Pazar 14.08.2011

Arnavutköy'de balıklı iftar

Ramazan'ın yaza denk gelmesi, Boğaz'ın serin semti Arnavutköy'e ilgiyi artırdı. Balıkla iftar açmak isteyenler restoranları dolduruyor. Evde iftar keyfi yapmak isteyenler de sahilde kendi balığını tutuyor

Günümüzde iftar yemeklerinde genellikle et tercih ediliyor. Peki ama Ramazan'da balık neden yenmiyor? Aslında yeniyor. 2007'de yemek yazarı Ahmet Örs'le yaptığım söyleşide Örs, 1906 yılında İstanbul Kadirhane Asitanesi'nde verilen iftarın mönüsünü de beraberinde getirmişti. Mönü gerçekten de şaşırtıcıydı. Tam 101 yıl önce bir tekkede uskumru ızgarası, pisi balığı, kefal paşası, sardalye ve havyarla oruç açıldığı yazıyordu. Ahmet Örs ayrıca havyarın da hurma gibi iftariyelikler arasında yer aldığından bahsetmişti. Elbette havyar o dönemde ucuz ve bol bulunan bir yiyecekti. Biz şimdi havyar kısmını geçelim ve Boğaz'da balıkla iftar açan bir semte doğru ilerleyelim... Çünkü Arnavutköy'de, genellikle balıkla iftar açılıyor. Arnavutköy zaten balıkçılarıyla ünlü bir semt. Yan yana dizili pek çok balıkçı var. Kimi pahalı, kimi çok daha pahalı, kimiyse esnaf lokantası ayarında. Genelde bu restoranların hiçbiri iftar mönüsü vermiyor. Ama bu yıl Ramazan'ın yaza denk gelmesiyle Boğaz'ın bu püfür püfür esen semtine ilgi de artmış. Öyle ki iftar açmak için Arnavutköy'ü tercih edenler genelde birkaç saat önce gelip semtte zaman geçiriyor. Sahilde yürüyor ya da restorana yerleşip birkaç saat burada bekliyor. Restoranlarda iftar mönüsü yok dedik. Ama bu iftariyelik bulundurmadıkları anlamına gelmiyor. Bütün balık restoranları pastırma, hurma, pide ve çorba çeşitlerini hazır bulunduruyor.
İFTARA KADAR BALIK TUTUYORLAR
Son günlerde Arnavutköy'ün en popüler balıkçısı olan Arnavutköy Balıkçısı'nın ortaklarından Yüksel Deveci, her akşam yaklaşık yedi-sekiz masanın iftara geldiğini söylüyor. Önce hurmayla iftar açıp, ardından çorba içip balık yiyenlerin sayısının az olmadığından bahsediyor. Gerçekten de restoranı inceleyince iftar açmaya gelen masalar gözüme çarpıyor. Kim bilir belki de Ramazan'ın yaza denk gelmesi, ağır et yemekleri yerine balığın tercih edilmesinde etken olmuştur. Ayrıca daha uygun fiyata balık yiyebileceğiniz Adem Baba'da da pek çok iftar açan masa var. Burada zaten alkol servisi yok. Bu nedenle de oruç açmak için tercih eden çok. Balık restoranlarında iftar açanlar dışında bir de sahilde kendi balığını tutanlar var. Kadın-erkek, genç-yaşlı herkes almış oltasını Arnavutköy sahiline gelmiş. Çoğunluk oruçlu olduğunu söylüyor. İftara kadar balık tutup, bir saat kala evlerinin yolunu tutuyorlar. Tuttukları balıkları da iftarda yediklerini söylüyorlar. Genelde mönüde istavrit oluyor. Şanslı olan, çok tutan mutlu mesut evine gidiyor. Hiç tutamayanlar ise sahildeki seyyar tezgahında sandviç satan Salih Abi'den karışık sandviç alarak orucunu bozuyor. Fiyatları da konan malzemeye göre 3-10 lira arasında değişiyor. Arnavutköy'de her salı 2 bin 500 kişiye iftar çadırı kuruluyor. Ama bu hafta bu sayının biraz daha üzerine çıkılmış, yaklaşık 3 bin kişi iftara gelmiş. İftar çadırı hazırlıkları saat 14.00 itibariyle başlıyor. 2 bin 500 tane plastik sandalye ve masalar diziliyor. Büyükşehir Belediyesi'nden yemekler geliyor. Mönüde çorba, et kavurma, tatlı oluyor. Yanında da ayran veriliyor. Genelde gelenler çevre esnaf. Ama yakın semtlerden gelenler de oluyor. Buradaki iftar çadırında ne bir kuyruk ne de yer bulma telaşı yaşanıyor. Herkes oldukça saygılı. Arnavutköy Sosyal Tesisleri bu Ramazan belli ki en kalabalık günlerini yaşıyor. 150 kişilik mekanda iftar açmak için üç gün öncesinden rezervasyon yaptırmak
AYÇA KAYA , Beslenme uzmanı
Tok tuttuğu için sahurda bile yenebilir
"Balık peynirden, etten ve yumurtadan daha fazla tok tutan bir protein olduğu için iftarda hatta sahurda balık tüketmek çok daha iyidir. Kolestrol oranı da daha düşük olduğu için oruç açarken balık yenmesini tavsiye ediyorum. Izgara ya da fırınlanmış balık geç açılan iftarda yenebilecek en iyi gıda tipidir."
YÜKSEL DEVECİ, Arnavutköy Balıkçısı ortaklarından
Genelde lagos ya da istavrit tercih ediliyor

"Her akşam balıkla oruç açmak için gelenler oluyor. Fiks mönü uygulamamız yok. Ama önden iftariyelik tabağını ve çorbayı ikram olarak veriyoruz. Ardından da genelde balık kavurma gibi ara sıcak istiyorlar. Sonra levrek ya da istavrit ısmarlayanlar çoğunlukta oluyor. Eskiden de balıkla oruç açma adeti varmış. Ama zamanla bu gelenek yerini kebaba bırakmış. Şimdi ise insanlar, Ramazan'ın yaza denk gelmesiyle balık gibi daha hafif yemekler yemek istiyor."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.