Pazar 02.09.2012

Bize bulaşan yanar

Son olarak Spartak Moskova takımının internet sitesini 'hack'leyen Ayyıldız Tim'in 'basın sözcüsü' Mehmet İshak Telli'yle görüştük. Telli kim olduklarını, amaçlarının ne olduğunu, bugüne kadar yaptıklarını ve bundan sonra yapmayı planladıklarını anlattı. Siber savaşlar ve suçlar hakkında şaşırtıcı şeyler söyledi

Fenerbahçe, Spartak Moskova'ya elendi ama ilk maçtan sonra Moskova takımının internet sitesine girenler şöyle bir notla karşılaştı: "Türkiye Cumhuriyeti'nden ve Türk halkından derhal özür dileyeceksiniz. Hiçbir suç cezasız kalmaz. FİFA affeder ama biz affetmeyiz." Ayyıldız Tim adlı bir hacker grubu, 'milli ve manevi değerlerimize hakaret' gerekçesiyle siteyi 'hack'lemişti. Bu olayla, bir süredir uykuya yatmış gibi görünen Ayyıldız Tim'in kırdığı cevizlerin sayısı kırkı geçmişti. Kendilerini 'siber ordu' olarak tanımlayan bu Ayyıldız Tim de neyin nesi? Hollanda'dan tutun da Avustralya'ya kadar birçok ülkenin bakanlık sitelerini, hatta İsrail istihbaratı Mossad'ın sitesini niye 'hack'liyorlar? PKK yanlısı siteleri ele geçirdikleri ve bu yüzden Facebook'la dalaştıkları doğru mu? Orduları kaç kişiden ve kimlerden oluşuyor? Bu savaşta resmi ya da özel kurumlardan destek alıyorlar mı? Siyasi görüşleri ne? Kimleri üye yapıyorlar, onları nasıl bir eğitimden geçiriyorlar? Bu soruların cevaplarını araştırırken Kim Bu Ayyıldız Tim? isimli bir kitapla karşılaştık. Yazarı Mehmet İshak Telli'ye ulaştık. Telli kendisini sadece bir 'aracı' ve Tim'in 'basın sözcüsü' olarak tanımlıyor. Telli'yle Ankara'da bir pastanede buluştuk. Deli dolu konuştu, bizi şoke eden şeyler anlattı. Yorumsuz olarak ve onun ağzından veriyoruz.
SPARTAK'A HADDİ BİLDİRİLDİ
Sen bu saldırıyı yapmazsan Avrupa'da bir maça gittiğinde de aynısı yapılacak. Çünkü seni sinirlendirmek istiyorlar. Bir musibet bin nasihatten iyidir. Ne oldu? İnternet sitesi, facebook grubu hacklendi. Rezil oldular. Türkiye'ye küfür edersen sonucuna katlanırsın. Küçük düştüler. Üç gün üst üste hacklendiler. Onlar düzeltiyor bizimkiler hackliyor. Sonunda siteyi kapattılar.
AYYILDIZ TİM 2002'DE KURULDU
Bu dava 2002 yılında başlıyor. Ayyıldız Tim'i kurma fikri 2002 yılında Cedkan bir Yafes'in aklına geliyor. Geleceği görme meselesi... Bunu Türkiye'de kurmak zor; siyasi güç filan lazım. Yurt dışında olan Batuhan'a söylüyor Cedkan. Ülkesine bağlı, sadakat sahibi, bu işi maddiyat için değil dua almak için yapan, inançlarına bağlı, milliyetçi dört kişi bir araya gelip ilk adımı atıyorlar. Ced, ata demek. Cedkan: Atakan. Yafes de Nuh'un oğullarından biri ve Türklerin soyu ona dayanıyor. Kurucularımızın ve yöneticilerimizin isimlerinin farklı olmasının bir anlamı var. Yoksa arkadaşlar ülkücü filan değil. Ama adam 'cix', 'mix' isimler kullanacağına atalarının adını yaşatan rumuzlar kullansın internette.
BARBAROS'U ERKEK ZANNETTİLER
Kurucularımızdan birinin adı Barbaros. İnsanlar Barbaros'u erkek zannettiler. Facebook'ta Barbaros nickini kullanıp kız tavlamaya çalışan bir sürü erkek türedi. Halbuki Barbaros'un gerçek adı Alara. Yani bir kadın. Benim kitap çıkınca o kız tavlayanlar rezil rüsvay oldu.
BİR İNSAN NASIL HACKER OLUR
Allah-u Teala 'Bu kulum hacker olacak,' diyecek. Başka türlü hacker olunmaz. 17 yaşındaki çocukların Amerikan Ordusu'nu hacklediğini gözümle gördüm. ODTÜ'deki bilgisayar mühendisliği hocaları yapamaz bu işi. Bu tamamen bir yetenek ve nasip işi. Adam doğuştan öyle doğuyor. Adama 'Şu ülkenin başbakanlığını indir,' diyorsun; 10 dakikada hallediyor. Halledemezse günlerce uyumuyor. Hackerların psikolojik dengesi bozuktur. Anne baba ayrı olabilir. Ailede büyük bir tartışma olabilir. Bunlar içine kapanık, asosyal insanlardır. Şurada saatlerce sizinle otursalar konuşmadan durabilirler.
SİYASETLE İŞİMİZ YOK
Bizim ilk kuralımız: Türkiye'deki hiçbir siteye saldırmamak. İkincisi, siyaset yapmayacaksın. Bizim siyasetimiz devletçilik. Bence de en güzel şey o. Siyaset menfaat işi. Ayyıldız Tim siyasete girseydi bu kadar başarılı olamazdı. Her partiden birbirine saygılı üyelerimiz var. Üçüncüsü, ayrımcılık, ırkçılık yapmayacaksın.
EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ
Ayyıldız Tim'de eğitime çok önem veriyoruz. Mesela Tim'e üye olmak isteyenlere soruyoruz: ' Ne mezunusun?' ' Lise Terk.' 'Tamam seni alacağım ama şartım var. Yarın açık öğretim lisesine gidip kaydını yaptıracaksın ve kayıt belgesinin fotoğrafını çekip bana göndereceksin.' Ayyıldız Tim'in bundan ne menfaati olsun ki? Bu vatana hizmettir. Biz sevenlerimizi bir siyasi ideolojiye değil, vatan için hizmete yönlendiriyoruz. Düşünün: Ben çocuğumun adını İkra koydum. Okusun, bu ülkeye, insanlığa hizmet etsin diye.
ARKAMIZDA DEVLET YOK
10 yıl olmuş. Cebimden 300 milyar para gitmiş. Bir Allah'ın kulu da bana gelip 'Ya arkadaşım siz bu ülke için çalışıyorsunuz, bir sıkıntınız var mı?' diye sormamış. Teşekkür ettiğim dostlarım arayıp bir sıkıntın var mı diye sorarlar. Arkamızda MİT olsa böyle sıkıntılar çeker miyiz? İdealist adamlar vardır bilir misin? Ne dedi Nuri Bilge Ceylan: 'Güzel ve yalnız ülkem için alıyorum bu ödülü.' İdealist adamlar kendilerini kullandırtmazlar. Aç kalırlar, açıkta kalırlar; ama kullandırmazlar. Sen vatan için bir şey yapıyorsun. Sana milyon dolarlık tekliflerle geliyorlar ama milyon dolarlarla bu sevgiyi satın alamazlar. Bize ne teklifler yaptılar ama umursamadık. Eşimizin bileziklerini satıp server parası ödedik. Bu çektiğimiz sıkıntıları trilyonlara çekmeyiz. Demek ki Allah da sabrını veriyor.
ÜYELERİMİZE BİLGİSAYAR EĞİTİMİ VERİYORUZ
Forumda bir milyon üyemiz vardı. Ama database'i silip attık. Yeniden bir yapılanmaya girdik. Bu yapılanmada bay ve bayan siber savaşçı eğitimlerimiz var. Windows, Linux, Mac sistemlerini anlatacak arkadaşlarımız var. Hacker'lığı da anlatıyoruz ama hackerlık önce güvenlikle başlar. Akıllı bir insansanız önce 'Bilgisayarımı nasıl güvenli hale getiririm?' sorusunu sorarsınız. Sonra karşıdakinin bilgisayarını ele geçirmeyi düşünürsünüz.
YAŞAR BÜYÜKANIT RAPORUMUZU CİDDİYE ALMADI
2006'da Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı iken Ayyıldız Tim tarafından hazırlanıp bana verilen 'siber savaş' raporunu kendisine yolladım. Aradan yıllar geçti; Yaşar Paşa emekli olduktan sonra 32. Gün'de 'Siber ordular kurmalıyız' dedi; ben güldüm. Biz bunu sana yıllar önce söylemişiz. İlker Başbuğ'a yazdık, cevap gelmedi. Işık Koşaner'e yazdık bir cevap gelmedi. Ancak Türkiye'ye yönelik saldırılar başlayınca durumun ciddiyeti anlaşıldı.
ANONYMOUSE'U ABARTIYORLAR
Biz 2002'de başladık. Dünyada 2008'e kadar biz vardık. Bir de Brezilyalı ve Arap hackerlar vardı; onlar da iyiydi. Müslüman olduğumuz için Ortadoğu'lu hackerlarla çok sorun yaşamadık. Güney Amerikalılarla savaşlarımız oldu. Onlar bazen bize saldırırdı; biz de onlara saldırırdık; sonra barış imzalardık. 2008'de biz maddi krizler nedeniyle işi Facebook'a döktük. Her ay 1000 dolar server parası vermek kolay değil. 2009 Anonymouse'un başlangıcı oldu. Birden başladı. Bir güç başlattı bunu. Şimdi diyorlar ki: 'Bizim arkamızda kimse yok.' Yalan bu. Arkalarında İsrail ve Avrupa'dan bazı ülkeler var. Anonymouse, devletimize saldırınca, devlet karşı koyamadı; yardımına biz koştuk. Ayyıldız Tim gitti, Anonymouse'u hackledi. Siteye şunu yazmak zorunda kaldılar: 'Ayyıldız Tim! Lütfen bize saldırma, Türkiye'ye bir daha saldırmayacağız.' Bunun kaydı var bizde. Ama işler buraya kadar gelmeden önlem alınmalıydı. Üç-beş çapulcu diyorsun, sonra başına bela oluyor.
MERKEL'İN BİLGİSAYARINA GİRDİLER
İsrail, Kore, Çin ve Rusya gibi ülkelerin siber orduları var. Orada bu işler resmi yoldan yapılıyor. Binlerce insan yetiştiriyorlar personel olarak. Siber ordu karargahları kuruyorlar. MİT gibi bir alanı onlara ayırıyorlar. Kendi yazlım ve teknolojileri var. Mesela Çin ne yaptı? Almanya Başbakanı Merkel'in dizüstü bilgisayarına casus programı koydular ve kadını aylarca izlediler. Almanya'da bir numaralı haber oldu; 'bunu Almanya'da yaşayan Çinliler yapmış' dediler. Malum, bu Çinliler çok kalabalık. ABD de hackerları kullanıyor ama orada şöyle bir sistem var. Devlet hacker'ı buluyor. 'Suçun şudur, cezan da budur ama bunun yerine bundan sonra bana çalışacaksın,' diyor.
RED HACK, İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNİN OYUNCAĞI
Red Hack'in arkasında Rusya, Çin ve PKK'yı destekleyen yabancı ülkeler var. Geçenlerde Türkiye'ye saldırdıklarında hepsinin IP adreslerini ve kimliklerini yakalayıp bunu ortaya çıkardık. Red Hack yabancı istihbaratlar tarafından kullanılıyor. Türkiye'deki bazı belgeleri çekip sızdırmak amaçlı... 'Terör örgütü yanlısı değiliz,' deseler bile kendileriyle konuştuğumuzda Facebook'ta bize 'Biz sempatizan kazanacağız, sonra vuracağız' diyen adamlar bunlar. Hallettik sayfalarını. PKK'lı gençlerin çoğu da aldatılmış gençler. Bir tane PKK'lı hacker'ın bilgisayarına girdi bizim çocuklar, sonunda resimlerini yayımladılar. Çocuk Messenger görüşmelerinde 'Hacım! Burada adam yerine konmak için PKK'lı olman lazım,' yazmış. Red Hack çok üç kağıtçı bir saldırı yapıyor. Diyor ki: 'Ben MİT'i hack'ledim'. Kesinlikle yalan! Sen kimsin, MİT'i hackliyorsun. Her saldırı hack değildir. Hack, sistemin içerisine girip sistemi alt üst etmek demektir. Ne oldu Spartak Moskova'da. Sistemin içine girildi, oraya Atatürk'ün resmi konuldu. Bunların yaptığı saldırıları küçükçocuklar yapıyor. Trafiğini dolduruyorlar. Onu fazla da dolduramazsın, çünkü server 'ban'lar onu sürekli. Üç dakika trafik dursa ne olur? Ama ben Emniyet'e saldırdım, MİT' e saldırdım diye caka satmasınlar. Emniyettekilerin Mittekilerin tırnağı olamaz bu veletler. Burada amaç devletin güzide kurumlarını Türk halkı karşısında küçük düşürmek...
REDHACK'İN İÇERİDE DESTEKÇİLERİ VAR
Red Hack içeriden destek alıyor. Biz biliyoruz; hem özel sektörden hem de devlet içine gizlenmiş ajanlardan destek alıyorlar. Terör örgütleriyle olan bağını bilmediğinizde bunları masum sanıyorsunuz. THY'yi hacklemişler!.. Sorarım, THY'yi bu adamlar bir anda niye hackledi? Sebep şu: Türkiye'den bir rica gitti. Böyle oluyor bu işler. Ya da mesela süt dosyalarını hacklediler. Niye: Rica gitti. Milli Eğitim'i küçük düşürmek, sosyal bir patlamaya yol açmak istediler. Bunların hepsinin delilleri var bizde.
MOSSAD'I BİZ HACKLEDİK
Mavi Marmara saldırısından sonra Mossad'ın sitesini hackledik. Geçenlerde biri çıkmış 'Mossad'ı ben hackledim,' diyor. Basın 'hack'in ne olduğunu bilmediği için bunları yutuyor. Mossad'ı biz hackledik, bu bir. Mossad hacklenmedi, kapatıldı, bu iki. Adam bir forum sitesi hackliyor, bir facebook hesabı hackliyor; hacker'ım diye dolaşıyor. Bu işler öyle kolay değil. Hacker dediğimiz kişi 'kendi programı yazan ve dünyada ondan başka o programa kimsenin sahibi olmadığı' bir kişidir. Şöyle düşün: Sen siteni tabancayla koruyorsun; ben sana otomatik silahla saldırıyorum.
ANAYASA MAHKEMESİ BİZE TEŞEKKÜR ETTİ
2010-11 yılında devlete siber saldırılar başlayınca, devlet adına bu siteleri yapanları uyardık. Bu 'web-master'lar çok ukala. Yazıyorsun, 'Arkadaşım! Açığın var,' diyorsun. 'Hadi lan ordan' muhabbetine başlıyorlar. Bu sefer de biz 'bana ne' diyoruz, kendi hallerine bırakıyoruz. Başları belaya giriyor. Ama Anayasa Mahkemesi öyle yapmadı. Anayasa Mahkemesi'ne saldırıldığında biz görevimizi yapıp uyardık. Anayasa Mahkemesi'nden bize mesaj geldi: 'Çok teşekkür ediyoruz; söz ettiğiniz açık kapatıldı. Vatanı sevmek böyle bir şeydir.'
FACEBOOK 'BİZİ KÜÇÜK DÜŞÜRMEYİN ABİ' DEDİ
Facebook bizim 400 bin kişilik Ayyıldız Tim sayfamızı PKK sayfalarını hacklediğimiz için kapattı. Niye? PKK'lılar şikayet etmiş. Bunların resmi yazıları bende var. 'Arkadaşım! Türkiye'de her gün masum insanlar öldürülüyor. Bu insanlar bizim değerlerimize hakaret ediyor. Sen kalkıp onların şikayetiyle bizi kapatıyorsun,' dedik. 'Siz onların sayfalarını hacklemişsiniz,' dediler. 'Yaptık yapmasına. Ama sana defalarca bunların sitelerini kapat dedik.' Baktık iş ciddiye biniyor. Biz bunların yöneticilerinin tek tek adres tespitini yaptık İrlanda'da. Ayyıldız Tim'in ekipleri İrlanda'ya gidip bunlarla yüzyüze konuştu. Bunlardan Türk bir bayanla konuştum. 'Ben reklam gelirine bakarım' dedi. Sonunda Richard Alan'la konuştuk. Bize 'Bundan sonra Facebook'ta sayfa hacklemeyin, bizi küçük düşürüyor,' dedi. 'Bir de bizim yönetici arkadaşlarımızı tehdit etmeyin abi' dedi. Resmi yazıların hepsi bende var. Ama burada devlete de iş düşüyor. Facebook benim ülkemden bavullarla reklam parası alıyorsa, 'Gel bakalım buraya Facebook' diyeceksin. 'Ben bir babayım, sen benim evladıma tokat atıyorsun.' Facebook o riski alamaz. Bunu yapacak cesaret yok onda. 'Siz icabına baksanız' diyorlar ama millet orda reklam piyasasından milyarlarca doları götürüyor; sen burada server parasını ödemek için çırpınıyorsun. Herşeyi de biz yapamayız.
TÜRKİYE'DE YASAL ZEMİN YOK
Türkiye'de cesaret eksikliği var biraz. Yasal zemin de yok. Bana MİT nasıl yardım etsin ki? Kanunu buna uygun değil. Dese ki '10 yıldır bu ülkeye hizmet etmiş bu adam. Hiçbir yasa dışı işe bulaşmamış. Ben bu insanları destekleyeyim.' Hemen yarın onu mahkemeye verirler; bir sürü spekülasyon yaparlar. Ama öteki ülkelerde bu böyle değil. Avrupa'da PKK'yı destekleyen ülkeler Türkiye'nin bölünmesini isteyen ülkeler var. Bunlar Türkiye'nin parçalanmasını istedikleri için her koldan saldırıyor. Türkiye'nin krizlerden kurtulup toparlanmasını istemiyorlar. Türkiye'nin güçlenmesi, onların hayallerine ulaşamaması demek. Uluslar arası hukuka göre sizin hack saldırısı yapmanız yasak. Ama size yapılan bir saldırı varsa kendinizi savunabilirsiniz. Görüyorsun IP'lerden, Avrupa'dan bir saldırı var. Bakıyorsun Yunanistan'dan, Avusturya'dan, Almanya'dan, İsveç'ten, Belçika'dan, Hollanda'dan belli IP'ler saldırıyor. Bu saldırıların PKK'yı destekleyen ülkelerden gelmesi tesadüf değil. Türkiye bu konuda önlem almak zorunda.
SOSYAL MEDYA TAM BİR KANDIRMACA
: Amaç halkı isyana teşvik etmek. Bunu tezgahlamaya çalışıyorlar. Sosyal medyayı kullanarak fitil ateşlemek istiyorlar. Yalan yanlış haberler yayıyorlar. Bunu organize olarak yapıyorlar. Twitter'da tamamen özgür düşünceleriyle insanlar sanki bir araya gelmiş ve tepki göstermişler, doğal bir hareket oluşmuş gibi görünüyor ama aslında bu iş belli insanlar tarafından organize ediliyor. Bu tamamen kandırmaca... Biz bunları tanıyoruz, biliyoruz.
KORUNMANIN İNCELİKLERİ
Virüs ve trojanlar Windows'un işletim sistemine göre yazılır. Linux'ta ve Apple'da çalışmaz. Adam yapmış. Pahalı ama helal olsun diyorsun. Bilgisayar hakkında bilgi sahibi olmak için bizim siteye girsinler. Windows kullanıyorsan lisanslısını kullan. Parasını ver bir anti virüs programı al. Güvenlik duvarlarını güçlendir. Geçmişini sürekli sil. Farklı şekilde bir dosya geliyorsa bakmayacaksın. Linkli maillere basmayacaksın. Tanımadığın insanlarla muhabbet ederken dikkatli olacaksın. Webcam'ini açmayacaksın; sızarlar, izlerler, dinlerler. Önüne gelen her siteye de girmeyeceksin. Online anti-virüs sitelerine haftada bir gireceksin. Üç ayda da bir format atacaksın bilgisayara. Bunları yapsan bile denizin altında büyük balıklar var. Onları göremezsin. Her şeyini takip ediyorlar. 24 saat.. İnternete bağlı olmasan bile.
BİZ SUÇ İŞLEMİYORUZ
Bizim bilişim suçumuz yok. Devletin eksik demeyeyim ama çok zorda kaldığı, yetersiz kaldığı konulardaki boşlukları doldurmaya çalışıyoruz. Gönüllüyüz. Kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşu gibiyiz. Türkiye'deki hiçbir siteyi hacklemiyoruz. Ayyıldız Tim'in ne yaptığını ispatlayamazlar. IP'leri, serverları bulamazlar. Diyelim ki Avrupa'da bir ülkenin bir bakanlığına saldırı oldu. Dünyanın bir yerindeki bir server ele geçirilir, onun içinden geçerek siteye girilir; çıkarken de izler silinir. Arayan ne bulur? Deniz Baykal olayında olduğu gibi bir server bulursunuz; o da der ki 'Benim alakam yok; beni de hacklemişler.' Bunu yasal olarak demesi için ispatlaması lazım. Gelsin ispatlasın. Ben de ona şunu sorarım: 'Sen bir devlet olarak dünyaca terörist kabul edilen bir grubun sitesini niye kapatmıyorsun. Sen bunu yapmıyorsan uluslar arası bir suç işliyorsun. Senin yapman gereken işi biz yapıyor, kapatman gereken bir siteyi kapatıyoruz.'
AVUSTRALYA'DAN MESAJ GELDİ
Avustralya saldırısından sonra Dışişleri aracılığıyla bize bir mesaj geldi. 'Niye saldırıyorsunuz bize?' diye sordular. Aynen şöyle dedik: 'Güzel kardeşim! Biz sizi seviyoruz. Üstelik dedeleriniz bize emanettir; onlara gözümüz gibi bakıyoruz. Bir belediyeniz kalkıp 'Bunlar Süryanileri katletti' diye yalan yanlış propaganda yapıyor, sen buna engel olmuyorsun. Çok güzel bir hitapla konuşuyoruz. Üstelik adam biliyor ki istesek serverlarınının içindeki bilgileri de sileriz ama yapmıyoruz. Sadece dost olduğumuza dair uyarı koyuyoruz. Anlıyor durumu. Böylece sempati kazanıyorsun. 'Ben bunu şikayet etsem başıma bela olacak' diye korkuyor da olabilir. KARINCANIN DEVEYLE SAVAŞI: Genelkurmay'dan çok bizim site saldırıya uğruyor. İman, inanç ve enerji gücüyle üstesinden geliyoruz. Allah yardım ediyor. Koca Rusya'dan saldırı geldi, bir şey olmadı. Bir karıncanın deveyle savaşması gibi bir şey bu... Karınca bir ısırıyor, deve düşüyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.