Pazar 12.05.2013

Alaçatı 2013

Hafta sonu biletlerini kampanya zamanlarında alan, kiralık Rum evlerinin fiyatlarına bakan, Alaçatı sokaklarına adımını atınca kendini tüm dertlerden soyutlayan, bahar aylarında azınlıktan, yaz zamanı çoğunluktanım ben. Ve bu kasabanın âşığı, hayranı, yerlisiyim!

Benim otellerim
Katre Hotel: Ekimde terk ettiğim yazlığıma mayısta, baharın gelmesini bahane ederek yeniden dönüyorum. Saat 19:00. Figen, Barbare şaraplarınının beyazından açıyor. Ufukta, Alaçatı'yı tüm yıl mesken edinmiş yerlilerin yelkenlileri, yaylı sazlarda cırcır böcekleri... İkinci bardağın sonunda, kapısını kilitlemek için anahtara bile ihtiyacım olmayan 8 numaralı odama çekiliyorum. Camı açıp huzur kokusunu içime çekiyorum. Yemeğe 22:00'de, İspanyol usulü oturuyoruz. Katre's Kitchen menüsünde fırında patlıcan, zeytinyağıyla dövülmüş, biber salçası içine yatırılmış domatesler, enginar var. Alaçatı'nın benim için tek şefi Figen, ana yemek olarak, babasının denizden tuttuğu sübyelerle yaptığı taze soğanlı güveci koyuyor önümüze. Mideye inme ömrü beş dakika. Ertesi akşam için rezervasyon yaptırmak şart, şimdiden... Hacı Memiş Mahallesi 8018 Sok. No: 21 Tel: (532) 152 35 88 http://katrehotel.com
İncirliev: Eski bir Rum evi olan İncirliev, en sevdiğimiz tipte: Aile işletmesinde. Baba Osman Poshor güneşte yaptığı 20'den fazla reçeli sabah kahvaltısına seriyor; anne Sabahat Poshor, Peter Mayle'in Provence'da geçen romanı Hotel Pastis'i okuyup da hayata geçirdiği otelinin hikayelerini anlatıyor. Can Poshor (namıdiğer Jonny Rock) İngiltere'de devam eden müzik kariyerini, yaz aylarında Alaçatı sınırlarındaki barlara taşıyor. Yeni Mecidiye Mh. 3074. Sok. No: 3 (232) 716 03 53 www.incirliev.com

Alura Hotel:
Odam mavi-beyaz, hengameden uzak. Sabah, yemyeşil çimenlere bakan pencere kenarındaki sedirde kitabıma başlıyorum. Öğlen, çimenler ortasındaki kanepede uzanmış, çiçeklerin kokusunu içime çekiyorum. Üçten sonra şezlonglarda yatmaktayım. "Akşam yemeği nerede yenecek?" münasebetiyle aradıklarında, L'Escargot'nun adını veriyorum. Yeni Mecidiye Mah. 3005. Sok. Tel: (232) 716 0277 www.alurahotel.com
Sema Hanım, İstanbul'dan tası tarağı ve evinin eşsiz mobilyalarını toplayıp Alaçatı'ya taşınanlardan. Otlu omletlerinden mi başlasam anlatmaya, beş çayı yanında gelen kurabiyelerden mi? İki tan vakti arası, dinginlik hali. Hacı Memiş Mah. 2076 Sok. No: 4 Tel: (232) 716 7271 www.alacatisultankonak.com
ORTAYA KARIŞIK
İki yıl önce, 'Bundan sonra Hacı Memiş'teyiz' yazısı yazmama neden olan Dutlu Kahve, artık Dutlu Meyhane olarak hizmet verecekmiş.
Dört öğün makarna olsa, beşinci öğün niye yok diye dertlenenlerdensen, senin mekanın Pasta Pasta olacak. O gün akıllarına esen sosla, makarnayı karıştırıyor, yanında da taze salata kıyıyorlar. Hesap? Dert etme. İstersen 10 TL, dilersen 100 TL bırak. Çünkü kutu boş geliyor.
Alaçatı yerlileri iyi balıkla, güzel mezeyi nerede bulacağını bilir. "Çarşı başındaki Cem'in ya da Kaptan'ın Yeri'nde oturup, gelen geçeni izlerken rakı-beyaz peynir-kavun-kalamar yeter," dediler. Katılıyorum.
Alaçatı'nın ilk müdavimlerindensen, hatırlayacaksın: Agrilia'nın bahçesinde gazete okuyup, kahvaltıda üç saat oturmak adettendi. Sonra kapandı. Neyse, güzel haber: Agrilia, Hacımemiş'te, Tash Mahal Hotel bünyesinde yeniden açılıyor. Daima kahvaltıcıların dikkatine.
Alaçatı'da bir diğer İtalyan da bu yıl açılan İyi Pizza. Pizzalar ince hamura, taş fırından çıkma. 23:00'ten sonra da DJ geçiyormuş kabin başına.
"İzmir'in gizli kalmış öğle yemekçisi neresi?" araştırmalarım beni Mutfak Girit'e çıkarmıştı. Girit Mutfak, Alaçatı şubesiyle, Nars Otel içinde hizmette.
Yusuf Usta'dan pide. Kıymalı-kaşarlı üzerine biraz da domates-biber eklettin mi, kıtır kıtır, sıcacık, öğle yemeğini çıkardın.
Place. Alaçatı'nın yeni rakı-meze-balık yeri. Gidenler 2013 yazında denenmesi şart mekanlar listesine adını yazdı. Sultan Konak: Tel:
DAİMA YEMEKTEYİZ!
Asma Yaprağı'nın tandırı: Alaçatı'ya adım attım mı, ilk işim Asma Yaprağı'nda yer ayırtmak. Güzel haber: Artık bahçesi de var. Bu yüzden, yani zar zor bulunan masalar yüzünden, tatili Asma Yaprağı'nın tandırından yemek için pazartesiye uzatma dertleri bitti. Mazi Kalbimde Bir Yaradır parçası çalan, kendini zamandan ve mekandan soyutladığın bahçesine kuruluyorsun. Önden şevketibostan, balkabağı, yaprak sarma düşüyor, ardından yoğurt ve domates sosuyla servis edilen el açması kıymalı ya da otlu börek. Tokoğlu Mah. 1005 Sok. No:50 Tel: (232) 716 01 78 http://asmayapragi.com.tr

L'Escargot: Romantik akşam yemeği derdine çare olarak çıktı karşıma L'Escargot. Fransız klasiği hakiki salyangoz var menüsünde. Taze baharatlar ve sarımsakla yapıyorlar. Buna ek olarak da fırında sakatat (kuzu yanağı, dili, beyni); safran risotto; bezelye gazpacho, ev yapımı vişne sirkesiyle fırınlanmış sebzeler dolu bir menü. Her gün 18:00'den sonra, akşam yemeği servisine açık. Cumhuriyet Cad. No: 10 Tel: (0232) 716 67 00 www.lescargot.com.tr

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.