Pazar 29.12.2013
Son Güncelleme: Cumartesi 28.12.2013

Trendleri yakalayın!

Ekonomiden teknolojiye, mimariden modaya, spordan görsel sanatlara, yiyecek içecekten çevre sorunlarına kadar hayatın her alanındaki fikir sahiplerine trendleri ve dileklerini sorduk, ortaya Türkiye'nin 2014 portresi çıktı

2014'te ekonomi nasıl olacak? Edebiyatta neler okuyacağız? Görsel sanatlarda ne gibi yenilikler var? Moda bize hangi sürprizleri hazırlıyor? Müzikte kimler, hangi akımlar öne çıkıyor? Daha temiz bir çevre ve yemek için nelere dikkat etmeliyiz? Ne tür binaların içinde zaman geçireceğiz? Teknolojinin hızına yetişebilmek için neleri takip etmeliyiz? Yiyecek içecek sektöründe neler oluyor? İşte hayatın tüm bu farklı disiplinlerindeki trendleri ve dilekleri, kendi alanında fikir ve yaratım sahibi isimlere sorduk. Dünyada ve Türkiye'de neler olacağını merak ediyor, değişim ve gelişim rüzgarına ayak uydurmak istiyorsanız, onların fikirlerine ve dileklerine kulak verin!
Ufuk Tarhan (Fütürist)
Blogu olmayan kalmasın
"2014'le ilgili beklentim 'iyi ve akıllı insan' olma bilincinin ve isteğinin yükselmesi, herkesin 'fütürist' bakış açısıyla daha olumlu gelecekler tasarlama sorumluluğunu hatırlaması. Kadınların teknoloji kullanımı, bilim, teknik konularında daha hevesli, başarılı olması ve daha çok dijitalleşmek... Şirketlerin sosyal medyayı işveren markası ve filantropik işler için daha çok kullanması... Blogu olmayan kimsenin kalmaması! Özet dilek: Happy future! (Mutlu gelecek). İnanç: Gelecek, güzel gelecek."
GÖRGÜN TANER (İKSV Genel müdürü)
Kültür dünyasına daha fazla kaynak ayrılabilir
"2014 için umutlanalım tabii ki. Umut olmadan yaşamın anlamı var mı? Kültür sanat dünyasının öncelikler arasında bir adım öne çıkacağı bir yerel seçim görmeyi umut ediyorum. Kamunun kültürün altyapısı için kaynak ayırması, telif hakları ve sanatçı hakları için ve anayasada ifade özgürlüğünün garanti altına alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını da umut ediyorum ve bekliyorum."
Defne Koryürek (Slow Food Türkiye Fikir Sahibi Damaklar kurucusu)
Daha temiz, daha iyi ürünler yiyelim!
"Tohumundan sofraya kadar her aşamada üreticisini, işleyenini takip edebileceğimiz, muhatap alabileceğimiz, muhabbet kurabileceğimiz ürünlerin baştacı edildiğini görmeyi arzuluyorum. Hızla tüketmek yerine, doğru üreticiyi arayan, ürünü incelerken geri planına bakan ve özenle alışveriş yapan tüketicilerin, bu yatırımlarının karşılığını üreticinin mutluluğunda ve ürününde görebilmesini diliyorum. Üretildiği hayvanlar GDO'lu yemle besleniyor diye süt, yoğurt ya da yumurtanın; üretim koşulları vicdan yaralıyor diye tavuk ürünlerinin süpermarketlerce reddedildiği bir döneme girelim. Ben telaffuz ettim, dilerim duyanlar tekrar etsin. Gayretlerimizle, dileklerimiz daha iyi, daha temiz bir dünya için birleşsin."
AHMET ÜMİT (yazar)
Nitelikli kitaplar okuyacağız
"2014, edebiyat dünyasına iyi gelecek. Hakan Günday, Emrah Serbes, Murat Menteş, Barış Müstecaplıoğlu gibi yetenekli ve dinamik genç bir yazar kadromuz var. Orta kuşaktansa İhsan Oktay Anar, Hasan Ali Toptaş, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Yekta Kopan ve Ayhan Bozkurt'un da aralarında olduğu çok sağlam yazarlarımız var. Kadim ustalarımız Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu ve Selim İleri de verimli dönemlerindeler... Bu dinamizm bana 2014'te nitelikli kitaplar okuyacağımızı düşündürüyor. Artık okur da kitaba ilgi göstermeye başladı. Bu ilgi hem nitelikli edebiyat hem de satış anlamında 2014 için umut veriyor. Bence edebiyatımız en önemli zamanlarını yaşıyor. Ayrıca yurtdışında hiç olmadığı kadar yazarımızın kitapları yayımlanıyor. Malum Türkiye, bir demokratikleşme süreci yaşıyor. Bunun için politik eğilimler edebiyata daha fazla yansıyacak. Hatta 12 Eylül'le başlayan apolitik anlayış yerini politik olana bırakacak."
BUSE TERİM (BLOGGER)
Google Glass, dijital alışkanlıklarımızı değiştirecek
"Hakkındaki efsaneler almış başını yürürken Google Glass'ın 2014'ün arzu nesnesi olacağına dair hiç kuşkum yok. Dijital alanda alışkanlıklarımızı değiştirme gücüne sahip Google Glass'ı merakla bekliyorum. Geçtiğimiz hafta tasarımcı Tory Burch ile tanışmadan önce kendisiyle ilgili araştırma yaparken markanın mobil e-ticaret hacminin bir yılda yüzde 170 arttığını okudum. Bu örneği farklı alanlarda çoğaltmak mümkün. Bu da demek oluyor ki cep telefonlarına uyumlu site tasarımlarına sahip markalar 2014'ün kazananlarından olacak. Uygulamalardan ziyade mobil cihazlara uyumlu tasarımlar kullanıcılar için çok daha pratik. Dergiler için tablet içeriği 2014'te daha da önemli hale gelecek ve dergicilik özellikle videolarla tablete daha da kayacak. Özellikle moda dergilerini tabletten okumayı tercih eden benim gibiler için, tablet içeriklerindeki ekstralar artık vazgeçilmez. Yer imleri artık hayatımızın bir parçası oldu, özellikle dijital pazarlamada yer imlerinin önemi 2014'te daha da artacak. Check-in yapmaya devam! Pinterest de Foursquare ile işbirliği içinde, 'Place Pins' özelliğini duyurdu. Pinterest, yer imlerine kucak açan bu yeni haliyle 2014'te yükselişe geçenler arasına adını yazdırabilir."
HASAN BÜLENT KAHRAMAN ((Sabah yazarı - Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı)
Yeni galeriler açılacak
"2014'te görsel sanatlar alanında bazı önemli şeylerin olacağını ve genel olarak da çok önemli bir yıl yaşayacağımızı sanıyorum. Birincisi, Türkiye'de yeni galeriler açılacak. Bunların arasında Batı'nın önemli galerileri yer alacak. İkincisi bunun tersi: Muhtemelen Türkiye'den de yurtdışında önemli merkezlere giden galerilerimiz olacak. Koleksiyoner yapısı ve piyasa kompozisyonu değişiyor. Daha fazla koleksiyoner, uluslararası yapıtlara yönelecek. Bu beni çok sevindiren bir husus. Türkiye'de son yıllarda gördüğümüz evrensel sanatçıların düzenlediği sergilere yenileri eklenecek. Son beklentim ise bir dilek: Umarım bu alanda daha çok monografi ve kuramsal yayın gerçekleşir."
ELİF ŞAFAK (yazar )
Daha çok kitap yayımlanacak
"Bizim gibi inişler çıkışlar, gerilimler yaşayan toplumlarda edebiyat daha kıymetli hale geldi. Çünkü söyleyemediğimiz o kadar çok söz var ki. 2014'te edebiyata ilginin artacağını, daha çok kitabın çıkacağını ve bunları okuyacağımızı düşünüyorum. Dileğim, yazardan çok yazıya odaklanmak. Çünkü bu bizi kültür olarak besler. Yoksa her şeyi şahsileştirmek bize iyi gelmiyor. Çoksesli bir edebiyat ortamımız olsun."
Kemal Aydoğan (Tiyatro yönetmeni )
Yeni tiyatro toplulukları izleyeceğiz
"İnsanın özgür, eşit, mutlu ve barışın hakim olduğu bir dünya özlemi ve umudu hiç sönmeyecek. Tiyatro da bu umudu hep diri tutacak. Birçok yeni tiyatro topluluğu kurulacak. Birçok mekan, tiyatroya dönüştürülmeye devam edecek. Seyirci, yerli ve yabancı oyunları seyretme imkanı yakalayacak. Tiyatro yapmanın engellenemeyeceği bir kez daha kati surette kavranmış olacak."
Şahika Ercümen (Dalgıç )
Çok daha derin rekorlar kıracağız
"Dilerim birçok Avrupa, dünya şampiyonasının ve dünya rekoru denemelerinin gerçekleşeceği yeni yılda, yediden 70'e spor alışkanlığı artar, çocuklarımıza bu bilinci aşılarız ve amatör sporcular daha fazla destek görür. 2013'te birçok sakatlık geçirmeme rağmen Van Gölü'nde dünya rekoru kırdık. Bu yıl ise Türkiye olarak çok daha derin dünya rekorlarına imza atacağız."
Ayşe -ECE EGE (TASARIMCI)
Kişiye özel tasarımlar revaçta
"2014'te moda ve sanat işbirlikleri daha da önem kazanarak devam edecek. Globalleşmenin neticesi, dünyanın her yerinde aynı markaları ve tasarımların olmasından dolayı artık tüketicinin sıkıldığı ve kişiye özel tasarımların öne çıkacağı bir yıl olacak."
Sinan Genim (Mimar)
Yapı faaliyetleri hızlanıyor ama otopark sorunu çözülmüyor!
"Türkiye gelişiyor ve büyüyor, insanımız daha düzenli, daha kullanışlı ve daha çağdaş yapılar istiyor. Kamuya açık yapıların, örneğin yeni açılan AVM'lerin veya otellerin gerek mimari çözüm, gerekse yapı malzemesi olarak ortaya koyduğu yenilikleri diğer yapılarımızda da aramaya başladık. Çocuklarımızın güvenle oynayacağı geniş yeşil alanlara ve spor tesislerine sahip siteler, birçoğumuz için cazibe merkezi haline geldi ve bu tür yapılara talep artıyor. 2014 yapı faaliyetinin hızlanacağı bir yıl olabilir, ancak arz-talep dengesi hakkında yeteri kadar veri bulunmadığını düşünüyorum. Bitişik nizam inşaatlarda şehirlerimiz için en önemli sorunlardan biri olan otopark konusunu çözecek herhangi bir çözüm üretilmiyor. Şehirlerimizin kılcal damarları olan ara sokaklar, hatta ana arterlerin bir kısmı otopark sorunu yüzünden çalışmıyor. Kentsel dönüşümün akılcı, köklü ve sürdürülebilir çözümlerle, en az yapı adası bazında düzenlemeler içerecek şekilde uygulanması sağlanmalıdır."
Öner Döşer (Astrolog)
Yenilenme ve etkili olma yılı
"2014, Türkiye'de bazı iç gerginlikler, çekişmeler ve kutuplaşmalara açık bir yıl. Ama yine de genel olarak yükselişteyiz ve bu bazı olumsuzluklara rağmen devam edecek. Türkiye astroloji haritasının yükselen burç derecesinden geçiş yapmakta olan Jüpiter, yılın ilk yarısında zorlanmaların yanı sıra bazı önemli gelişme fırsatlarıyla karşılaşacağımızı da gösteriyor. Halkın inisiyatif alma ve gücünü ortaya koyma arzusu artacak. Yılın ikinci yarısı parasal açıdan daha olumlu gözüküyor. Özellikle de 16 Temmuz'da Jüpiter'in Aslan burcuna geçişinin ardından bu olasılık artıyor."
Osman Serim (Yiyecek ve içecek danışmanı)
Yöresel mutfağa ilgi var
"Türkiye'de 2013, yiyecek alanında büyük markaların İstanbul'a geldiği yıl oldu. 2014'te yerli ve yabancı sermaye grupları, yatırım amaçlı olarak yiyecek içecek sektörüne ilgi göstermeye devam edecek. Yöresel ve geleneksel mutfak önem kazanıyor. Sağlıklı ve az kalorili, zayıflamayı mümkün kılacak yemekler öne çıkıyor. Ev dışı yemek tüketiminde paket servisi gelişiyor. Fas, Etyopya gibi az bilinen milli mutfaklar yayılıyor. Şeflerin ismi öne çıkıyor."
Özlem Avcıoğlu (Seya hat danışmanı)
Dikkat Çinli çıkabilir!
"Seyahat sektörü, ekonominin iniş çıkışına bakmadan 2014'te büyümeye devam edecek, özellikle de lüks seyahat sektörü... Sektörün büyümesinde Çin ve Hindistan etkili olacak. Her geçen gün dünyada daha çok Çinli'ye rastlayacağız. Lüks markalar da Çince bilen eleman arayışına girecek. Dünya kupası nedeniyle Brezilya en gözde destinasyonlardan biri olacak. Ayrıca Alaska, Namibya, Burma da en çok merak edilecek yerler arasında."
Pelin Opcin (İstanbul Caz Festivali Direktörü)
Bol konserli bir yıl bekliyoruz
"Müzik dünyasında dijital platformların yaygınlaşmasıyla müzik dinleme, yeni sesler keşfetme alışkanlıklarının olumlu şekilde değişeceğini düşünüyorum. Telif sorunu olmadan, yasal yollardan istediğimiz müziğe ulaşmak dinleyiciler ve sanatçılar açısından çok avantajlı olacak ve sektörü geliştirecek. Caz dünyasında yeni yeteneklere ve genç sound'lara yönelik bir gelişim var. 2014 bol konserli bir yıl olacak."
Hüsametin Koçan (Ressam)
Sanatta uluslararası ilişkiler artıyor
"2014, sanat ortamı açısından olumlu göstergeler sunuyor. Uluslararası ilişkiler, gelişecek. Müzelerin, galerilerin, koleksiyonerlerin, fuarların ve özel kuruluşların, uluslar arası sanat ortamını izlemede gösterdikleri performans umut verici. Genç sanatçıların ulusal ve uluslararası alanda kabul görmeleri, bu alanda ciddi adımların atılacağını gösteriyor."
Mehtap Elaidi (Türk Tasarımcılar Derneği Başkanı )
Maskülen feminenlik yükseliyor
"Lüks tanımının değişmesi, kadınların sosyal alanda ve iş hayatında çok daha kuvvetli ve özgür bir duruş kazanmasıyla birlikte yeni trendler de bu çerçevede şekillendi. Maskülen feminenlik kendini, takımların tekrar gündeme girmesiyle farklı bir şekilde hissettirmeye başladı. Kontrastların uyumuyla birlikte birkaç sezondur devam eden monokrom akımın artık bir trend olmaktan çıkıp bir klasik olmaya doğru yol aldığını da gözlemliyoruz. Ayakkabılarda ise ön platformun tüketilmesiyle platformların giderek yok olduğuna, topukların kısalıp kalınlaştığına da şahit oluyoruz. Desenlerin ve renklerin çok daha özgürce bir araya getirildiği kombinler artıyor."
Ali Güreli (Contem porary ıstanbul Yönetim Kurulu BŞK.)
Türk sanatçılar yurtdışına açılacak
"Dünyada çağdaş sanata olan ilgi nedeniyle çağdaş sanat fuarı sayısı artıyor. Kurumsallaşmış galeriler yeni sermaye merkezlerinde işletme sayılarını artırırken genç galeriler de pazarda genç sanatçılarla kendilerine yer açıyor. İstanbul, bölgenin sanat ve kültür merkezi olmaya devam edecek. İstanbul'da yeni yabancı galeriler açılırken yerli galerilerimiz de yurtdışında şube açacak. Türk çağdaş sanatçılarının yurtdışındaki önde gelen noktalarda sergi açma istekleri artacak."
CAN BONOMO ((ŞARKICI)
Alternatif sesler çıkacak
"2014'te alternatif müzik ciddi bir yükselişe geçecek. Spotify, Deezer ve iTunes Radio gibi oluşumların daha sık kullanılmaya başlanmasıyla hazır müzik tüketimi ciddi bir sekteye uğrayacak. Birçok üniversite söyleşisinde gençlerle bu konuyu tartışıyoruz. Aslında gençlerin maruz kaldıkları müziğin dışında yeni müzikler keşfetmek gibi bir eğilimleri yok. Radyo ve televizyonlar da risk alıp bildikleri yoldan şaşmayı hem finansal hem de stratejik açıdan pek sağlıklı bulmuyorlar. Hazır tüketimin önüne geçecek bir merak ve cesaret, gençlerin kolay kullanımına sunulmuş bu tür sitelerle sağlanabilirse, alternatif müzik ciddi bağlamda gelişecek ve kendi içinde türlere ayrılmaya başlayacaktır. 2014'te bu fikrin 'en azından' temellerinin atılacağını düşünüyorum."
Doç . Dr . Sedat Aybar (Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı )
Dış yatırımlar çoğalacak
"Türkiye'nin 2013'ün ikinci yarısında yakaladığı artan büyüme eğilimi, 2014'e olumlu yansıyacak. 2008'deki küresel iktisadi krizin etkilerinin 2014'te azalacağı yönündeki beklenti, Türkiye için olumlu bir konjonktür yaratacak ve dış ticaret hacmini genişletecek. Bu koşullar 2014-2016 dönemini kapsayan orta vadeli programın, cari işlemler açığını azaltmak, enflasyonu kontrol altında tutmak, kamu mali dengelerini iyileştirmek, makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmek gibi hedeflerin yakalanmasını destekleyebilir."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.