'Ortaya karışık' lezzet turu
Beyrut'ta yüzlerce meze arasından seçim yapabilir, Dubai'de dünya mutfaklarının en seçkin örneklerini tadabilir ya da Amsterdam'da Hollanda'ya özgü yemekleri keşfedebilirsiniz
MICHELIN YILDIZLI ŞEFLER
Şehrin en sevilen restoranlarından biri Casablanca. Burası kente füzyon mutfağını getiren mekan olarak biliniyor. Casablanca'da yemek yemek istiyorsanız, rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Balık ve deniz ürünlerinin tadına bakmak isteyenler için doğru adres Chez Sami. Beyrutlular'ın favori balıkçılarından olduğundan rezervasyon yaptırmalısınız. Lübnan mezeleriyle de ünlü; 100'lerce çeşit meze bulabiliyorsunuz burada. "Ben mezelerinden tatmak istiyorum" diyenlere ise Al Halabi önerilir. Biraz daha 'konsept' mekanları tercih edenlerse Ginette'e uğrayabilir. Mağaza, restoran ve sanat galerisi karışımı Ginette kentin yeni gözdelerinden. Kente tepeden bakmak için Iris'e gidin. Restoranda yemek yedikten sonra, DJ'lerin müziği eşliğinde geceye devam edebilirsiniz. Ama sadece gece değil, gündüz de ayrı güzel bu mekan... Bu coğrafyalarda dolaşmaya devam edelim. Yeni destinasyonunuz Dubai. Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai'de Arap yemeklerini tadabilirsiniz. Ama Dubai'nin kozmopolit yapısına uygun olarak, burada dünya mutfaklarını da tatmanız mümkün; üstelik ucuz sokak lezzetlerinden Michelin yıldızlı şeflerin restoranlarına kadar pek çok seçeneğiniz var. Mesela Kwality, Hint yemeklerinin sunulduğu bir mekan (Dubai'deki Hint nüfusu hayli kalabalık). Ayrıca iddialı İtalyan restoranları da bulmak mümkün; Al Burana oteldeki Come Prima otel bunlardan biri. Fransız mutfağı için adres Reflets. Japon lezzetlerini tadabileceğiniz yerler ise Tomo ve Nobu. Burj El Arab'daki Al Mahara ve Asya füzyon yemekleriyle ünlü Buddha Bar da Dubai'de uğramanız gereken noktalar. Son olarak Avrupa'ya, Hollanda'ya düşürelim yolumuzu. Başkent Amsterdam'dayız. Bu küçük ama renkli başkentte ister Hollanda yemeklerini ister dünya mutfağından örnekleri yiyebilirsiniz. İlk önerimiz De Kas. De Kas, Flamanca da sera anlamına geliyor. Devasa bir cam binanın yarısı restoran olarak hizmet veriyor, diğer yarısında meyve ve sebze yetiştiriliyor. Elbette burada tabağına konan her şey organik ve sağlıklı. "Amsterdam'a kadar gelip yerel yemeklerden tatmadan dönmek olmaz" diyenlere önerimiz Greetje. Bu restoranın özelliği, eski tarifleri yorumlaması. De Silveren Spiegel, Haesje Claes ve Wilde Zwijnen de aynı kategoride 'yarışıyor'. Loetje Amsterdam'ın 'En iyi beefsteak ve cipsi' sloganıyla reklam yaparken; Moeders 'kitsch' dekorasyonuyla dikkat çekiyor.
ULUSLARARASI TATLAR DA VAR
Deniz ürünlerinden bir türlü vazgeçemeyenler, Vis aan de Schelde'ye bir şans tanıyabilir. Şehrin biraz dışında kalmasına rağmen, Hollandalılar'ın çokça rağbet ettikleri bir mekan burası. Yerel yiyecekler size hitap etmiyorsa, pekala uluslararası lezzetler sunan mekanlar da var şehirde. Bizim önerilerimiz şöyle: Hollanda, Japon ve İngiliz mutfaklarının karışımını The Beddington'da bulabilirsiniz. Bask usulü tapas ve şarap gecesi için adres Oliva. Ramataz ise Akdeniz ve Fransız mutfaklarını bulabileceğiniz bir yer.
STAMPPOT, FALAFEL VE MENDİ
Lübnan mutfağı: Yoğurdun bolca kullanıldığı Lübnan mutfağının en çok bilinen yemekleri arasında nohutlu yoğurt çorbası, yani lebeniye, falafel (kızarmış soğanlı nohut ezmesi), fasulye ezmesi maluf, ekşili yaprak sarma ve baharatlı balık sayılabilir. Humus, nar ekşili zahter salatası, bir tür börek olan, ince bulgurlu maydanoz salatası tabuli, hurma dolması, çiğ köfte, zeytinli börek, pideli salata ve cacık ise Lübnan'ın ünü ülke sınırlarını aşmış mezeleri.
Holanda mutfağı: Sebze, süt, tereyağı, peynir ve balık Hollanda mutfağında en çok kullanılan malzemeler. Uzun yıllar boyunca Hollanda'nın kolonisi olan Endonezya'nın yemek kültürü, 20. yüzyılda bu ülkenin mutfağı üzerinde etkili olmaya başladı. Hollanda'nın 'ulusal yemekleri'nden biri, ezilmiş patates ve sebzeden yapılan Stamppot. Bir diğer ünlü yemeği de bezelye çorbası.
Dubai mutfağı: Arap yemekleri et ağırlıklı. Keskin baharatların kendini her yemekte hissettirdiği bu mutfakta pilav da önemli bir yer tutuyor. Ülkenin en tipik yemeklerinden biri mendi: Baharatlı basmati pirinci, kuzu veya piliç etiyle hazırlanan bir yemek.
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 2 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 3 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut
- 4 Bu turun farkı kadınlar
- 5 Sessiz lüksün sembolü
- 6 Düşünceleriniz hayatınızı yönlendiriyor
- 7 Atalarının mirasını fotoğrafta yaşatıyor... Adıyamanlı kadınların kültürel mirası: Kofi
- 8 Osmanlı alimlerinin 150 yıllık kayıp hikayesi
- 9 Başkasına yardım derken kendini unutma
- 10 Moda, kadın sporcuların peşinde