Pideler içinde bir seni seçtim
Ramazan pidesinin tasarımı eşsizdir. Piştiğinde 2-2.5 santim kalınlığa ulaşması, iç ısısını uzun süre korumasını sağlar. Bayatladığında bile kalitesi düşmez. Ve tıpkı mevsiminde yendiğinde daha lezzetli olan sebze-meyveler gibi Ramazan pidesi de Ramazan'da yenir
YUMURTALISI YASAKLANDI
Kuşkusuz benim çocukluğumdaki pideler daha lezzetliydi. Bunu, her şeyin iyisinin geçmişte kaldığı yolundaki nostaljik ihtiyar önyargısıyla söylemiyorum. Benim çocukluğumda Ramazan pideleri daha lezzetliydi, çünkü onlar yumurtalı pidelerdi. Devlet mekanizması, mücadele edemediği aksaklıkları düzeltmek için önlem almak yerine toptan yok etme yolunu tercih ettiği için, yumurta diye aynı görünüşü veren birtakım sağlığa zararlı maddeler kullanıldığı gerekçesiyle yumurtalı pide ne yazık ki yasaklandı. Pişmeye yakın üzerlerine sürülen ve pidelere kattığı lezzetin yanı sıra, görünüşlerini daha parlak, daha canlı hale getiren yumurta, tarihe karıştı. Ramazan pidesi geleneğinin çok eskiye gittiğini sanmıyorum. Zira ekmek hakkında ayrıntılı bilgilere kolayca ulaştığım halde, Ramazan pidesinin ne kadar eskiye uzandığı hakkında bir belge bulamadım. Eski Mısırlıların bundan 6 bin yıl kadar önce mayalı hamuru bulduklarını biliyoruz. Ekmek ve pide yapmayı dünya onlardan öğrendi. Özellikle tahıl üreten toplumlar ekmek, pide, simit, çörek ve hamurişlerini kuşaktan kuşağa aktararak bugüne getirdiler. İşte bu heyecan verici serüvenin bir aşamasında Ramazan pidesi ortaya çıkmış olmalı. Pide deyip de geçmeyin; incecik, kebabı lezzetli bir tabaka gibi sarmalayan, dürüm haline getiren lavaş pideden biraz daha kalınca, yuvarlak tırnaklı pidelere, içine kıyma, peynir gibi malzemeler yerleştirilip fırınlanan, başlı başına birer yemeğe dönüşenlere dek pek çok çeşidi var. Lahmacun, Karadeniz pidesi, Konya'nın etli ekmeği gibi pidenin lezzetli yemeklere dönüşmüş biçimlerine sözüm yok. Ama lavaş pideyi fırından yeni çıktığında bile pek sevmem. Tırnaklı pide de soğuduğunda kaskatı kesilir. Ama Ramazan pidesi öyle mi ya! Ramazan pidesini kim geliştirdiyse, umarım şimdi cennettedir. Tasarımı eşsizdir; öncelikle kalınlığı idealdir. Piştiğinde 2-2.5 santim kalınlığa ulaşması, iç ısısını oldukça uzun süre korumasını sağlar. Geleneksel usulde hamuruna ekşi maya katılması, üzerine çoğu kez çörekotu, susam serpilmesi de lezzet katsayısını artırır. Fırından yeni çıktığında mükemmelliğinin doruğundadır. Ondan irice bir parça koparıp içini açın, biraz tereyağı sürün, pide eritip emsin. Arasına birkaç parça peynir kıstırın; en ünlü hamburgerlerin, sandviçlerin pabucunu dama atacaktır. Bayatladığında bile tırnaklı pide gibi kalitesi düşmez Ramazan pidesinin. Kalın ekmek dilimleri için yükseltisi olan ekmek kızartma makinesinin üzerinde ya da fırında tazeleyin, sanki yeni pişmiş gibi keyif verecektir.
RAMAZAN'DA DAHA KIYMETLİ
Ramazan pidesi Ramazan'da yenir. Tıpkı mevsiminde yendiğinde daha lezzetli olan meyve ve sebzeler gibi bu pide de onunla buluşmak için tekrar 11 ay beklenip, Ramazanda yendiğinde daha kıymetli, daha özeldir. Pideyi her gün çıkarmak mesele değil; hatta görüyorum, bazı fırınlar Ramazan dışındaki aylarda da yapıp satıyorlar. Ama bence bunlar vakitsiz öten horozlar gibi. Ramazan'da soframın baş tacı olan pideyle daha sonra bir fırında karşılaşsam, başımı çevirip yoluma devam ediyorum. Onu hak edeceğim bir sonraki Ramazan ayına kavuşmayı sabırla bekliyorum...
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 2 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 3 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut
- 4 Bu turun farkı kadınlar
- 5 Sessiz lüksün sembolü
- 6 Düşünceleriniz hayatınızı yönlendiriyor
- 7 Atalarının mirasını fotoğrafta yaşatıyor... Adıyamanlı kadınların kültürel mirası: Kofi
- 8 Osmanlı alimlerinin 150 yıllık kayıp hikayesi
- 9 Başkasına yardım derken kendini unutma
- 10 Moda, kadın sporcuların peşinde