Pazar 03.03.2013

Şahı kim mat edecek?

Kelle paça çorbasından S vitaminine, tatlısızlığın yarattığı savrulma... Gastronominin 'şahı' lakaplı Şef Paul Bocuse'ün adını verdiği prestijli aşçılık yarışması Bocuse d'Or'un İstanbul ayağı... Ferit Şahenk'in en yeni patronlar kulübü adayı... Yemek ile hayatı ve cesareti kombinleyen kaçmayacak filmler...

24 ŞUBAT PAZAR
KELLE PAÇA TAMAM DA, BU S VİTAMİNİ HANGİ SEBZELERDE VAR?
Bir gün rötarlı ama es geçemeyiz: "Ben hayatımda bugüne kadar hiç tatlı siparişi vermedim," demiş Feryal Gülman (Milliyet Cumartesi). Ercan Arıklı'nın ruhuna Fatiha okuttu bu bana. Eski patronum Ercan Bey, esaslı bir restorana gittiğinde mutlaka iki ayrı tatlı söylerdi tatlıların hakkını layığıyla vermek için! Biz onun yanında yetiştik! Cildimizin bebek gibi olması için de tavsiyelerde bulunmuş Feryal Gülman, beş maddede şöyle diyor: 1. "Kelle paça çorbası için." 2. "Kemik suyunu kaynatıp çorba ve yemeklerinize katın." 3. "C vitamini ve beta karoten içeren yiyecekler tüketin." 4. "Somon balığı spermi, havyar özü, anemon çiçeği içeren kremler kullanın." 5. "En büyük vitamin olan S (Sevgi) vitaminini unutmayın." Haydaa! Kelle paçayla başlayıp da S vitaminine nasıl gelinebilir? Gayet seyrinde ilerliyorduk kemik suyuyla, C vitaminiyle, sonra ne oldu da Beki İkala kulvarına geçtik sahi? Ayrıca da en çok S vitamininin tatlıda olduğundan şüpheleniyorum, şimdi ne olacak?
25 ŞUBAT PAZARTESİ
SUYU KUYUDAN YUKARI ÇEKEN ARAÇ: ŞEKERPARE!
Bunu kaç haftadır yazacağım, ama kısmetsizmiş, hep bir şey oluyor, güme gidiyor. Bu defa düşelim notumuzu: Bir bilgi yarışmasında "Suyu yukarı çıkarmaya yarayan aracın adını taşıyan tatlı" soruluyor. İki yarışmacı fikir teatisinde bulunuyor; yüksek sesle, defalarca: Şekerpare? Tavukgöğsü? Güç bela: Tulumba! Hey Allahım, yarabbim...
26 ŞUBAT SALI
EN PRESTİJLİ AŞÇILIK YARIŞMASI BOCUSE D'OR, VEZİR ARIYOR
Dünya gastronomi trendlerine yön veren bir yarışma var: Bocuse d'Or. Kurucusu Şef Paul Bocuse'ün adını taşıyor. Bu adam 46 yıl boyunca üç Michelin yıldızı taşıyan, yüzyılın şefi seçilen, gastronominin 'şah'ı kabul edilen bir zat. Kurup geliştirdiği bu yarışma, 1987'den beri her iki yılda bir organize ediliyor ve dünyanın en prestijli yemek yarışması kabul ediliyor. Bocuse d'Or bu yıl ilk defa bizde de düzenleniyor. Haftaya cumartesi günü yani 9 Mart'ta. Metro'nun ana sponsorluğunda. 7-9 Mart tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Sirha İstanbul Fuarı bünyesinde. Volkan Karataş, Gürcan Gülmez, Erol Sarıdoğan, Murat Çakıroğlu. Finale kalmaya hak kazanan bu dört yetenekli şef, bütün maharetlerini gösterecekler. Salı akşamı, Mehmet Gürs'ün Mikla'sında bu dört şefin hazırladıklarını tatma imkanı vardı. Tepebaşı The Marmara'nın en tepesindeki Mikla'nın hipnotize edici İstanbul manzarasının yanında, önce restoranın kendi spesiyal tadımlıkları vardı. Mehmet Gürs'ün çıtır balık-ekmeği kadar özel, kişilikli, esprili atıştırmalık nadir bulunur herhalde. Dört rakip şeften Volkan Karataş Lagos Marine, Gürcan Gülmez Levrek Fırın hazırlamıştı. Erol Sarıdoğan ile Murat Çakıroğlu ise Kuzu Sırtı tattırdılar. Metro Toptancı Market tarafından sağlanan Trakya kıvırcık kuzu ve balıklarla... Ama esas hünerlerini, 9 Mart'taki Bocuse d'Or Türkiye büyük finalinde gösterecekler işte. 2013 Türkiye birincisi, 2014 İsveç Dünya Finali'ne, hatta umalım ki oradan da 2015 Lyon Dünya Finali'ne gitmeye hak kazanacak. Yolları açık olsun bakalım...
27 ŞUBAT ÇARŞAMBA
CEHALETİN BU KADARI: BANA NASIL SÖYLEMEZSİNİZ!
Herhalde herkesin, hepinizin, yemekle ilişkisi olan diye sınırlama da getirmeyelim, nefes alıp veren her canının bildiği iki şeyi ben yeni öğreniyorum! Bir arkadaşımız vardı, öylesine HİÇ gazete okumaz, HİÇBİR şeyden haberdar olmazdı ki, mesela bugün "Rahmetli Ecevit," diyin ona, kıyameti koparırdı: "Abi nassııı yaa! Ecevit öldü mü yaa? Niye bana söylemiyorsunuz!" O haldeyim! Niye bana demiyorsunuz: 1. Sütiş'in su böreği ne kadar nefismiş! 2. Kahve Dünyası ne güzel börekitas yapıyormuş! Bu utanç da bana yeter!


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.