Son Güncelleme: Cumartesi 17.09.2011
Yengeçgillerin en soylu bireyi: Istakoz
Tarih boyunca 'elitlerin' yiyeceği sayılan ıstakoz, kıyılardaki kayalık deniz diplerinde, temiz sularda yaşıyor. Eskiden Marmara Denizi'nde bol bol bulunan ıstakoz, kirlilik ve denetimsiz avlanma nedeniyle artık tek tük çıkıyor
EN BÜYÜK ISTAKOZ 20 KİLOYDU
Istakozlar yaşlandıkça denizlerin derinliklerine çekiliyor. Yaşam ortamları 400 metreye kadar varabiliyor. Hepsi de sıcak yazları, soğuk kışları seviyor. Su sıcakken büyüyor, aşkı, beş ile 10 derecelik serin sularda düşünüyorlar. Cinsel ilişki ıstakozlar için epey karmaşık bir işlem. Dişi kabuğunu atıyor, bu sırada güçlü bir erkek onu sırt üstü döndürebilirse, birleşme ancak o zaman gerçekleşebiliyor. İyi bir ıstakozun nasıl görünmesi gerektiğini çoğu kişi bilmez. Doğrusunu isterseniz, ıstakozun iyisi, görünüşü en kötü olanıdır. Kabuğu aşınmış, eski elbise gibi lekeli, delik deşik olmuş haldeki ıstakoz yenmek için en uygun dönemindedir. Zira bu sırada kabuk değiştirmenin hemen arifesinde bulunmaktadır ve etinin en dolgun olduğu dönemindedir. Ne var ki, görünüşü böylesine sevimsiz ıstakozları lüks lokanta müşterileri kendilerine yakıştırmazlar ve kabuğu pırıl pırıl kırmızı olanları yeğlerler. Son kez Ege adalarında yediğim kocaman ıstakozlara 30 avro ödedim. Bunlar Ege adalarının tertemiz kıyılarından yeni yakalanmış hayat dolu ıstakozlardı. Bizde ise diğerlerinden çok daha lezzetli Marmara ıstakozu hâlâ tek tük çıkıyor ama lüks restoranlara genellikle Atlantik'in öte yakasından ya da Afrika kıyılarından ithal ediliyor. 4-5 derece sıcaklıkta, özel ortamlarda taşındıkları için canlı kalsalar da, bu zahmetli yolculuğu nasıl atlattıklarını pişirilip önünüze geldiğinde anlayabiliyorsunuz. Bazen kocaman ıstakozdan ancak birkaç küçük lokma et çıkıyor. İki kişilik bir ıstakoz ziyafetinin faturası ise asgari ücretli çalışanın bir aylık maaşının üzerinde. Bu parayı ödeyenlere fiyatı unutturan tek şey, usta aşçıların hazırladığı, şık bir sofrada önlerine gelen bu sanat eserinin, tarihin her döneminde 'elitlerin' yiyeceği sayılmış olması.
EN SON HABERLER
- 1 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 2 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 3 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var
- 4 Bu okullarda anne-baba adayları eğitiliyor
- 5 Boğaz’da kürek keyfi kabus olmasın
- 6 Aykırı bir ikon
- 7 Evde akıllı cihazlara yer açın güvenliği de ihmal etmeyin
- 8 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 9 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 10 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut