Yazın habercisi kiraz
Kiraz ülkemizde nisan sonuyla temmuz arasında olgunlaşıyor. İster taze meyve olarak yiyin, isterseniz tatlı ve içeceklerde kullanın bu lezzetli meyveyi mevsimi bitmeden bol bol tüketmekte fayda var
ÖDEMİ ATAR, DİŞLERİ KORUR
Diş çürüklerini engelleyen, yapısındaki bol miktardaki fosfordan dolayı sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlayan kiraz, aynı zamanda idrar söktürücü ve böbrek dostudur. Kirazın meyvesi kadar çiçeği, sapı, ve yaprağı da tedavi amaçlı kullanılır. Romatizma, gut, eklem kireçlenmesi ve damar sertliği tedavisinde de kullanılan kiraz, vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar. Fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmelerde karaciğerin yükünü hafifletmesi de bir diğer özelliğidir. Ayrıca kirazdaki "levüloz" adlı şeker kolay sindirilebildiği için, şeker hastaları da rahatlıkla yiyebilir.
KİRAZLI KREM KARAMEL
Malzemeler
Kiraz, tereyağı, su ve 1 çorba kaşığı tozşekeri 2-3 dakika pişirin. Tülbentten geçirip, suyunu ve tanesini ayırarak kenara alın. Yarım su bardağı tozşekeri tavaya alıp ocağa oturtun. Karamelize olana dek karıştırıp kiraz suyunu ekleyin. 3 dakika daha pişirip, 4 adet kaba pay edin. Soğuması için kenara alın. Süt ve vanilyayı kaynatıp ocaktan alın. Ayrı bir yerde yumurta, yumurta sarısı ve kalan 4 çorba kaşığı tozşekeri iyice çırpıp, sütlü karışıma ekleyin ve karıştırın. Karışımı 4 adet kaba boşaltın. 150 derece fırında 35-40 dakika pişirip soğumaya bırakın. Kapları sıcak suyun içine batırıp çıkarın. Servis tabaklarına ters çevirin. Üzerine, kenara ayırdığınız kiraz tanelerini yerleştirin. Soğuk olarak servis yapın.
KİRAZLI TİRAMİSU
Malzemeler
Kir azlı dolgu için:
Krem a için:
Kahve ve sıcak suyu karıştırıp, pandispanyanın her iki parçasını da ıslatın. Kirazlı harç için kiraz ve tozşekeri pişirip, suyla açılmış nişastayı ekleyin. Kıvamlı bir hal alana dek pişirip kenara alın. Krema için süt, tozşeker, un, nişasta ve vanilyayı bir tencereye alıp, kaynayana dek sürekli karıştırın. Ocaktan alıp, çırpma teliyle karıştırarak labne peynirini ekleyin. Kremanın yarısını servis tabağına aldığınız kek tabanının alt parçasının üzerine yayıp, kenara ayırdığınız kirazlı karışımını gezdirin. İkinci kek tabanını üzerine kapatın. Kalan kremayı üzerine ve yanlarına sürün. Saplı kirazlarla tatlıyı süsleyin. Buzdolabında 30 dakika dinlendirip, pudraşekeri serperek servis yapın.
KİRAZ SORBE
Malzemeler
Şer bet için: Bir buçuk çay bardağı tozşeker ve su
Kirazları orta ateşte 4 dakika pişirin. Ocağın altını kısıp, 3 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp blenderdan geçirin. Büyük bir kabın içine buz doldurup, buzun içine daha küçük bir kap yerleştirin. Kirazlı karışımı küçük kaba alıp, karıştırarak soğutun. Limon suyu ekleyin. Şerbet için tozşeker ve suyu 10 dakika kaynatın. Büyük bir kabın içine buz doldurup, buzun içine daha küçük bir kap yerleştirin. Şerbeti içine alıp soğuyana dek karıştırın. Daha sonra kirazlı karışıma ilave edin ve tekrar karıştırın. Fırın tepsisi ebadında bir kaba karışımı alın. Derin dondurucuda 30 dakika dinlendirin. Çatalla karıştırıp, aynı şekilde 30 dakika dinlendirin. İşlemi bir kez daha tekrarlayın. Servis bardaklarına alıp, soğuk olarak servis yapın.
SAPINI AYIKLAMADAN SAKLAYIN
EN SON HABERLER
- 1 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 2 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 3 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var
- 4 Bu okullarda anne-baba adayları eğitiliyor
- 5 Boğaz’da kürek keyfi kabus olmasın
- 6 Aykırı bir ikon
- 7 Evde akıllı cihazlara yer açın güvenliği de ihmal etmeyin
- 8 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 9 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 10 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut