Pazar 15.03.2015

Fırında lezzetli ve sağlıklı

Yaşam tempomuz ne kadar hızlanırsa hızlansın, yemeklerle ilgili bir gerçeği değiştirmek mümkün değil. Bir yemek ne kadar kısık ateşte pişerse, o denli lezzetli oluyor. Üstelik diğer tüm pişirme yöntemlerine göre de sağlıklı

Fırında yemekteki tüm malzemelerin tatları birbirine karışıyor ve sonuçta ortaya mükemmel bir sentez çıkıyor. Üstelik bu kadar da değil. Fırında uzun sürede pişen yemekler düşük yağ içerikleri sayesinde sağlıklı da... Dünya tıp literatürünü taradığınızda, sağlığınızı korumak için sadece neler yemeniz gerektiğine değil, yemeklerin nasıl pişirilmesi gerektiğine de dikkat etmeniz gerektiğini öğreniyorsunuz. Yağsız bile olsa, kızarmış, ızgarada, hatta mikro dalga fırında pişmiş yemekler kalp ve şeker hastalıklarını artırmaktayken, düşük ısıda uzun sürede pişen yemekler, içerdikleri zararlı maddeler bu sırada uçup gittiği için, sağlık açısından çok uygunmuş. Bugün evlerimizdeki fırınlarda bile, pişirme süresini uzatarak, toprak güveç kapları içinde taş fırında pişenlerden pek de aşağı kalmayan yemekler yapabiliriz.
Fırında pideli köfte (8 kişilik)
MALZEMELER
Köfte için
* 1 kg kıyma (dana kaburgadan)
* 2 adet yumurtanın akı
* 2 diş dövülmüş sarmısak
* 1 rendelenmiş soğan
* 4 adet tırnak pide
* 1 çorba kaşığı tereyağı
* Tuz
* Kimyon
* Karabiber
* Pulbiber
Sosu için
* 6 adet domates
* 2 çorba kaşığı salça,
* Tuz
* Karabiber
Üzeri için
* 3 çorba kaşığı tereyağı
Servis için
Yoğurt
Yapılışı
Köfte için kıyma, yumurta akı, sarmısak, soğan, tuz, kimyon, karabiber ve pulbiberi derin bir kapta yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve köfteleri hazırlayın. Pideleri tereyağı ile yağlayıp fırında kızartın. İri parçalar halinde kestikten sonra servis tabağına alın. Üzerine fırından çıkardığınız köfteleri yerleştirin. Sosu için domatesi közleyin ve kıyın. Salça, tuz ve karabiber ile birlikte tavada 5 dakika pişirin. Köftenin üzerine gezdirin. Kızdırılmış tereyağı döktükten sonra yoğurtla birlikte servis yapın..
Fırında sebzeli levrek (1 kişilik)
Malzemeler
* 1 adet levrek
* 2 adet orta boy kırmızı soğan
* 2 adet orta boy beyaz soğan
* 2 adet orta boy havuç
* 4 dal taze soğan
* 1 orta boy kabak
* 3 adet defne yaprağı
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* Tuz
Yapılışı
Balığın içini ve dışını tuzlayın. Soğanları piyazlık, havuçları ince halkalar şeklinde doğrayın. Taze soğanı ince kıyın. Sebzeleri geniş bir kaba alın. Defne yaprağı ve tuz ekleyip, harmanlayın. Yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyin. Güvecin içine sebzeleri düz bir şekilde yayın. Üzerine balığı koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat pişirip servis yapın.
Sucuklu kaşarlı pide (4 adet)
MALZEMELER
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı su
* 1 paket kuru maya
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Yeteri kadar tuz
* Aldığı kadar un
* 250 gr. kaşar peyniri
* 1 kangal sucuk
* 1 yumurtanın sarısı
Yapılışı
Derin bir kabın içine üç bardak un koyun. Tuzunu atın. Kuru maya ve toz şekeri bir miktar ılık su ile eritip una ilave edin. Ilıtılmış sütü de ekledikten sonra unu azar azar ekleyerek yumuşak, hafif ele yapışan kıvamda bir hamur yoğurun. Kabın üzerini kapatın. Hamuru ortalama 40 dakika süresince soğuk olmayan bir ortamda mayalanmaya bırakın. Hamur kabarıp mayalanınca istediğiniz büyüklükte bezeler koparıp merdaneyle oval bir şekilde açın. Hamurun orta kısmına rendelediğiniz kaşar peynirini serpiştirin. Peynirin üzerine sucukları dizin. Hamurun kenarlarını içe doğru katlayın. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Fırın ısınırken, bir yumurtanın sarısını fırça yardımı ile sucuklu kaşarlı pidenin kenarlarına sürün. Tepsilere pideleri yerleştirip fırına sürün. Dilimleyerek servis yapın.
Güveçte mantarlı tavuk (4 kişilik)
Malzemeler
* Yarım kg kuşbaşı doğranmış tavuk et
* 6 adet arpacık soğan
* 250 gram mantar
* 2'şer adet domates ve 5-6 adet kiraz domates
* 2 diş ince kıyılmış sarmısak
* Tuz, karabiber, pulbiber, kekik
* 1 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı
Arpacık soğanları ayıklayın ve yıkayın. Mantarları temizleyin. Derin bir kabın içinde tavuk, arpacık soğan, ince kıyılmış mantar, küp doğranmış domates, kiraz domates, sarmısak, karabiber, pulbiber ve kekik koyup karıştırın. Güveç kaplarına paylaştırın. Üzerlerine tereyağı koyup yağlı kağıtla kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika pişirin.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.