Mangalda et pişirmek incelik ister
Mangal keyfini seramoniye dönüştüren bir toplumuz. Güzel havayı görünce kendimizi doğaya atmayı seviyoruz. Ancak etleri lezzetli pişirebilmek için püf noktalarını atlamamak lazım
MANGALDA ET PİŞİRME TÜYOLARI
Doğru eti satın aldınız, marinesini sosunu hazırladınız. Şimdi sırada pişirme faslı var. İşte eti pişirirken lezzetinden bir şey kaybetmemesi için bazı püf noktaları...
ŞEHRİN MERKEZİNDE MANGAL NOKTASI
Genelde mangal yakma alanları şehir merkezinin dışında olur. Ancak şehrin merkezindeki Arnavutköy'de, yeşillikler içinde mangal yakabileceğiniz mekan da var. Adı Çiftlik. Eskiden balıkçı olarak hizmet veren mekan, şimdi konsept değiştirmiş, et ve mangal mekanı olmuş. Oldukça geniş bir bahçesi var mekanın. Masaların hepsi yağmur ihtimaline karşı ufak çardakların altına konmuş. Mangal uygulamasına henüz yeni başlamışlar. Oldukça geniş bir menüsü var. Et çeşitleri arasında bol baharatlı sucuk köfte buranın spesiyali. Ama meze menüsü de kabarık. Girit ezmesinden, beyaz peynirli patlıcan saltasına, paçanga böreğinden börülceye birçok farklı yörenin mezesi var. Bu arada börülce, mekanın spesiyalleri arasında. Fazla yol yapmadan mangal yakmak isteyenler Çiftlik Restaurant'a bir göz atabilir. Tel: (0212) 265 29 03
MANGAL İÇİN SOS TARİFİ
Mangalda eğer şiş yapmak istiyorsak, mutlaka etlerimizin cinsini Trakya kıvırcığı cinsinden seçmeliyiz. Etlerimizi iki gün önceden temin edersek, hazırlayacağımız özel sosa yatırıp iki gece beklettikten sonra daha leziz bir kıvama gelmesini sağlayabiliriz.
Sos:
Etlerimizi çukur bir kabın içinde tuzlayıp, üstüne çıkacak şekilde süte yatırmamız gerekiyor. İki gece sütte beklettiğimiz etleri çıkarıp, ayrı bir kapta içerisine sıvı yağ, limon, kekik, karabiber, sarımsak, pul biber, az yoğurt, az salça, az soğan ekleyerek yarım saat buzdolabında beklettikten sonra mangalda pişirebiliriz. Yalnız eti çok fazla pişirmemek gerekiyor.
EVDE SUCUK YAPIMI
Genelde sucukları marketten hazır almayı ve mangalda pişirip ekmek arası yemeyi seviyoruz. Sucuk yapma fikri bizi korkutuyor. Aslında evde sucuk yapmak zor değil. İşte tarifi: Yüzde 100 dana eti ve yüzde 20 yağdan oluşan kıymanın içerisine karabiber, tuz, kimyon, kırmızı biber, pul biber, yeni bahar, sarımsak ve tuz ekleniyor. Buzdolabında bir gün olgunlaşması ve közlenmesi için bekletiyor. Bir gün sonrasında et buzdolabından çıkarılıp dana bağırsağına doldurulup serin bir ortamda (soğuk olmayan) asılıyor. Sonrasında tekrar dolaba konup bir gece bekletilmesi gerekiyor. Sucuğu rahat soymak içinse, musluğun altında suya tutmak gerekiyor.
AĞAÇLAR ALTINDA GİZLİ BİR MA BET
Mangal mekanları denilince akla ilk olarak gelen belli başlı yerler var. Zekeriyaköy'de, Kilyos Yolu'ndaki Kirazlı Bahçe ise gizli kalmış bir köşe. Eski bir av evi burası. Kiraz ağaçları içinde kocaman bir bahçe. Mekan, doğa içinde otantik bir atmosferde müşterilerini karşılıyor. Menüde köfteden tavuğa her türlü et çeşidi var. Yanında da salata, dolma ve elbette rakı... Buraya gidecek olanlara bir tavsiye verelim ve Sarıyer'den geliyorsanız fırından ekmek alın diyelim. Kirazlı Bahçe'de sizden 10 TL kuver ve 15 TL mangal ve köz ücreti talep ediliyor. Siz bir taraftan mangalınızı yakarken, diğer taraftan salatanızı yapmak ya da patatesinizi kızartmak için mutfağa gidiyorsunuz. Ardından da yediklerinizi eritmek için bahçede yürüyüşe çıkabilirsiniz. Buraya giderken rahat giyinin ve yemek sonrası mutlaka etrafı keşfedin deriz. Tel: (0532) 241 59 47
EN SON HABERLER
- 1 Duyarsız kalmam düşünülemez
- 2 Rallici annenin co-pilot kızı
- 3 ATM Dubai’de gurur verici bir gösteri
- 4 Fedakarlığın adı anne
- 5 Futbola devam etseydim kesin GS’de oynardım
- 6 Daha az tüketmeye mecburuz
- 7 Gerçekleri sanki efsanelermiş gibi yazdım
- 8 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 9 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 10 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var