Van için yeniden doğma zamanı
Depremin ardından yaralarını sardıktan sonra huzur ortamı da gerçekleşirse, Van'ı kimse tutamaz. Çadırkentlerde sıcak yemek sorunu çözüldü ama ünlü Van kahvaltısı yapılamıyor SABAH PAZAR 15 CMYK
İNCİ KEFALİ PROTEİN KAYNAĞI
Van'ın insanları gibi çilekeş bir de balık türü var; inci kefali. Aslında çok lezzetli bir balık değil. Boğaz'da mevsiminde tutulmuş, yasal boyutların üzerinde bir lüfer yedikten sonra inci kefali yavan geliyor. Ama yoksul Doğu Anadolu için emsalsiz bir protein kaynağı. Van Gölü'nün suyu sodalı. Burada başka göl ya da ırmaklarda bulabildiğimiz hiçbir balık türü yaşamıyor. Sadece Van Gölü'ne özgü inci kefali bulunuyor. Onun da tehliki bir yaşamı var. Van Gölü'ne açılan tatlı sularda yumurtadan çıkıp belirli bir boya geldiğinde göle ulaşıyor, burada önce ırmak ağızlarında sodalı göl ortamına alışıyor, sonra göle dağılıyor. Boyu irice bir istavriti pek geçmeyen bu balıklar, tıpkı somon ve alabalık gibi, yumurtlama zamanında tekrar dünyaya geldikleri akarsuyun yukarılarına kadar tırmanıyor, yumurtalarını bırakıp ölüyor. İnci kefali çok kılçıklı. Tuzlanmış halde saklandığı gibi tandır ya da fırında da pişirilip yeniyor. Ancak klasik pişiriliş biçimi, balığın içi ayıklanmadan, olduğu gibi ızgara edilmesi. Sonra tabakta karnının üstüne oturtuluyor ve sırtından bıçakla iki yana doğru balığın filetosu kılçıklardan sıyrılarak açılıyor. Bu şekilde balığın iç organları, ince kılçıklar ve sırt kılçığı yerinde kalırken, yenilebilir fileto hiç kılçıksız tabakta yerini alıyor.
KAHVALTI SOFRASI ÇOK ZENGİN
Gerçi depremden ne kadar zarar gördüklerini bilmiyorum ama Van, yaralarını sarar sarmaz, kahvaltı salonları da eski günlerine geri dönecektir. Van'da özel mekanlara gidip, buralarda kahvaltı etme geleneği 1946'da başlamış. Eski Sümerbank Sokak'takilerin en eskisi Seher Kahvaltı Salonu. Çörek içi, kavut, murtuğa gibi un ya da buğdaydan kavrulup tereyağıyla karıştırılmış, ekmeğe sürülüp üzerine bal ve reçel dökülerek ya da üstüne yumurta kırılarak yapılan kahvaltılık yemeklerin yanı sıra nefis süt ve yoğurt kaymağı, yayla balı, başta otlu peynir olmak üzere çeşitli yöre peynirleri, zeytinler, sucuklu, kavurmalı yumurtalar, yayık tereyağıyla kahvaltı sofrası donatılıyor. Kuşkusuz her otelde bir kahvaltı büfesi var. Ama bu sokakta kahvaltı etmenin keyfi ve lezzeti bambaşka. Gerçi şu sıralar bütün bu güzellikler anlamını yitirmiş gibi... Ama Van'ın çilekeş halkının acılarını içlerine gömerek yaşam mücadelesine kaldıkları yerden devam edeceklerine kuşkum yok. Ben kendi adıma felaketler karşısında kenetlenen böyle muhteşem bir ülkenin vatandaşı olduğum, böylesine güzel yörelere "Vatanım," diyebildiğim için gurur duyuyorum.
EN SON HABERLER
- 1 Duyarsız kalmam düşünülemez
- 2 Rallici annenin co-pilot kızı
- 3 ATM Dubai’de gurur verici bir gösteri
- 4 Fedakarlığın adı anne
- 5 Futbola devam etseydim kesin GS’de oynardım
- 6 Daha az tüketmeye mecburuz
- 7 Gerçekleri sanki efsanelermiş gibi yazdım
- 8 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 9 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 10 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var