Evimizdeki kimyasallara dikkat!
Saklama kapları, plastik kap ve damacanalar, deodorant kapakları... Birçok hastalığa davetiye çıkaran bu malzemelere elimizi bile sürmeyelim
BPA = Bisfenol A = Plastik
Nerede bulunur? Sert plastik yapmak için kullanılan bir maddedir. Saklama kaplarında, plastik kap ve damacanalarda, deodorant kapaklarında, içecek şişelerinde, alışveriş sonrası aldığımız fişlerde, gıda vegazlı içecek kaplarında bulunur.
Ne yapar? Bisfenol A maalesef günlük hayatta var. Yiyeceklerimizi muhafaza ettiğimiz her plastik saklama kabı ve şişelerin yapımında bu zararlı madde mevcut. İnsan sağlığına birincil derece zarar veren bu madde, erkeklerde sperm üretimini azaltır ve cinsiyet farklılaşmalarına neden olabilir. Evet yanlış değil, bu kimyasal erkeklerde östrojen hormonu (kadınlık hormonu) salgısını artırarak meme oluşumuna sebep olabilir. Kızlarda erken ergenlik, anomali doğumlara neden olabilir. FDA (tıbbi onay kurumu) ABD'de geç de olsa biberon yapımında bu kimyasalın kullanılmasını yasakladı. En kısa zamanda tüm gıda maddelerinin kutularının yapımında bu zararlı maddenin kullanımı yasaklanmalıdır.
Nasıl korunuruz? Plastik kapları mutfaklardan çıkarmalıyız. Ancak plastik kap kullanımını tamamen yok edemediysek bu kaplarda asla sıcak yemek ya da içeçek saklamayın. Konserve ve hazır sosları kendiniz yapıp cam şişelerde saklayın. Plastik damacanalardan vazgeçin. Deodorant kullanımında doğal üretimleri seçin ve mutfakta plastik kullanımından vazgeçin.
TRİKLOSAN VE DİOKSİNLER:
Nerede bulunur? Triklosan antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, tıraş losyonları ve kozmetiklerde, dioksinler ise tuvalet kağıtları, kağıt mendiller, peçeteler, içecek kartonları, tek kullanımlık hijyen pedleri, çocuk bezlerinde bulunabilir.
Ne yapar? Triklosan sudaki serbest klorla birleşerek diklorofenol oluşumuna da yol açar. Bu da ultraviyole ışınların etkisiyle dioksine dönüşür. Dioksinler, PCB ve pestisit DDT gibi dioxinlike bileşiklerin kansere neden olduğu bilinir. ABD Çevre Koruma Kurumu (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dioksini kanser yapıcı kimyasal maddeler grubuna dahil etti. İnsan bedenine en çok zararı olan kimyasal zehirlerdendir. Dioksinlerin yağlı dokuda birikmesi ve vücudumuz tarafından atılamaması, bu kimyasala karşı kendimizi korumamızı gerektirir. Bu kimyasal hormon sistemimizi bozabilir, şeker hastalığının artmasına, bağışıklık sisteminin bozulmasına, testosteron hormonunun yetersizliğine neden olabilir.
Nasıl korunuruz: Dioksinlerden, ağartılmamış veya klor içermeyen kağıt ürünleri kullanarak kurtulabilirsiniz. Geri dönüşümlü kağıt kullanmak da başka bir önlem.
Arsenik
Ne yapar?
Arsenik cilt, mesane ve akciğer kanserine neden olur. Ölümcül bir zehir. Arsenik metabolizma ve bağışıklık sistemini düzenleyen hormonlar dahil olmak üzere vücut ritmini bozar.
Nerede bulunur? İnsanlar arseniğe gıdalar, su ve hava yoluyla maruz kalabilir. Geçmişte pestisit kullanılan toprakta yetiştirilen gıda ürünleri, bu topraklarda otlayan hayvanlar ve bunların ürünleri arsenik içerebilir.
Perfloro kimyasalları veya PFC
Ne yapar? Hipotroidin oluşumunda tetikleyicidir. Kadın ve erkeklerde kısırlığa neden olur. Hayvan deneylerinde bu kimyasalın kadının yumurta üreten sistemine zararlı etkileri gözlemlendi. Farelerde, anneyi etkilemeyen miktarlarının sonraki nesilde ölümlere yol açabileceği de görüldü.
Nerede bulunur? Temizlik ve kişisel bakım ürünleri üretiminde; su, kir ve yağa dayanıklı tekstil ürünleri üretiminde ve su, kir ve yağa dayanıklı deri ürünleri üretiminde kullanılan bir maddedir. Özellikle yanmaz tava, tencere, kuru temizleme ve su tutmayan tekstil ürünlerinde karşımıza çıkar.
Nasıl korunuruz?Yanmaz tava ve tencere kullanımından kaçınılmalı. Suya dayanıklı tekstil ürünlerinden uzak durmalı.
BUNLARI BİLELİM!
Alüminyum folyo: Isıtma işlemine maruz bırakmadan, tamamen koruma amaçlı olarak alüminyum folyo içinde 'gıda saklamak' sağlıklıdır.
Streç film ve buzdolabı poşetlerİ: Polimerik malzeme olduğu için streç film dikkatli kullanılmalıdır. Asla ısı işlemine maruz kalmamalı, sıcak yemekle temas etmemelidir.
Poşet çay: Bu çayları içerken poşeti oluşturan ambalaj malzemesinin niteliği önemlidir. Gözenekli olan bu malzeme, polimer lifli yapıya sahip olmalı, sıcakla yapısı bozulmamalı ve metal zımba kullanılmamış olmalıdır.
Konserve tenekeleri: Metal her türlü gıda ambalajından kaçınmak gerekli. En sağlıklı gıda ambalajı camdır.
Köpük bardak: Polimer bir malzemedir. Isıdan etkilenir ve içeceğe geçebilir. Bu nedenle bu bardaklarda sıcak içecek tüketmeyiniz.
Kağıt bardak: Sıcak suyla ilişkiye geçme ihtimali en az olan 'kullan at' ürünüdür. Sağlık açısından plastik ürünlere göre daha az risk içerir.
Cam damacana: En sağlıklı su saklama ambalajları cam damacanalardır.
Plastik bardak ve malzemeler: Plastik içinde sıcak içecek ve yiyecek tüketiminin terk edilmesi gerekir. Bu kaplarda tüketilen 70-90 derece sıcaklığındaki içecek, içinde bulunduğu polimer (plastik) malzemeyi ısı etkisiyle çözerek kanserojen maddeler üretir.
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 2 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 3 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut
- 4 Bu turun farkı kadınlar
- 5 Sessiz lüksün sembolü
- 6 Düşünceleriniz hayatınızı yönlendiriyor
- 7 Atalarının mirasını fotoğrafta yaşatıyor... Adıyamanlı kadınların kültürel mirası: Kofi
- 8 Osmanlı alimlerinin 150 yıllık kayıp hikayesi
- 9 Başkasına yardım derken kendini unutma
- 10 Moda, kadın sporcuların peşinde