Yemek eleştirmeni otopsi yapmaz, lezzeti keşfeder
İyi bir yemek eleştirmeninin yemek pişirmesi gerekmez, ama aşçının ustalığını bir bakışta anlayabilmeli. Yemeğin iyi ya da kötü olduğunu anlatırken de o yemeği otopsi masasına yatırmış gibi parça parça ederek kanıtlamak zorunda değil
AŞÇININ KULLANDIĞI MALZEMELER ÖLÇÜT ALINMALI
Bunu niçin söylüyorum? Bir şefin yemeğini tatmadan, okuduklarınıza, tariflere bakarak onun yemekleri hakkında hüküm veremezsiniz. Nitekim sıradan bir yemek tarifini iyi yemek yapan bir düzine insana dağıtın, büyük olasılıkla ortaya 12 farklı yemek çıkacaktır. Doğal ürünlerin tadı da aynı değildir. Yapay gıda karışımlarıyla beslenen bir sığırın lezzeti, yaşamı boyunca açık havada otlayan bir sığırınkiyle aynı olabilir mi? Bu örneği tüm doğal besinler için genelleyebilirsiniz. Özetle yemeğin başarısı, bir dizi küçük ayrıntıda yatar ve bir aşçı hakkında hüküm verirken onun kullandığı malzemeleri ölçüt olarak almalısınız. Başarılı bir yemek eleştirmeninin yemek pişirmesi gerekmez ama jülyen kesilmiş bir sebzeye, küp şeklinde doğranmış patatese bakarak mutfaktaki aşçının ustalığı hakkında hüküm verebilmelidir. Söz gelimi jülyen doğranmış bir sebze, insan ağzının iki kenarı arasındaki mesafeden daha uzun olmamalı, küp patateslerin de hepsi aynı boyda kesilmelidir. Bu temel bilgileri aşçı, mesleğinin ilk döneminde öğrenir; daha sonra öğrenme şansı yoktur. Hiçbir genel yayın yönetmeni, yemek eleştirmeninden, yemekte örneğin defne yaprağı olup olmadığını söylemesini beklemez. Ondan beklenen, genel izlenime dayanan olabildiğince doğru bir yorumdur. Bir yemeğin lezzeti dengeli ve damakta bir sentez yaratmışsa, yemek eleştirmeni bunu yakalamalı ve okurlarına yansıtmalıdır. İyi bir eleştirmen, aşçının formda olup olmadığını, daha fazla gelişme potansiyeli gösterip göstermediğini de kestirebilmelidir. Yemeğin niçin iyi ya da kötü olduğunu, o yemeği adeta otopsi masasına yatırıp parça parça ederek okura kanıtlamaya çabalayan kişi, iyi bir eleştirmen sayılmaz. Böyleleri okurdan çok kendi kendini o sonuca inandırmak istiyormuş izlenimini bırakır. Uzun lafın kısası; yemek eleştirmenliğine soyunan kişinin damak belleğinde referansları olmalıdır. Eli lezzetli bir annenin yemekleri tek başına referans oluşturmaz. Bunun için uzun yıllar farklı mekanlarda yemek yemek gerekir. Yemek eleştirmenliğinin incelikleri doğal olarak bu kadar değil. Haftaya da anlatacaklarım var.
EN SON HABERLER
- 1 Duyarsız kalmam düşünülemez
- 2 Rallici annenin co-pilot kızı
- 3 ATM Dubai’de gurur verici bir gösteri
- 4 Fedakarlığın adı anne
- 5 Futbola devam etseydim kesin GS’de oynardım
- 6 Daha az tüketmeye mecburuz
- 7 Gerçekleri sanki efsanelermiş gibi yazdım
- 8 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 9 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 10 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var