Pazar 06.04.2014

Lezzetli Antakya mutfağı

Anadolu insanı yerel mutfak ürünlerinin ancak kendi yöresinde yetişen ya da oluşan malzemelerle hakiki tatlarına ulaştığını bilir. Oysa özgün Anadolu lezzetlerini sağlayan yöresel malzemelerin çoğu normal dağıtım yollarından büyük şehirlere kadar ulaşamaz. Bu nedenle ülkenin dört bir yanından büyük kentlere koli koli sebze, yerel baharat ve taze peynir gönderilir. Bir bölüm malzeme kentlere göç eden kişilere aile bireylerinden yollanır ama çoğunun son durağı yöre lokantalarıdır. Sıradan büyük şehir insanı bu yerel malzemeleri, marketten satın alınıp yapılan diğer yemeklerle aynı kategoride değerlendirir. Yöre lokantasında söz gelimi özel bir sebze yemeğinin fiyatı biraz yüksek ise, söylenir. Oysa kargoyla yollanan yerel otlar, özel sebze ve meyvelerden ne kadarının taşınma sırasında telef olduğunu, nakliye ve ıskartanın maliyetleri ne kadar yükselttiğini aklına bile getirmez. Bu küçük ayrıntıdan sonra sadede geleyim.. İstanbul'da Hatay mutfağının temsilcileri çok. Bunlar içinde, sizlere daha önce tanıttığım Aksaray'daki Akdeniz Hatay Mutfağı kalitesinde yemek yapan lokantayı Antakya'da bile bulabilmek zor. Ama geri kalanların önemli bölümü beklentileri karşılamaktan uzak. Geçende bir arkadaşımın tavsiyesiyle Caddebostan Plaj Yolu'nda Antakya Restaurant adlı küçük bir restorana gittim. Burayı iki yıldır Antakyalı bir aile işletiyormuş. Mutfağı, Antakya'dan transfer ettikleri iyi bir aşçı yönetiyor, stratejik malzemeler Hatay'dan getiriliyormuş. Gerçi menüler dağıtıldı ama yerel yemek adları Hataylı olmayanlara pek bir şey ifade etmeyeceği için mezeler bir de tepsiyle dolaştırıldı. Biz bunlar içinden közlenmiş patlıcan yoğutlama, kurutulup cevizle birlikte çekilerek hazırlanan cevizli biber, zeytinyağı ve nar ekşisi ile yapılmış zahter salatasını seçtik. Ara sıcaklardan börek gibi yapılmış ince içli köfte olarak tarif edebileceğim saç oruğu ile oruk dedikleri içli köfte, sermisek böreği, acı düzeyi insaflı tutulmuş, üstü biber salçası kaplı biberli ekmek geldi.

PEYNİR ANTAKYA 'DAN GELİYOR
Ben yemek olarak çok sevdiğim tepsi kebabının "zerzevatlı" tabir edilen soğan piyazı üzerinde servis edilenini seçtim. Arkadaşlarım ise kuşbaşı kebap ve el kıyması Antakya kebabını paylaştılar. Yemeğin üstüne künefe söyledik. Yediklerimizin hepsi çok iyi, malzemeleri özgündü. Ama künefe, başyapıttı. Meğer peyniri her gün Antakya'dan taze getiriliyor, mis gibi yöre tereyağı ile hazırlanıyormuş. Küçük ölçekte yapılamadığı için, bir kişinin kendi yiyebileceği kadar künefe ısmarlayamaması oldukça hazin. Biz dört kişi gittiğimiz için bu sorunu yaşamadık, kahvelerimizi yudumladık, kişi başı 75 TL hesap ödeyip çok mutlu ayrıldık.
BEĞENDİKLERİM
Çakma Antakya lokantalarından değil. Malzemesi Hatay'dan geliyor, yemekleri özgün ve lezzetli. Servis de çok başarılı. Garson yerel spesiyaliteler konusunda bizi iyi aydınlattı.
BEĞENMEDİKLERİM
Ciddi bir olumsuzluk saptamadım. Ama yalnız gitseydim ve nefis künefeyi dört kişinin üstesinden gelebileceği büyük bir sahanda yaptıkları için yiyemeseydim, epey canım sıkılırdı.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Antakya Restaurant Bağdat Cd. Plaj Yolu Sk 23/A, Caddebostan Tel: 0216 360 31 11

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.