Etyemezler ne yer?
Kimi hayvansal ürün içerdiği için yün kazak bile giymiyor, kimi sağlık adına arada biraz et yemekte sakınca görmüyor, kimi sadece çiğ gıda tüketiyor... Vejetaryenler kendi aralarında bir sürü gruba ayrılıyor
BARIŞSEVER VEJETARYENLER
Köktenci etyemezler ise besi hayvanlarına verilen hormonlara dikkati çekip, sosis, salam gibi ürünlerin içindeki kanserojen maddeleri bir solukta sayar, barışsever olarak bilinen Mahatma Gandi'den Albert Schweizer'e kadar birçok ünlü etyemezin adını sıralarlar. Aslında etyemez tek bir tip insan değil. Etyemezler çeşit çeşit. Dolayısıyla yemeğe etyemez olduğunu bildiğiniz bir konuk davet edecekseniz, onun hangi kategoriden olduğunu bilmenizde yarar var.
Kim ne tüketiyor
Vejetaryen
Bu gibi kişiler sadece yaşayan hayvanların ürünleriyle beslenir. Yani süt, yumurta, bal ile bunlardan elde edilen gıdalar ve katkı maddelerini tüketirler. Et, balık ve deniz ürünlerini sofralarından uzak tutarlar. Vejetaryenliğin iki grubu var. Ovo vejetaryenler süt ürünlerini de ağızlarına koymaz. Lacto vejetaryenler ise yumurta yemez.
Vegan
Veganizm bir beslenme tarzına verilen ad olduğu gibi, bir yaşam biçiminin de ismi. Vegan, hayvansal kökenli gıdalardan kaçınır. Sadece et ve
Frutaryen
Frutaryen kişilere vegan tarzı beslenme yetmez. Bu gibiler hayvanlar kadar bitkileri de gözetir, kendileri yüzünden bitkilerin de zarar görmemeleri için elinden geleni yaparlar. Bu nedenle tükettikleri gıdaların elde edildikleri bitkiler zarar görmeden üretilmiş olmasına titizlikle özen gösterirler. Kısacası, yedikleri, kendiliğinden dalından düşmüş, fındık, ceviz gibi kabuklu, elma, armut gibi yaş meyvelerdir. Ancak balı sakıncalı saymayıp tüketen bazı frutaryenler de vardır.
Freeganizm
Freeganizm, israfa, tüketime karşı duran bir akım. Freeganlar prensipte hiçbir gıda ürününe karşı çıkmaz. Ancak kendileri sanayi ürünü olmayan, alım satımı yapılmayan ürünleri tüketir. Freeganlar tüketim alışkanlıklarına ve yoksulluğa dikkatleri çekmek amacıyla kendi ürettikleri, kendilerine hediye edilen, buldukları ya da başkalarının attığı iyi durumdaki ürünleri toplayıp tüketirler.
Çiğ beslenenler
Yandaşlarının çoğu vegan tarzı beslenseler de, genel olarak bu gruba giren kişiler bütün gıda türlerine karşı değillerdir. Ancak ürünlerin hazırlama sürecinde 40 dereceden fazla ısıtılmamasına ya da tümüyle çiğ olmasına dikkat eder, bu şekilde vitaminlerin ve enzimlerin korunduğuna inanırlar.
Fleksitaryen
Zaman zaman bu gibilerin tabağında bir parça et ya da balık görebilirsiniz. Zira fleksitaryenler için önemli olan hayvan soylarının korunmasından çok, kendilerinin sağlıklı beslenmeleridir. Bazıları etin tadından hoşlanmadıklarından buna uzak dururlar.
Peskataryen
Peskatarizm, eti ağzına koymayan ama balığı sakıncalı saymayan beslenme tarzına verilen ad. Bu tür beslenenler bal, yumurta ya da hayvan sütü de tüketebiliyorlar. Buna karşılık yengeç, ıstakoz gibi kabuklular ile kalamar, ahtapot, salyangoz gibi yumuşakçaları yiyen peskataryenler azınlıkta.
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 2 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 3 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut
- 4 Bu turun farkı kadınlar
- 5 Sessiz lüksün sembolü
- 6 Düşünceleriniz hayatınızı yönlendiriyor
- 7 Atalarının mirasını fotoğrafta yaşatıyor... Adıyamanlı kadınların kültürel mirası: Kofi
- 8 Osmanlı alimlerinin 150 yıllık kayıp hikayesi
- 9 Başkasına yardım derken kendini unutma
- 10 Moda, kadın sporcuların peşinde