Pazar 10.02.2013

Şekerin beyazı tuzun yerlisi

Hiçbir kaya tuzu, denizlerimizden çok ucuza elde ettiğimiz tuzdan üstün değil. Kaynağı ister şekerkamışı olsun, ister şekerpancarı, dünyada tek bir tip şeker üretilir; o da bildiğimiz rafine beyaz kristal şekerdir; daha doğalı yoktur

Çocukluğumda francala yasaktı. Tek sesli, devletçi yönetim öyle buyurmuştu. Kepekli esmer undan tek tip ekmek üretilirdi. Devlet, gerçi ekmeğin ununu denetlerdi ama nasıl bir ekmek yapıldığına pek aldırış etmezdi. Dolayısıyla o zamanlar da içi hamur, kısa sürede küflenen aşırı nemli ve tuzlu ekmek yer, küflenenleri çöpe atmak zorunda kalırdık. Yasağı pastaneler deldi; fırınlara beyaz un yasaklansa da, pastanelere yasak yoktu, onlar da bu mevzuat açığını değerlendirdiler; sonuçta kibar sofralar francalasız kalmadı. Derken 'demokrasi' geldi. İsteyen, kurallara uygun olmak koşuluyla istediğini yapıp satmaya başladı. Bir baktık, esmer ekmek ortalıktan kaybolmuş; yerini, içi hamur kalmış ve kabarmamış, tıpkı çocukluğumdaki ekmekler gibi iki günde küflenen çakma francalalar almış. Lokanta, köylü pazarı fiyatlarına bile narh koyan bürokratların belirlediği düzen geride kaldı, piyasayı kendi koşulları belirliyor derken, devlet büyüklerimizin francalanın yasaklanacağı yolundaki açıklamaları beni tekrar eski günlere götürdü.

GURMELERİN VARSAYIMI
Ama geçen hafta sonunda çıkan bir haber daha da şaşırtıcıydı. Yazıda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın rafine beyaz şeker yerine esmer şeker, rafine beyaz tuz yerine de kaya tuzunun artırılması için kampanyalar başlatacağı belirtiliyordu. Bunun bir şaka olduğunu düşündüm önce. Ama daha 1 Nisan'a çok vardı. Eğer haber doğruysa, bu konuda çalışan kişilerin sözünü ettikleri ürünler hakkında bilgileri yok. Önce tuzdan başlayayım isterseniz; gerek büyük paralara satılan Himalaya tuzu, gerekse Güney Afrika'nın Kalahari Çölü'nden gelen ya da Peru dağlarının derinliklerinden çıkarılan gurme tuzlar olsun, hiçbir kaya tuzu, denizlerimizden çok ucuza elde ettiklerimizden, lezzet ya da sağlık açısından üstün değil. Bu sadece kaya tuzlarını üreten ve büyük paralara pazarlayanların iddiası ve her ilginç yiyeceği merak edip tadan gurmelerin varsayımları. Kaya tuzunu teşvik etmek, denizlerimizdeki bitmek tükenmek bilmeyen tuz kaynaklarımız varken, büyük ölçüde tuz ithalatı demek.
PAZARLAMA TEKNİĞİNDEN İBARET
Gelelim esmer şeker balonuna... Kaynağı ister şekerkamışı olsun, ister şekerpancarı, dünyada tek bir tip şeker üretilir; o da bildiğimiz rafine beyaz kristal şekerdir. Onun daha doğalı yoktur. Peki, o zaman esmer şeker ne? O da sağlıklı, doğal ürün arayanları yakalamak için bulunmuş bir pazarlama taktiği. Rafine şeker alınıyor, bir miktar melas şurubu ile karıştırılıyor. Ne olduğunu bilmeyenler için açıklayayım; melas, şeker üretimi sırasında çıkan koyu renkli, kötü kokulu bir atık madde. Normalde alkol, maya ve yem sanayinde kullanılıyor. İnsan organizması için yararlı bir yanı olmayan bu atık madde belli oranda şekere karıştırıldığında şekerin tadı biraz değişiyor ve en önemlisi rengi rafine şekeri andırmadığı için tüketici onu farklı bir ürün sayıyor. Gerek beslenme, gerekse sağlık açısından esmer şekerin rafine şekerden hiçbir farkı yok. Tersine, özellikle çaya katıldığında, melastaki atık maddeler çayın tadını bozuyor. Kısacası; koskoca bakanlığın daha sağlıklı oldukları gerekçesiyle bu ürünler için kampanya başlatabileceğini aklım almıyor

***

AŞKIN İLACI ÇİKOLATA
AŞK
ve çikolata, birbirinden ayrı düşünülemez. Aşkın acısını ya da sevincini, bir parça çikolatayla paylaşmayan yoktur. Yeme içme kültürü kitapları yazarı Deniz Gürsoy'un çikolata hakkında yazdığı Aşkın İlacı Çikolata adlı kitap da bunu ayrıntılarıyla anlatır. Gürsoy kitabında, bu gizemli tatlının bütün dünyadaki ve Türkiye'deki serüvenini, tarifleriyle birlikte ele alır. Yemek Sanatları Merkezi'nin (YESAM) düzenlediği eğitim seminerleri programının bu ayki ilk konusu da Sevgililer Günü haftasında bu temadan hareketle hazırlandı: 'Aşkın ilacı çikolata' başlıklı semineri, Deniz Gürsoy verecek. 14 Şubat Perşembe günü saat 15.00- 16.00 arasında Nuruosmaniye'deki Armaggan'da düzenlenecek etkinlik ücretsiz. Konferanstan sonra 'çikolatalı lezzetler' tadımı ise Nar Lokanta tarafından 20 TL'ye gerçekleştiriliyor. (www.yemeksanatlari.org)

***

BÜYÜLEYİCİ TATLAR
Kalp şeklinde bir brownie veya blondie... Ya da minik kalplerle süslü bir cupcake... Sevgililer Günü'nde aşkınızın ispatı davetkar bir pasta veya her tanesiyle ona olan sevginizi gözler önüne serecek kırmızı kalplerden oluşan bir ravioli olabilir. Aşka dair ne varsa, hepsi Dean&Deluca'da.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.