Pazar 06.01.2013

Fesleğen sapı köpüğünden önce bir doyalım!

Bu yıl degil ama bundan 100 yıl sonra mutfakları tofu ızgara, domates çekirdegi dondurması, maydanoz klorofil yagı, feslegen sapı köpügü filan bekliyormus. Hazır daha vakit varken, yeme içme mabedi Mahalle'ye gidip hem gözümüze hem midemize bir ziyafet çekelim bari...

31 ARALIK PAZARTESI
YILBAŞI EĞLENCESİNİN DİĞER ADI: EKŞİLİ DİL VE FÜME ÖRDEK
Baska bir evrenin sakini, hafta içinde magazin sayfalarında yayımlanan yılbası fotograflarını görse, bu dünyada eglenmek için ne gerektigini düsünür acaba? A) Renkli, yaldızlı maske? B) Dore, lame, ısıltılı, islemeli, dekolte, transparan, mini elbise? C) Ergonomi düsmanı, çok yüksek topuklu ayakkabı? D) Kırmızı ruj, agır makyaj? E) Yapılı saç? F) Otris? G) Kıvırcık peruk? H) Elde kadeh/mikrofon? I) Çılgınca dans? I) Agız açık kahkaha? J) Kameralara poz? Bu dünyadan normal bir vatandas ne düsünür peki? K) Hiçbiri Benim için yılbası eglencesi, sıcak muhabbet, iyi müzik ve güzel yemek demek. Bu sene Semsa Denizsel'in Kantin'inden aldıklarımız ihya etti bizi: Yanında incirli ve üzümlü chutney ile tavuk cigeri pate, rozbif, eksili dil, füme ördek... Pateyi kızarmıs ekmege süre süre, insan sanki cildine krem sürmüs gibi gevsetici bir faza geçiyor, eksili dil ise benim gibi füme dille zaten oldum olası ask yasayanları müptela eder nefasette. Sırf yılbası degil, herhangi bir özel yemekte ya da sırf kendinizi sımartmak için Nisantası'ndaki Kantin'in alt katındaki dükkanına siparis verilebilir. Sıradan günlerdeki sebzeler, börekler ve kekler de çok bastan çıkarıcı oluyor. Ve mısır ekmegi! Of o mısır ekmegi!
1 OCAK SALI
BU YIL DEĞİL 100 YIL SONRA NE YİYECEĞİZ? DOMATES ÇEKİRDEĞİ DONDURMASI!
Ne çok liste yapıldı. Geçen yılın susunu, bu yılın busunu bırakın, bundan 100 yıl ne yiyecegimiz bile belli! GQ Türkiye yazarı, sef Cem Erol, domates çekirdegi dondurması, maydanoz klorofil yagı, kuzu yanak lifi sosu, diye sayıyor! GQ'nun ocak sayısında 100 yıl sonra torunlarınızın ne yiyecegine kafa yormus; öngörüleri söyle:
VIP BALIK: Maalesef denizlerimizde balık kalmayacagı için, deniz ürünleri bugünün trüf mantarı gibi üst düzey bir muamele görecekmis. Balıkçıların yerini mezeciler alacak, bunlar da karaborsadan buldugu tek tük balıgı VIP müsterilerine verecekmis. Vatandasa geçmis olsun yani.
TOFU DÖNERI: Dana ve kuzu eti zararlı bulunacak, et tüketimi azalacakmıs. Bitkilerden elde edilen proteinlerin kıymasıyla kebap yapılacakmıs. Istikbaldeki favori yemekler tofu döneri, tofu ızgarası...
PISME JARGONU: Elektrikli hassas termometreler gelecek, pisme oranı dijital ortamda belirlenecekmis. "Azorta pismis" gibi ifadeler out, "Benimki 48 derecede pissin lütfen" gibi cümleler ufukta diyorlar.
FESLEGEN SAPI KÖPÜGÜ: Yeni kusaklar gıda ürünlerini moleküllerine ayırıp, o moleküllerden yemekler üretecekmis. Söyle seyler: Domates çekirdegi dondurması, feslegen sapı köpügü, maydanoz klorofil yagı, kuzu yanak lifi sosu, kuskonmaz özsuyu çorbası...
EVDE SIVI NITROJEN: Endüstriyel mutfaklarda yeni yaygınlasan sıvı nitrojen evlere de girecekmis. Kuru erzak dolabındaki sahlep ve buzdolabındaki sütle sıvı nitrojen karıstırılarak 30 saniyede Maras dondurması yapma imkanı mesela!
2 OCAK ÇARSAMBA
ABDULLAH GÜL'ÜN INSTAGRAM'DAKİ FOTOĞRAFI BİR REÇEL CENNETİNDE ÇEKİLMİŞ
Gazetelerin hepsinde Cumhurbaskanı Abdullah Gül'ün bir bebegi severkenki fotografı... Gül, 2012'de çekilen fotograflarından en begendigi 10 tanesini Instagram'dan paylasmıs, biri de bu: Gül'ün yanagına dogru uzanmıs bir bebek görülüyor. Etraf kalabalık ama mekanın tas duvarlarını ve ısıklı Rumeli Pastanesi yazısını seçebiliyoruz. Neresi bu Rumeli Pastanesi? Çesme'deki reçel ve dondurma cenneti! 1923 yılında bir yasındayken Çesme'ye gelen Selanikli Osman Usta, esi Sadiye Hanım'ın çeyizlikleriyle 1945'te açmıs bu dükkanı. Özellikle damla sakızlı dondurmanın ustası Rumeli Pastanesi; 1970'te Türkiye'deki ilk sakızlı dondurmayı imal eden onlar. Mandalina, turunç, üzüm reçelleri de kahvaltı davetlerinde büyük sükse yapıyor!


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.