Giriş Tarihi: 4.5.2014

Balık yiyerek sağlıklı kalın

Arastırmalar düzenli olarak balık tüketmenin her yasta faydalı oldugunu ortaya koyuyor. Haftada iki kere balık tüketmek, vücudu kalp hastalıklarına karsı koruyor

Balık ve deniz ürünleri, toplam ve doymus yag içeriklerinin düsük olmasının yanı sıra protein ve vitaminler için mükemmel bir kaynaktır. Balık ve deniz ürünleri B1, B6, B12, Niasin, A ve D vitaminlerince zengindir ve yüksek miktarda Omega 3 yag asidi içerir. Balık mineral içerigi ile de zengin bir besindir. Çünkü balık ve diger deniz ürünlerinde iyot, selenyum gibi bol miktarda bulunan mineral bulunur. Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Sanem Apa balıgın faydalarını anlattı...
HAFTADA IKI DEFA BALIK TÜKETIN

Yapılan birçok gözleme göre temelinde balık olan bir diyet tüketenlerde kardiyovasküler hastalık riskinin daha düsük oranda oldugu görülmüstür ve kalp krizi riskinin azalmasında belirleyici etkide bulunmustur. Binlerce katılımcı ile yapılan yaklasık 20 çalısmanın ortak sonucu haftada 2 defa yaklasık 100 gram kadar balık tüketerek kalp hastalıklarından ölüm riskini ortalama yüzde 36 oranında azalttıgını gösteriyor. Haftada 2 kez balık tüketerek aldıgınız Omega 3 yag asitleri kan basıncını düsürürken, damar fonksiyonlarını etkin kılar ve trigliserid seviyesini düsürür. Bu da kalp saglıgı açısından koruyucu etki yaratır. Son yıllarda yapılan çalısmalar en azından ayda birkaç kez bile balık yemenin kardiyovasküler hastalıkların gelisimini azaltmaya yardımcı olabilecegini belirtiyor.
KIZARTMA YERINE BUGULUMA

Bazı deniz ürünleri yüksek kolesterol içerdiklerinden bu ürünler kötü bir üne sahiptir. Ancak biz sunu biliyoruz kandaki kolesterol kolesterolden zengin besinleri tüketmekten çok doymus yag içerigi yüksek olan besinleri sıklıkla tüketmekten kaynaklanır. Birçok deniz ürünü toplam yag miktarı bakımından düsük seviyededir, bu nedenle deniz ürünlerini dogru miktar kontrolü ile tüketmek gerekir. Fırınlama, bugulama, ızgara yapma gibi düsük yaglı pisirme yöntemlerini tercih ederek tüketmek kızartma yaparak tüketmeye göre çok daha dogrudur.
ANNE ADAYI HAFTADA 2 KEZ BALIK TÜKETMELİ
Yetersız Omega 3 yag asidi alımı da aynı sekilde bebegin beyin fonksiyonları açısından olumsuzdur. 12 bin hamile kadının katılımı ile yapılan bir çalısmada haftada 2 kez balık tüketen anne adaylarının çocuklarının zeka, davranıs ve gelisim testi sonuçları yemeyenlere göre daha yüksek bulunmustur. Bebek beyin gelisimi ve sinir sistemi üzerinde Omega 3 yag asidi çok önemlidir. Annenin hamilelik sürecinde ve emzirme sürecinde aldıgı Omega 3 yag asidi bebegin beyin fonksiyonlarının gelismesini destekler. Balık ve Omega 3 yag asitlerinin yeterli alınması, vücuttaki yag hücresi miktarının yag hücrelerinde azalmasını saglar. Bu da yine agırlık kaybı saglamak isteyen kisilerin kilo kontrollerinde olumlu etki yaratır. Yapılan bir çalısmada Omega 3 yag asidinin hücre gelisimi, farklılasması ve yag yıkımı üzerine etkilerinin incelemistir. Hücre yag hacminin gelisiminin engellenmesi vücutta agırlık artısına karsı koruyucu olacagından obezite ile mücadelede mutlaka beslenmede balıga yer verilmesinin gerekliligini ortaya koyuyor. Ancak bu tüketimlerde dogru pisirme yöntemlerinin de kullanılması gerekir. Haftada 2 kez balıgınızı ızgara, fırın veya bugulama yöntemi ile pisirmeniz saglıklı beslenme açısından önemlidir.
SAGLIKLI YASLILIK İÇİN BALIK YİYİN
Türkiye yüzde 7.7 yaslı oranı ile yaslı ülkeler grubuna girdi. Yasam süresinin artması ile saglıklı yaslanma ve kaliteli yasam sürme daha da önem kazandı. Yas ilerledikçe saglıgımızı korumak için daha fazla çaba harcamamız gerekiyor. Yaslandıkça birçok nedenle (Agrılar, kilo, isteksizlik, yalnızlık) fiziksel aktivite azalıyor, birçok hastalıgın ortaya çıkısı hızlanıyor. Ileri yasta balık yemenin çok önemli oldugunu söyleyen Liv Hospital Iç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Özsarı "Özellikle yaslılar haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir. Protein, enerji, vitamin, mineral ve sindirebilirlik yönünden önemli bir gıdadır. Yaslılarda olusan çigneme sorunlarında da balık, yenmesi kolay bir besindir" diyor.
PİLAKİ
Malzemeler 
* Balık 1.5 KG (Levrek,Çipura, Granyoz,Sinarit,Trança gibi iri balıklar tercih edilir.) 
* 1 kg domates 
* 1 büyük bas sogan 
* 6 dis sarımsak 
* 5 adet yesil biber 
* 1/2 demet maydanoz 
* 3 adet defne yapragı 
* 1 çay kasıgı karabiber 
* 1 tatlı kasıgı acı pul biber(tercihen) 
* 1 adet limon  Zeytinyagı  Yeterince tuz 
* 1 kesme seker

Yapılısı

* Balıklar temizleniip bütün parçalar halinde beklemeye alınır. 
* Derin bir kaba zeytinyag ilave edilerek ısıtılır.Jülyen kesilen soganlar ilave edilip devamlı karıstırılarak ppembelesinceye kadar sotelenir. Yesil biberler ilave edilerek biraz daha kavrulur.Daha sonra kabukları alınmıs dilimlenmis domatesler ve sarımsaklar ilave edilir. Tuz,karabiber,pul biberidefne yapragı ve en sonda seker ilave edilerek domatesler yarı pismis hale gelinceye kadar pisirilir. 
* Baska bir tavada zeytinyagda balıkların her iki tarafı çok hafif kızartılır.(Derisini korumak için balıgın her iki tarafını çok az unlanır.)veya tercihe göre balık çigden de konulabilir. 
* Balıklar fırın tepsisine alınır. Üzerine limon sıkılır. Daha sonra sote edilen malzeme balıkların iç kısımlarına ve üzerine gelecek sekilde ilave edilir. Üzeri önce yaglı kâgıt ve daha sonra folyo ile kapatılarak önceden ısıtılmıs fırına sürülür 170 derecede 15 dakika pisirilir. Tepsinin üzeri açılarak ince kıyılmıs maydanozlar ilave edilerek 5 dakika daha fırında demlemeye bırakılır.
TAZE BALIK NASIL ANLASILIR
* Gözleri saydam, parlak ve dısa bombelidir. 
* Eti diri ve serttir. 
* Üzerine parmakla bastırdıgınızda çukur kalmaz. 
* Pulları düz, sıkça, derisine yapısık ve parlaktır. 
* Solungaçları parlak kırmızı renktedir. 
* Kuyrugu gevsekçe sallanmaz. 
* Suya bırakıldıgında dibe çöker.
UYGUN SAKLAMA KOSULLARI
Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır. Eti diriligini muhafaza eder. Balıkları donmus olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüs balıkları tekrar dondurmamaktır. Balıklar genelde oda sıcaklıgında (20 °C) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir sey kaybetmeden durabilirler. Bu kıs ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız ortamlarda bu süre oldukça kısalır. Eger bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 °C'lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında (0 ila -5 °C arasında) 14 gün saklanabilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.