Son Güncelleme: Cumartesi 07.01.2012
Fransız şefle mutfaktayız
Gaja Restaurant'ın yeni Fransız şefi, restoranın mutfağına beş kişilik gruplar alıp günlük yemek kursları verecek. Özellikle deniz ürünleri ve tatlılarda uzman olan Şef William Mahi, dünyaca ünlü eski şeflerin artık geri planda kaldığını, yeniliğe açık şeflerin öne çıktığını söylüyor
ŞEFİN PÜF NOKTALARI ÇOK ÖNEMLİ
Bu kursun ilk katılımcıları, SABAH Hafta Sonu Ekler ekibinden beş kişilik bir grup olduk. Mönüde deniz tarağı ve toz zeytinyağı, San Sebastian usulü körpe kalamar, yanında sebze, üzerinde ise ekşi grand veneur sosu olan (bir çeşit vişne sosu) ve vakumlu poşet içerisinde pişirilmiş bonfile, son olarak da çikolatalı ganache (ganaj) vardı. Önce Şef Mahi her birinin yapılışını uygulamalı olarak gösterdi, malzemeleri tanıttı, püf noktaları anlattı. Örneğin bebek kalamarları pişirmeden önce, lastik gibi olmaması için içini dışına çevirmemiz gerektiğini öğrendik. En kaliteli Japon bıçaklarıyla tanıştık; onlarla, parmaklarımızı kesmeden nasıl soğan ve sarımsak doğrayacağımızı tecrübe ettik. Ve o anda şef, ele sinen sarımsak kokusundan nasıl kurtulabileceğimiz hakkında bir ipucu verdi: Sarımsak kokan elinizi, çelik lavabonuzun kenarlarına kısa bir süre sürtün, sonra da yıkayın. İşte bu kadar basit! Çikolata ganache'ın yapımı sırasında da işin püf noktalarını öğrenmeye devam ettik: Çikolata sosunu hazırlarken, tereyağını ayrıca eritmemiz gerekiyormuş. Saf çikolata kullandığımızdan, çikolatanın elastikiyetini sağlamak için, içine ayrıca glikoz katmamız lazımmış. Ayrıca hazırladıktan sonra buzdolabında uzun saatler bekletmemiz gereken ganajı, ayrı bir kaptaki buzlu suda hızlıca soğutabileceğimiz bilgisi de, kısa günün kârı bilgilerimiz arasında yerini aldı.
ÇİKOLA TALI GANAJ
GANA JIN YAPILIŞI :
125 gr. krema, 25 gr. glikoz ve 30 gr. tereyağını kaynatın. 150 gr. ham çikolatayı karışıma ekleyin ve spatula ile karıştırın. Bir kabın içine koyup dolapta soğumaya bırakın.
KITIR ÇİK OLA TA YAPILIŞI :
35. gr. tereyağını eritin. Ayrı bir kapta 95. gr. yumurta akı, 60 gr. şeker, 30 gr. kakao tozu ve 25 gr. unu karıştırın. Erittiğiniz tereyağını da karıştırıp, ince tabaka haline getirin. 200 derecede 5 dakika pişirin.
ÇİKOLA TALI SOSUN YAPILIŞI :
300 gr. su, 5 gr. kakao tozu, 25 gr. tereyağı, 75 gr. şeker, 3 gr. tarçın, 3 gr. yıldız anason, 3 gr. tane kişniş ve 1 gr. defne yaprağını bir tavaya koyup kaynatın. Çırpma aparatıyla iyice çırpın. Sonra 24 saat buzdolabında bekletin. Karışımı süzgeçten geçindikten sonra servis edin.
EN SON HABERLER
- 1 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 2 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 3 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var
- 4 Bu okullarda anne-baba adayları eğitiliyor
- 5 Boğaz’da kürek keyfi kabus olmasın
- 6 Aykırı bir ikon
- 7 Evde akıllı cihazlara yer açın güvenliği de ihmal etmeyin
- 8 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 9 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 10 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut