tada kavuşuyor.
Elta-Ada
Gökçeada'da üretilen bu yoğurt, sertifikalı organik bir yoğurt. Üreticisi, süt elde ettikleri ineklere verdikleri yemleri bile geleneksel tohumlardan üretiyor. Elde ettikleri sütü de mandıralarında işliyorlar. Bütün bu üretimin her aşaması kontrollü ve sertifikalı. Bu yoğurt son derece hafif, bol sulu ancak oldukça lezzetli. Ankara'da pazar günleri kurulan Ayrancı Ekolojik Pazarı'nda, İstanbul'da da cumartesileri kurulan Şişli Ekolojik Pazarı'nda satılıyor. Ayrıca Levent Tansaş, Makro'nun dokuz şubesi, Anadolu Hisarı, Nispetiye ve Zekeriyaköy Migros ile pek çok ekolojik mağaza da Elta-Ada yoğurdunun bulunduğu yerler arasında.
Istranca Çiftliği
Kırklareli'nde üretilen çok lezzetli bir yoğurt Istranca. Çok yoğun olmayan bir kıvamı ve hafif mayhoş bir tadı var. Yöreye özgü sütün lezzetini damağınızda hissediyorsunuz. Toprak çömlekte daha kıvamlı bir yoğurtları da var. Katkısız yoğurdu uzun yolda taşıması çok zor olduğu için İstanbul'un ötesine dağıtımını yapamıyorlar. Bursa, İzmir, Ankara gibi şehirlerden isteyenler olmuş ama gönderememişler. İstanbul'da Kipa marketler zincirinde, Çatalca, Silivri, Tekirdağ sahil şeridindeki bakkal ve marketlerde bulunuyor.
Zinde
Çanakkale'de üretilen Zinde yoğurt, İstanbul'da kasap yoğurdu olarak biliniyor ve pek çok kasapta satılıyor. Bunun yanı sıra Köylü Gıda, Özlem Marketleri, Mevlana Marketleri, Malatya Gıda şarküterileri gibi yerlerde de bulunuyor. Diğerlerine göre biraz daha yoğun bir kıvamı olan ve ağıza krema gibi gelen yoğurdun tadı ise hafif mayhoş ve oldukça lezzetli.
Kebir
Trabzon Vakfıkebir'de üretilen yoğurdun sütünü Ordu'dan Gümüşhane'ye kadar Karadeniz'in pek çok yerinden topluyorlar. Karadeniz'deki tüm marketlerde, Ankara'daki Carrefour'larda, İstanbul'da ise Metro'ların yanı sıra Sarıyer Market, Hatipoğlu, Özkuruşlar, Dinçmar, Kopuz gibi küçük marketlerde de bulunuyor. Lezzeti ise diğerlerine göre biraz daha farklı, hafif buruk. Örneğin ayran yapılırsa çok güzel olabilir. Kıvamı da orta karar. Yoğunluğunu fazla artırmamak için suyunu çekmeyip içinde bırakıyorlarmış zaten.
Manda yoğurtları
Bir de inek yerine manda sütü kullanılarak yapılan, yine katkısız yoğurtlar var. İnek yoğurduna göre biraz daha yağlı, yoğun ve kalıp gibi yoğurtlar... Bunlardan ikisi Hacımaşlı Şenöz ile Umay markaları. Umay, aslen kaymakçı ama yoğurt da yapıyor. Eski köy yoğurtlarında olduğu gibi kara maya kullanıyorlar. Kıvamı yerinde, çok yağlı da değil. Tadı da ne tatlı ne ekşi, aynı Kanlıca yoğurdunu andırıyor. Okko'larda, Şanlık marketlerinde, Bağdat Caddesi'ndeki Kardeşler Şarküteri'nin şubeleri gibi yerlerde bulunuyor. Hacımaşlı Şenöz'ün yoğurdu ise Batı Karadeniz'den toplanan manda sütüyle yapılıyor. Tadı biraz ekşimsi, biraz yağlı ama yine de çok ağır değil. Günlük üretimi 1 ton civarında. İstanbul'da ve Tekirdağ'da satılıyor. Köylü Gıda, Mopaş manketleri, Vepaş Peynircilik, Oruç Marketleri gibi yerlerde satılıyor. Ayrıca The Marmara Otel ile Güneşli'deki Ağa Lokantası tarafından da alınıyor.
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 2 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 3 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut
- 4 Bu turun farkı kadınlar
- 5 Sessiz lüksün sembolü
- 6 Düşünceleriniz hayatınızı yönlendiriyor
- 7 Atalarının mirasını fotoğrafta yaşatıyor... Adıyamanlı kadınların kültürel mirası: Kofi
- 8 Osmanlı alimlerinin 150 yıllık kayıp hikayesi
- 9 Başkasına yardım derken kendini unutma
- 10 Moda, kadın sporcuların peşinde