Rossini'nin sofrası
38 yaşında aşçılığa başlayan ünlü İtalyan besteci Gioachino Rossini'nin sofrasında sığır eti, kaz ciğeri ve trüf eksik olmazmış. Üstat yemek merakını bestelerine bile yansıtmış
ŞEF VAN NUNEN OLUNCA
20 yıldır ülkemizin mutfak kültürüne büyük katkıları olan usta şef Rudolf van Nunnen, sanatçının yaşamında yeri olan yemeklerden olağanüstü bir menü hazırlamıştı. Konuklar, önce orkestra şefi Cem Mansur'un, Rossini'nin müzik ve gastronomi açısından önemini anlattığı röportajı videodan izledi, sonra altı çeşitten oluşan menü, Vinkara'nın seçkin şarapları ve Rossini'nin yemekle ilgili eserlerinin eşliğinde servis edildi. "Aşk, insanın kalbi için ne ifade ediyorsa, iştah da mide için aynı anlamı taşır. Mide, tutkularımızın oluşturduğu büyük orkestrayı yöneten şeftir," diyen 19. yüzyılın komik opera akımının en parlak bestecisi, eserlerine yemek ile ilgili ayrıntıları serpiştirmeyi ihmal etmemişti. Sinderella Operası'nın ikinci perdesindeki bir arya, mersinbalığı, soslar, pasta ve çörekler, vanilya ve daha nice lezzetlere övgüler düzer. 'Pirinç aryası' olarak da anılan Tancredi Operası'ndan Di tanti palpiti adlı aryayı ise Rossini'nin, rizotto pişirirken bestelediği bilinir. Üstat, günümüz kriterleriyle obezdi. Tombulluğun erdem sayıldığı o çağda bile, 'iyi beslenmiş' sıfatı yetersiz kalan sanatçıyı ağırlamak için en büyük aşçılar birbirleriyle yarışırdı. Yaşlılığında eğlence olsun diye bestelediği küçük piyano eserlerine Turp, Ançüez, Kornişon ve Tereyağı ya da Kuru İncir, Badem, Kuru Üzüm ve Ceviz gibi yemek adları vermişti. Gecede, sanatçının yemekle ilgili aryalarının yanı sıra Oh Bezelyeler! isimli küçük piyano parçası da sofrayı renklendirdi. En önemli malzemeleri kaz ciğeri ve siyah trüf olan Rossini'nin mutfağı günümüzde 'ağır ve pahalı' olarak nitelenebilir. Nitekim gelmiş geçmiş en çok ısmarlanan sığır eti yemeği, 'Tournedos a la Rossini'nin farklı yorumları olsa da vazgeçilmez malzemeleri, tavada mühürlendikten sonra fırında içi pembe kalıncaya kadar pişirilmiş büyük bir parça sığır eti, kalın bir dilim kaz ciğeri ve ince rendelenmiş trüftür.
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 2 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 3 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut
- 4 Bu turun farkı kadınlar
- 5 Sessiz lüksün sembolü
- 6 Düşünceleriniz hayatınızı yönlendiriyor
- 7 Atalarının mirasını fotoğrafta yaşatıyor... Adıyamanlı kadınların kültürel mirası: Kofi
- 8 Osmanlı alimlerinin 150 yıllık kayıp hikayesi
- 9 Başkasına yardım derken kendini unutma
- 10 Moda, kadın sporcuların peşinde