Erişte değil sanki heykel
Japonlar, karabuğdaydan ürettikleri soba eriştesinin yapımını bir sanat haline getirmiş. Bırakın ustalığı, sadece çıraklık için bile önce üç yıl hamur yoğuruyorlar
HAMURUN KALINLIĞI 1.3 MİLİMETRE
Hamur farklı kalınlık ve uzunluklarda sert ağaçtan yuvarlak sopalarla açılıyor. Bayan Kurihara önce hamuru tam daire şekline, derken sopa değiştirip, nasıl olduğunu anlayamadığım biçimde dikdörtgen hale getirdi, istenen inceliğe ulaştırınca, araya karabuğday nişastası serpip iki kat yaptı ve her iki kat da tam 1.3 milimetre kalınlığa ulaşıncaya kadar hamuru açtı. Bayan Kurihara sonra da özel bir bıçakla tam 1.3 milimetrelik ince şeritler halinde hamuru kesmeyi de dünyanın en kolay işini yapıyormuşçasına, kısa sürede tamamladı. Bizde iki kere suşi yapan birini izleyen uyanık aşçı yamağı, kendini suşi ustası ilan ederken, Japonya'da iyi bir usta, en az yedi yılda yetişiyor. Taksim'deki Tokyo Japon restoranının sahibi Ahmet Aykut'a bir suşi ustası anlatmış, o da bana nakletti: İki yıl boyunca dolaptan balık taşıyan çırağına ustası bir gün, "Haydi gel, suşi yap bakalım!", demiş. Ustasını sürekli izleyen çırak, gördüğü gibi balığı tranşlamış, pirinç ve yosunla rulo yapıp tepsiye özenle dizmiş. Usta ise bir göz atıp, tepsiyi olduğu gibi çöpe boşaltmış. Çırağa ikinci şansı ancak iki yıl sonra tanımış ustası. Öncak o zaman çırak terfi edebilmiş. Diyeceksiniz ki, "Ne yani, soba eriştesi spagetti gibi makineden geçirilemez mi? Bir yemek 10 yıllık eğitime değer mi?" Japonlar'a göre yanıt "Evet!" Ulusal lezzetlerinin kötüsünü fark ediyor, yemiyorlar. Bizde ise kebapçılarda makineyle doldurulmuş içli köfteler önümüze geliyor, su böreği hamurunu makineler açıyor. Ama sonuçta yemeklerimizin içi boşalıyor. İsimleri hâlâ aynı ama tatları eskisi gibi değil. Nedeni, ustalarının giderek yok olması. Bu yüzden Japonlara saygım büyük.
EN SON HABERLER
- 1 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 2 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 3 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var
- 4 Bu okullarda anne-baba adayları eğitiliyor
- 5 Boğaz’da kürek keyfi kabus olmasın
- 6 Aykırı bir ikon
- 7 Evde akıllı cihazlara yer açın güvenliği de ihmal etmeyin
- 8 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 9 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 10 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut