Son Güncelleme: Cumartesi 26.04.2014
Ege tatlarının başkenti Bodrum
Mis gibi havası, masmavi suları, taptaze sebzeleri, otları, deniz ürünleri, birbirinden lezzetli yemekler sunan restoranları ve hoşsohbet insanlarıyla Bodrum bu yaz da Ege sevdalılarını bekliyor
BİTEZ DONDURMASI ÇOK LEZETLİ
İlk durağımız bir dondurmacı. Akyarlar'dan Bitez'e doğru ilerlediğinizde, adı artık değerli bir marka halini almış olan Bitez Dondurmacısı'na uğrayabilirsiniz. Ahmet-Ramazan-Mehmet İhtiyar kardeşler tarafından 1995 yılında Bitez meydanında kurulan küçücük dükkan, bugün artık oldukça geniş ve de şık bir dekorasyona sahip. Üstelik Bitez dışında Bodrum merkez, Yalıkavak ve Turgutreis'te de şubeleri olan markanın İstanbul'da Bağdat Caddesi ve Yeşilköy'de de iki şubesi bulunuyor. Mekanın sahiplerinden aynı zamanda ustası olan Ahmet İhtiyar; "burayı ilk açtığımızda öylesine küçüktük ve o kadar zor şartlarda hizmet veriyorduk ki, üç kişi kasede dondurma yiyorsa, dördüncü gelirse ne yaparız diye heyecan içinde kapıya bakıyorduk çünkü bir dördüncü kasemiz bile yoktu" diyor. Aslında onlarınki gerçek bir başarı hikayesi. Dondurma düşkünlerinin kalbini kısa sürede fetheden işletme, tamamen doğal olarak ürettikleri dondurma çeşitleri ile giderek önce Bodrumluların, sonra da yerli-yabancı turistlerin dikkatini çekmiş. Biz de son derece güzel bir dekorasyona sahip dükkanda Bodrum mandalinalı, çikolatalı, tahin-susamlı, balbademli, vişneli dondurmaların tadına bakıyoruz. Yörenin en özel ürünü olan Bodrum mandalinasının dondurma hali muhteşem! Buradaki dondurmaların artısı, meyvelerin en tazesiyle yapılması ve herhangi bir aroma kullanılmadan tamamen meyvelerden üretilmiş olması. Dükkanda aynı zamanda kolonyadan lokuma, Bodrum mandalinasından yapılmış ürünler ile sütlü tatlılar var ki, Ahmet Bey tatlılar konusunda da son derece iddialı olduklarının altını çiziyor.
ÇİMENTEPE' DE BALIK ZİYAFETİ
Bodrum'a gelinir de deniz ürünü tatmadan dönülür mü? Yalıkavak'ta denize nazır bir konumda yer alan Çimentepe Restaurant, benim gibi balığa düşkün olanlar için gerçek bir hazine. Mutfağın yıldızı Kahraman Usta bize dört dörtlük mezeler hazırlamış. Neler yok ki masamızda: Köpoğlu, deniz börülcesi, yoğurtlu tarla börülcesi, levrek marin, Bodrum'a özel soğan soslu fava... Ara sıcaklardan deniz ürünü ile doldurulmuş kalamar dolma bir harika, ahtapot ızgara lokum gibi, ilk defa burada yediğim bol sarımsak soslu deniz ürünlü midye dolmaya doymak mümkün değil, kalamarın bıyıklarından yapılan ızgara kalamar şiş ise hem çok hafif hem leziz. Ardından sofraya olağanüstü görkemiyle lagos buğulama geliyor. Bol soğanlı, biberli, sarmısaklı, içinde patatesi, havucu ile dolu dolu bir yemek. Zaten bolca suyundan da koyuyorlar ki aynı zamanda çorba gibi içelim; tam bir şifa ve lezzet deposu. Yemeklerde kullanılan zeytinyağı, restoranın kendi imalatı ve gerçekten bir harika. Bu sebeple yediğiniz her lezzette buram buram doğal zeytinyağı tadı alıyorsunuz. Onlarca yerli ve yabancı şaraptan oluşan şarap kavı da restoranın bir diğer zenginliği. Yemeğimizin üzerine bol köpüklü Türk kahvesi, kabak tatlısı ve ceviz tatlısı ile keyfimizi artırıyoruz. Kireçte bekletilmiş bu tatlılar da yine Kahraman Usta tarafından büyük özenle yapılıyor. Aile işletmesinin sıcaklığını ve doğallığını doyasıya yaşayabileceğiniz restoran, damağını şımartmak isteyenleri yılın her günü kusursuz bir hizmetle ağırlamak için bekliyor...
ÖZLENEN EV YEMEKLERİ
Yeşille mavinin kucaklaştığı Bodrum'da şimdiki durağımız Çökertme Mantı... Çökertme, "anne lezzetlerini" layıkıyla sunuyor. Sabah kahvaltısı ve öğlen servisi veren mekan özellikle çiğ börek, su böreği, mantı, kabak çiçeği dolması gibi tatlarıyla meşhur. Gittiğimiz gün harika bir el açması otlu börek, tamamen Bodrum'a özel olan lokum pilavı, nohutlu işkembe, tavuklu keşkek ve oklava tatlısı vardı. Her şey harika ama özellikle tatlı öne çıkıyor. Çünkü şekli bildiğiniz oklava tatlısına benzeyen bu lezzet, hem şerbeti hem de içindeki malzemeyle farklı. Kıyır kıyır hamurunun içinde bol miktarda ceviz ve kavrulmuş susam kullanılıyor. Yine tarçın, karanfil ve bahar ismindeki baharat, tatlının lezzetini artırıyor. Dolayısıyla ortaya çıkan aromatik lezzet size tabağınızdakini yedirdikçe yediriyor. Ben ki şerbetli tatlıya çok düşkün değilimdir, neredeyse tepsiyi yiyecektim; o derece nefis olmuş...
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 2 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 3 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut
- 4 Bu turun farkı kadınlar
- 5 Sessiz lüksün sembolü
- 6 Düşünceleriniz hayatınızı yönlendiriyor
- 7 Atalarının mirasını fotoğrafta yaşatıyor... Adıyamanlı kadınların kültürel mirası: Kofi
- 8 Osmanlı alimlerinin 150 yıllık kayıp hikayesi
- 9 Başkasına yardım derken kendini unutma
- 10 Moda, kadın sporcuların peşinde